JavaScript is required for this website to work.
post

27 december. Net binnen: Lodewijk Dosfel overleden

Verder ook: Benazir Bhutto, Lodewijk Dosfel en Jakob Bernoulli…

VandaagLuc Pauwels27/12/2021Leestijd 4 minuten
Lodewijk Dosfel (1881-1925)

Lodewijk Dosfel (1881-1925)

foto ©

Verder ook: Benazir Bhutto, Willem van Rubroeck en Jakob Bernoulli…

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Elk jaar   In Noord-Korea Dag van de Grondwet. Het invoeren van de Noord-Koreaanse grondwet op 27 december 1972 wordt jaarlijks met een officiële vrije dag gevierd. Er worden dan toespraken, ceremonies en grote militaire parades gehouden waarbij de Noord-Koreanen hun leiders Kim Il-sung, Kim Jong-il en Kim Jong-un eren.

vandaag

Benazir Bhutto (1953-2007)

2007   Moord op Benazir Bhutto, minister-president van Pakistan. Ze is de eerste vrouwelijke regeringsleider in het overwegend Islamitische land. Zij wordt premier na vrije verkiezingen, georganiseerd na de dood van dictator Zia ul Haq. Deze regeerde Pakistan van 1977 tot 1988. Hij kwam aan de macht door een coup tegen de regering van premier Zulfikar Ali Bhutto (de vader van Benazir) en beloofde binnen drie maanden verkiezingen uit te schrijven. Toen bleek dat Bhutto onverminderd populair bleef stelde hij de verkiezingen uit en liet Ali Bhutto ophangen.

Na de dood van haar vader neemt Benazir Bhutto samen met haar moeder, de leiding van de Pakistan People’s Party (PPP) op zich. In 1986 keert ze terug naar Pakistan. In augustus 1986 sterft Zia Ul Haq na een vliegtuigongeluk. Benazir wordt dus premier, maar ook haar regime wordt gekenmerkt door corruptie en vriendenpolitiek. Zij wordt ontslagen, maar regeert weer van 1993 tot 1997. Tijdens de aanloop naar de verkiezingen van 2008 sterft ze door een moordaanslag waarbij nog zeker twintig andere mensen om het leven komen. Die aanslag vindt plaats in Rawalpindi, uitgerekend de stad waar haar vader werd opgehangen.

2006   In de Oostenrijkse stad Salzburg vindt men een onbekend werk van Mozart. Hij zou het stuk (een allegro) geschreven hebben toen hij ongeveer 10 jaar was. Het werk wordt bij toeval aangetroffen in een boek vol korte muziekstukken van anderen.

1985   Palestijnse terroristen voeren moordacties uit op twee vliegvelden: op vliegveld Fiumicino in Rome worden vijftien mensen gedood bij de balie van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al. Op het vliegveld van Wenen vallen vier doden. In totaal raken nog eens 110 mensen gewond bij beide aanslagen.

1979   De Sovjet-Unie valt Afghanistan binnen, laat de zittende, min of meer prowesterse president Hafizullah Amin executeren en vervangt deze door de communist Babrak Karmal.

1978   Spanje heeft een nieuwe grondwet en wordt officieel een democratie, na veertig jaar door dictator generaal Franco te zijn geregeerd.

1972   Als eerste NAVO-land knoopt België diplomatieke relaties aan met Oost-Duitsland (DDR).

1949   Na een bloedige guerrillastrijd erkent Nederland de soevereiniteit van Nederlands-Indië – met uitzondering van Westelijk Nieuw-Guinea. Zo komt onder druk van Amerika de Indonesische onafhankelijkheid tot stand. De eerste president van de Republik Indonesia is Ahmed Soekarno.

1945   Het Friese eiland Schiermonnikoog, van 1893-1945 in Duits particulier bezit van de familie Von Bernstorff, wordt als ‘vijandelijk vermogen’ onteigend door de Nederlandse staat. De laatste eigenaar was Berthold Eugen graaf von Bernstorff (1902-87). Weken na de Duitse capitulatie in mei 1945 hadden Canadese troepen de laatste Duitsers van het eiland gehaald. Naar de voormalige eigenaar zijn op Schiermonnikoog hotels genoemd. Berthold Eugen von Bernstorff overlijdt in 1987 en ligt begraven op Schiermonnikoog.

