12 augustus. Net binnen: de vader van James Bond overlijdt
Ian Fleming (1908-1964)
foto ©
En verder: Ian Fleming, de Beringstraat en de pauselijke bordelen…
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementElk jaar De Wereld Olifantendag, opgericht, ondersteund en gelanceerd door de Canadese cineaste Patricia Sims en de Thaise Elephant Reintroduction Foundation op 12 augustus 2012. Op 12 augustus 2012 werd de eerste Wereld Olifantendag gelanceerd om aandacht te vragen voor de urgente en benarde situatie van Aziatische en Afrikaanse olifanten.
De olifant is geliefd, vereerd en gerespecteerd door mensen en culturen over de hele wereld, maar we balanceren op het punt om het laatste van dit prachtige wezen te zien. Patricia Sims draaide in 2016 met Michael Clark de film When Elephants Were Young.
2013 Overlijden in Den Haag van prins Johan Friso (44), ten gevolge van een ski-ongeluk in 2012 in Oostenrijk. Deze tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus was vicetroonopvolger na kroonprins Willem-Alexander, maar gaf in 2003 zijn rechten op de troon op toen bekend werd dat zijn verloofde Mabel Wisse Smit had gelogen over haar relatie met topcrimineel Klaas Bruinsma in 1989.
Hij trouwt niettemin met Mabel in 2004. Ze krijgen twee dochters, Luana (2005) en Zaria (2006). Hij werkt van 1998 tot 2011 bij de investeringsbank Goldman, Sachs & Co. in Londen. In 2012 wordt hij in Lech (Oostenrijk) tijdens het skiën bedolven door een lawine en raakt in een coma waaruit hij nooit meer ontwaakt.
1998 Sony staakt de productie van infrarood-videocamera’s voor nachtgebruik, omdat blijkt dat er overdag mee door zomerjurken en zwempakken heen gekeken kan worden. Er komt een nieuwe versie die bij daglicht niet gebruikt kan worden.
1964 Overlijden in Canterbury (Kent) van Ian Fleming (56), een Britse schrijver. Hij is de auteur van veertien boeken waar de James Bond-films op gebaseerd zijn, zoals Moonraker, Goldfinger, Thunderball, Dr. No, Live and let die, You only live twice en The man with the golden gun. Schreef ook het kinderboek Chitty chitty bang bang in het jaar van zijn overlijden.
Hij werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de inlichtingendienst van de Britse marine, vandaar zijn vakkennis. De Ian Fleming International Airport op Jamaica is in 2011 naar hem genoemd.
1955 Overlijden in Zürich (Zwitserland) van Thomas Mann (80), een Duitse schrijver, Nobelprijs voor de Literatuur 1929. Bekend gebleven zijn onder meer Dood in Venetië, Buddenbrooks, De toverberg, Doctor Faustus. Hij wijkt in de jaren 1930 uit naar Zwitserland en woont van 1939 tot 1952 in de Verenigde Staten. Enkele jaren na zijn terugkeer in Europa sterft hij in Zwitserland.
1952 In de Sovjet-Unie wordt voor een militaire rechtbank een proces met gesloten deuren gevoerd tegen 24 Jiddischsprekende Joodse intellectuelen. De beschuldiging luidt dat ze op de Krim een ‘bourgeoisrepubliek’ hebben willen oprichten. Ze worden geëxecuteerd.
1943 De Duitse dichter en oorlogsvrijwilliger Kurt Eggers (37) sneuvelt nabij Belgorod (Rusland) aan het Oostfront.
1934 Overlijden in Den Haag van Hendrik Berlage (78), architect en stedenbouwkundige, bekend van onder meer zijn Beurs van Berlage. Hij ontwierp ook het voormalige gemeentehuis van Usquert (het ‘Berlagehuis’; 1930), het Plan Zuid, het Mercatorplein, de Berlagebrug, het Haags Gemeentemuseum, het Jachtslot St. Hubertus op de Veluwe, enzovoort.
1883 De laatste levende Quagga (een zebra-soort) sterft in dierentuin Artis (Amsterdam).
1827 Overlijden in Londen van William Blake (69), Engels pre-romantisch schrijver, dichter, tekenaar, schilder en graveur.
1681 Geboorte in Horssens (Jutland) van Vitus Bering, Deens ontdekkingsreiziger, die in Russische dienst al in 1728 de Beringstraat ontdekte, tussen Azië en Noord-Amerika. Alaska ontdekte hij in 1741: zijn Russische expeditie bereikte de Golf van Alaska en zag het St. Elias-gebergte. Hij landde op Kayakeiland en voer langs het Kenaischiereiland en Kodiakeiland. Later dat jaar stierf hij aan scheurbuik op het Russische eiland Avatsja. Hij was dan 60.
1675 Overlijden in Coevorden (Drenthe) van de veldheer Carl von Rabenhaupt (73), burgemeester van Groningen. Hij had de Groningers doorslaggevend geholpen in hun verzet tegen de bisschop van Münster, bijgenaamd ‘Bommen Berend’. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (Noord-Nederland) werd namelijk niet alleen vanuit het zuiden, maar ook vanuit het oosten belaagd.
Rabenhaupt wordt de bevrijder van Groningen: in 1672 ontzet hij de stad en kan de bisschoppelijke troepen verjagen. Later verdrijft hij ze ook nog uit Winschoten, Oudeschans en Coevorden. In die laatste stad gaat het er spectaculair aan toe: Rabenhaupt klaart de klus in één uur, dankzij een kaart gemaakt door de plaatselijke schoolmeester Mijndert van der Thijnen. In Groningen en Assen is een Rabenhauptstraat naar hem genoemd. In 1972 werd in Groningen op het Waagplein, naast het stadhuis, een buste van Rabenhaupt geplaatst.
1638 Overlijden in Emden (Oost-Friesland) van Johannes Althusius (75), rechtsgeleerde en politiek filosoof, raadssyndicus van Emden. Althusius was onder meer de theoreticus van het subsidiariteitsprincipe en van de confederale staatsidee die hij verdedigt in zijn meeste befaamde boek Politica methodice digesta, atque exemplis sacris et profanis illustrata (1603). Hij was de eerste rechtswetenschapper benoemd aan de Nassause academie van Herborn, die in 1584, mede op aandringen van Willem van Oranje, werd opgericht.
1484 Overlijden in Rome van paus Sixtus IV (70), geboren als Franceso della Rovere. Al als kardinaal leidt hij een stormachtig leven. De twee kinderen die hij heeft van een incestueuze relatie met zijn oudste zus, duwt hij in de ontucht. Als paus beoefent hij een onbeschaamd nepotisme. Hij ‘reorganiseert’ de inquisitierechtbanken in Castilië en laat onder zijn pauselijke protectie verschillende bordelen oprichten die hem 20.000 dukaten per jaar opbrengen. Wat niet belet dat hij de sixtijnse kapel opdraagt aan de Onbevlekte Ontvangenis.
1099 Godfried van Bonen, een van de leiders van de Eerste Kruistocht, sticht het Koninkrijk Jeruzalem. Godfried wordt steevast ‘van Bouillon’ genoemd, maar was afkomstig van Bonen in Frans-Vlaanderen, door de Fransen ‘Boulogne-sur-Mer’ genoemd. Na jaren van strijd en ontbering wordt de heilige stad eind juli 1099 door de kruisvaarders veroverd op de Arabieren. Zij richten een bloedbad aan onder de Joden en Arabieren.
Na de inname van Jeruzalem hebben de kruisvaarders het grootste deel van de Middellandse Zeekust in het Midden-Oosten in handen. Godfried wordt uitgeroepen tot ‘Beschermer van het Heilige Graf’. Zijn koninkrijk besloeg ongeveer het grondgebied van het huidige Israël en Libanon en strekte zich uit tot aan het vorstendom Antiochië. Rustig was het in het koninkrijk allerminst. Veel steden waren nog in handen van moslims. Kort na de inname van Jeruzalem moest Godfried zich al verdedigen tegen een Arabisch leger dat hij bij Askalon versloeg. Hij kwam om door vergiftiging door de emir van Caesarea.
Na de inname van Jeruzalem blijft het grondgebied van de kruisvaarders nog twee eeuwen lang een slagveld.
Tags |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Frans Daels wordt Vlaamsgezind als militair arts aan het IJzerfront. Hij zet de IJzerbedevaarten mee op, daarnaast is hij een veelvuldig gelauwerd arts vanwege zijn medisch onderzoek.
Vandaag is het precies een kwarteeuw geleden dat Merkel in een historisch opiniestuk afrekende met Helmut Kohl en zo de macht binnen de CDU greep.