Zweden in de kijker
Abba was een uitvoerproduct, granaten een invoerproduct
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe onhandige verwijzing van president Donald Trump naar Zweden tijdens een meeting in Florida, plaatste dat land in de kijker. De media maakten zich vrolijk over Trumps zogenaamde suggestie van een onbestaande terreuraanslag in Zweden, al is het woord ‘aanslag’ niet gevallen. Trump had het over de rampzalige toestand in dat land na de massale instroom van ‘vluchtelingen’. Wat hem daartoe bracht was een reportage van Fox News over de sterk toegenomen criminaliteit in Zweden. Onze journalisten waren er als de kippen bij om die reportage als ongeloofwaardig af te doen want afkomstig van een conservatieve zender. En uiteraard protesteerde ook de Zweedse regering tegen de uitlatingen van Trump. Niks aan de hand blijkbaar in dat mooie noordelijke land. Maar wacht nog even vooraleer een vakantietrip te boeken en bekijk eerst het lijstje van wat de media maar wat graag onder het tapijt vegen.
– Veertig jaar nadat het Zweedse parlement unaniem besloot Zweden om te vormen tot een multiculturele samenleving is het aantal gewelddadige misdaden met 300 % gestegen, en het aantal verkrachtingen met 1472 %. Zweden is nu qua verkrachtingen nummer 2 op de wereldwijde lijst, alleen het Zuid-Afrikaanse Lesotho staat hoger. (Gatestone Institute)
– Als het gaat om groepsverkrachtingen zijn de daders in bijna alle gevallen jonge mannen met een migratieachtergrond, meestal uit moslimlanden. Maar in de media worden ze omschreven als ‘Zweedse mannen’, terwijl het bijvoorbeeld om Somaliërs gaat. (Gatestone Institute)
– De steden Malmö en Göteborg gaan almaar dieper gebukt onder bende-gerelateerde criminaliteit, grof geweld en liquidaties. Vooral in de door migranten bewoonde buitenwijken verliest de politie de macht over de straat. Malmö is een van de meest gewelddadige steden in Europa, met een reputatie voor etnisch en religieus geweld.
– Ingevolge de vluchtelingensituatie en de terreurdreiging waarschuwt de Zweedse politie voor het in elkaar storten van de rechtsstaat. In vele voorsteden bepalen criminele bendes nu al de spelregels. Het is een alledaags fenomeen dat de politie met stenen en molotovcocktails wordt bekogeld. (Svenska Dagbladet)
– Specifiek voor Zweden zijn de aanvallen met granaten (Granaten vallen in Zweden niet onder de wet op vuurwapens, en het gebruik ervan wordt lichter bestraft. Wetgeving wordt aangepast. Nog in 2015 was het niet illegaal om granaten in te voeren). In 2014 waren er in Malmö 25 granaatexplosies, in 2015 waren het er al 30 tegen de maand augustus. In 2016 waren er meerdere tientallen verspreid over het land. Veelal is dat het werk van de multiculturele georganiseerde misdaad. De politie in Malmö waarschuwt voor niet ontplofte granaten. Gelijkaardige toestanden tref je alleen aan in oorlogsgebieden, aldus de politie. (List of grenade attacks in Sweden)
De draak steken met Trump kan best leuk zijn. Maar door te suggereren dat er in Zweden niets aan de hand is, geven onze journalisten Trump gelijk wanneer hij de media van oneerlijkheid beschuldigt.
Foto ©reporters
Categorieën |
---|
Tags |
---|
Miel Swillens is een Vlaamse columnist en oud-medewerker van het weekblad Tertio. Hij studeerde Germaanse filologie aan de RUG en is een oud-leraar van het Sint-Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas en ook van de Vrije Handelsschool Sint Joris in Gent. Hij schreef in het verleden teksten voor Miek en Roel, zoals Het Verdronken Land Van Saeftinge (1970) en Het Land Van Nod (1970). Miel overleed in augustus 2017.
De auteur van dit essay Jan-Werner Müller is hoogleraar politiek aan Princeton University, maar werkt momenteel als onderzoeker rond het thema populisme aan de universiteit van Wenen. Wat is populisme? is gebaseerd op lezingen die Müller gaf aan het Weense Institut für die Wissenschaften vom Menschen en draagt daar ook de sporen van. Een vlot leesbare tekst kan je het niet echt noemen. Daarvoor is de toon en de aanpak te academisch. Of wat dacht je van volgende zin?
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.