1945   In Washington, Verenigde Staten, wordt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) opgericht.

1940   Op 27 december, als in Roeselare de jaarlijkse ‘leidersdag’ van de West-Vlaamse KSA plaatsvindt, wordt gouwproost Karel Dubois door de Gestapo geïnterneerd en pas op 27 januari 1941 opnieuw vrijgelaten.

1928   Op een directoriumvergadering van het Algemeen Vlaams Nationaal Verbond (AVNV) verklaren Joris van Severen en Emiel Thiers voortaan ondubbelzinnig de staatkundige hereniging met Nederland te zullen nastreven. Het directorium van het AVNV beslist dan het verbond te ontbinden. Het AVNV gaat ter ziele nog voor het werkelijk van start kon gaan.

1927   In Rusland verliest Leon Trotski de machtsstrijd van Stalin en wordt uit de Communistische Partij gezet. Twee jaar later zou Trotski zelfs het land moeten verlaten.

1927   Overlijden te Dendermonde van Lodewijk Dosfel, jurist en Vlaams-nationaal voorman. Dosfel is er erg actief in de Vlaamse studentenbeweging. In 1897 sticht hij het tijdschrift Jong Dietschland, waardoor hij in contact komt met Cyriel Verschaeve, die zijn hele leven een goede vriend zal blijven. Hij wordt in 1900 hoofdredacteur van Ons Leven, het latere KVHV-blad. Hij zet zich ook in voor de vernederlandsing van de Gentse universiteit. Op zijn 21ste wordt Dosfel advocaat.

Volgens hem mocht de Vlaamse Beweging zich niet buiten de politiek houden zoals de cultuurflaminganten voorstonden, maar moesten er drukkingsgroepen gevormd worden om zo op de katholieke partij in te werken.

Als de Duitsers in 1916 de Gentse universiteit vernederlandsen, beschouwt hij dat niet als een Duits geschenk, maar als een Vlaams rechtsherstel: de Vlamingen hebben immers recht op een universiteit in hun moedertaal, is zijn stelling. In 1918 wordt Dosfel gevangengezet, maar komt in mei 1919 voorwaardelijk vrij. Hij nam terug contact op met de Fronters en hielp het programma opstellen van de Frontpartij. Een jaar later werd hij echter terug gevangengenomen. Aangeklaagd in het ‘proces van de Vlaamse Hogeschool’ wordt Dosfel veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.

In december 1920 wordt hij vrijgelaten wegens ziekte. Hij aanvaardt te schrijven voor De Standaard, tot groot ongenoegen van zijn vrienden, de Fronters. Dosfels stond helemaal achter hun eis voor zelfbestuur, maar kan zich als diepgelovige katholiek niet vinden in de oprichting van een ‘neutrale’ Vlaamse partij. Volgens hem viel er ook veel meer te bereiken als drukkingsgroep binnen de katholieke partij. Hij is een antirevolutionair en wil veranderingen doordrukken via bestaande instellingen.

In 1922 trouwt hij met jeugdleidster Angela Tysmans. Het paar krijgt een dochter, maar Dosfel overlijdt nog voor het kind een jaar oud was. In 1966 wordt de kaderschool van de Volksunie opgericht en krijgt de naam Dosfelinstituut.

1851   In Nederland zijn de eerste postzegels te koop, geldig vanaf 1 januari 1852. De eerste Belgische postzegel werd uitgegeven op 1 juli 1849. Groot-Brittannië was ons voorafgegaan in 1840.

1712   Geboorte in Mechelen van Lodewijk van Beethoven, grootvader van de toekomstige componist.

vandaag

Jakob Bernoulli (1654-1705)

1654   Geboorte te Bazel, Zwitserland, van Jakob Bernoulli, Zwitsers wis- en natuurkundige. Samen met Leibniz grondlegger van de theorie van de differentiaal.

1253   Na een reis van zowat 11 000 km komt Willem van Rubroeck bij de Grote Kan van Mongolië aan. Van Rubroeck was een Vlaamse franciscaan, afkomstig uit het dorp Rubroek in Frans-Vlaanderen.

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties