Zangfeest heeft boodschap tegen Di Rupo en voor onafhankelijkheid
In een zo goed als uitverkochte Antwerpse Lotto Arena hebben vond zondagnamiddag het 75ste Vlaams Nationaal Zangfeest plaats. De politieke boodschap was: tegen de regering Di Rupo en voor een onafhankelijk Vlaanderen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementErik Stoffelen, voorzitter van het organiserende Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ), had twee delen in zijn toespraak, in een eerste deel stond hij stil bij de 75ste verjaardag van het zangfeest, in een tweede ging hij dieper in op de politieke strijdpunten van de Vlaamse beweging.
‘Heeft het Vlaams Nationaal Zangfeest nog een toekomst?’, vroeg Erik Stoffelen, zich tijdens zijn toespraak af. ‘Ons antwoord is: Ja, maar. Ja, want wij willen doorgaan omdat wij ons muzikaal erfgoed koesteren. Ja, omdat we een pluralistische beweging willen blijven en met alle Vlamingen van links én rechts zullen blijven zingen. Het ANZ ook verdergaan met de digitalisering van de partituren van Vlaamse liederen. ‘De “maar” slaat op de financiële kopzorgen, na het intrekken van onze subsidies’, ging Stoffelen verder. Gelukkig zijn er de vele milde weldoeners en sponsors.
In het politieke deel van zijn toespraak haalde Erik Stoffelen uit naar de nieuwe federale regering . Hij overliep de bezwaren van de Vlaamse Beweging bij de akkoorden van de regering Di Rupo: de schijnsplitsing van BHV, het losweken van De Zes van Vlaanderen en de aanhechting bij Brussel, de Brussles Metropolitan Region die de verfransing van Vlaams-Brabant nieuwe energie geeft, de tweetalige justitie in Halle-Vilvoorde, het geld voor Brussel, zonder dat daar iets tegenover staat en de FDF-burgemeesters die vrolijk de wet kunnen overtreden zonder dat iemand daar iets kan aan doen.
‘De regering Di Rupo deugt niet. Ze wil ons een zoveelste staatshervorming op maat van de Franstaligen opdringen’. ‘Moeten we het normaal vinden dat we geregeerd worden door een Vlaamse minderheid? Enkele jaren geleden vond Van Rompuy die idee nog staatsgevaarlijk, nu horen we geen democratische verontwaardiging van hem. Slaap zacht, meneer de president, slaap zacht.’
Met herhalingen van , ‘deze federale regering deugt niet’ en ‘wij zullen doorgaan’ werd Stoffelens speech een pleidooi voor Vlaamse onafhankelijkheid vanuit de politieke realiteit: ‘de Vlaamse begroting is in evenwicht en de boekhouding is goed, toch verliest het aan ratingwaard: enkel en alleen omdat het deel is van België… ‘men zegge net voort’.
Stoffelen bleef heel dicht bij de actualiteit en hekelde het begrotingsakkoord dat de nacht voordien was gesloten met een citaat van de Geert Noels: ‘we zijn alle recepten van de PS-staat, die van Wallonië een weinig dynamische regio hebben gemaakt, nationaal aan het uitrollen. Dit gaat de Wallonisering van Vlaanderen versnellen.’
Toch eindigde de toespraak met een positieve noot. ‘Nooit eerder hadden we zo’n grote vertegenwoordiging aan V-partijen in het parlement en nooit eerder kwamen zoveel mensen vanuit een verschillend uitgangspunt tot dezelfde conclusie, dat België geen toekomst meer heeft en Vlaanderen wel.’ Gevolgd door een oproep aan de politici van de V-partijen: ‘we dienen onze energie te steken in onze echte tegenstander! Laat ons niet ondergaan in haat, in Broedertwist en schande’. De toespraak eindigde met ‘Waalse vrienden laat ons scheiden…Volk wordt staat wordt Vlaamse staat!’ Vlaamse onafhankelijkheid staat hoger dan ooit op de agenda van de Vlaamse beweging.
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Het vertrouwen van de N-VA in Vooruit was naïef. Ze durven hun eigen puinhoop niet saneren.
Waterramp in Spanje gebeurde in gebied waar meer dan 50 dammen gesloopt zijn.