30 juli. Net binnen: mensenhandel neemt wereldwijd toe
Mensenhandel neemt wereldwijd toe.
foto © Pixabay
En verder: Ford, Volkswagen en Wim de Craene…
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementElk jaar De Werelddag tegen Mensenhandel, ingesteld door de Verenigde Naties.
In 2018 werden ongeveer 50.000 slachtoffers van mensenhandel opgespoord en gemeld door 148 landen. 50 procent van de ontdekte slachtoffers werd verhandeld voor seksuele uitbuiting, 38 procent werd uitgebuit voor dwangarbeid. Overal neemt de mensenhandel schrikbarend toe.
Vrouwen en meisjes vormen 65% van alle slachtoffers van mensenhandel. Wereldwijd is één op de drie gedetecteerde slachtoffers een kind. Het aandeel kinderen onder de gedetecteerde slachtoffers van mensenhandel is verdrievoudigd, terwijl het aandeel jongens de afgelopen 15 jaar vervijfvoudigd is.
2007 Overlijden op het Zweedse eiland Fårö van Ingmar Bergman (89), toneel-en filmregisseur. Meer over hem in onze ‘Vandaag’ van 14 juli, zijn geboortedag.
2003 In Mexico rolt de laatste klassieke Volkswagen ‘Kever’ van de lopende band. In totaal zijn van dit model 21.529.464 exemplaren gebouwd tussen 1937 en 2003. Daarmee is hij met afstand de langst en meest geproduceerde wagen ter wereld.
1997 Overlijden in Noordwijk (Zuid-Holland) van Charlotte van Pallandt (98), beeldhouwster en kunstschilderes. Deze hoogadellijke dame wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de twintigste eeuw. In Hoorn, Utrecht, Almere en Alphen aan den Rijn zijn straten naar haar vernoemd en in Amsterdam zelfs een brug.
1889 Geboorte in Blankenberge van de Vlaamse graficus en houtsnijder Frans Masereel. Het communistische cultuurfonds werd naar hem genoemd.
1963 Een nieuwe wet regelt het taalgebruik in het onderwijs en vervangt de wet van 14 juli 1932. Door deze wet kan in de 25 taalgrensgemeenten met faciliteiten kleuter- en lager onderwijs worden ingericht in de andere landstaal, als een aantal gezinshoofden die in de gemeente wonen daarom verzoekt en indien er geen school van het gewenste taalstelsel is binnen de wettelijk bepaalde afstand van de woning.
In dergelijke lagere scholen moet er wekelijks 4 uur onderricht gegeven worden in de andere landstaal in de tweede graad en acht uur in de derde en vierde graad. In de middelbare scholen van die gemeenten mogen zelfs een aantal vakken onderwezen worden in de tweede taal en in de tweede helft van de jaren 1960 hebben de Franstaligen van die mogelijkheid gebruikgemaakt om in de Voerstreek Franstalige kleuter- en lagere scholen op te richten.
1957 Geboorte in Almelo (Overijssel) van Berdien Stenberg, met haar ware naam Berdien Steunenberg, beroemde fluitiste, die in de jaren 1980 en 1990 furore maakte, verscheidene internationale hits scoorde, meer dan 25 gouden en platina platen binnenhaalde en enkele miljoenen platen verkocht. Later werd ze actief in de gemeentelijke politiek voor het Christen-Democratisch Appèl (CDA). En ze heeft ook nog drie kinderen, uit twee huwelijken.
1950 Geboorte in Gent van Wim De Craene, Vlaams zanger en componist. Halverwege de jaren 1970 is hij enorm populair. In 1977 schrijft De Craene zijn eerste musical, Help, ik win een miljoen. Hij overlijdt in 1990 door zelfdoding.
Wim De Craene kreeg na zijn dood meer erkenning dan tijdens zijn leven. Zijn liedjes worden nog steeds veel gedraaid en nummers als De kleine man, Tim, Rozane, Mensen van 18 en Breek uit jezelf worden vandaag alom als klassiekers erkend.
1927 Het congres van de Katholieke Vlaamse Landsbond zet de katholieke volksvertegenwoordigers onder druk en eist: amnestie of een regeringscrisis. Het zal nog tot de jaarwisseling van 1928/1929 duren voor een ‘Uitdovingswet’ die vordering realiseert.
1907 De voorzitter van de Tweede Internationale Vredesconferentie legt op 30 juli 1907 de eerste steen van het Vredespaleis in Den Haag. Tot de bouw van het paleis werd in 1899 tijdens de Eerste Internationale Vredesconferentie besloten. Initiatiefnemer van beide conferenties was de Russische tsaar Nicolaas II.
Het paleis heeft de naam Vredespaleis gekregen om duidelijk te maken dat het belangrijk is inspanningen te verrichten om internationale geschillen op te lossen om zo de wereldvrede te kunnen handhaven. De Amerikaanse miljonair Andrew Carnegie gaat hierin mee en schenkt 1,5 miljoen dollar.
Tegenwoordig zijn in het Vredespaleis twee instituten van de Verenigde Naties gevestigd: het Permanente Hof van Arbitrage en het Internationaal Gerechtshof.
1898 Overlijden van de eerste kanselier en stichter van het tweede Duitse Keizerrijk Otto von Bismarck. Zijn mausoleum in Friedrichsruh (Schleswig-Holstein) is een replica van het in Ravenna gelegen mausoleum van Theodorik de Grote (451-526), koning van de Ostrogoten. Zie verder over hem: Sam van Clemen, Otto von Bismarck. Biografie van de IJzeren Kanselier, Aspekt, 2022.
1898 Geboorte in Castleford (West Yorkshire) van de Engelse beeldhouwer Henry Moore. Hij werd wereldberoemd met zijn reusachtige ‘achteroverleunende figuren’ en abstracte werken met natuurlijke contouren en holle ruimtes. In 1974 schenkt Moore meer dan 200 beelden en tekeningen aan de Art Gallery of Ontario in Canada. Een paar jaar voor zijn dood laat Moore zijn landgoed, studio’s, huizen, archieven en collectie van werken na aan de Henry Moore Foundation. In 1980 legt hij de eerste steen voor het Henry Moore Institute in Leeds.
Henry Moore sterft op 31 augustus 1986 op 88-jarige leeftijd in zijn huis in Much Hadam (Hertfordshire). Op 15 december 2005 wordt een bronzen beeld ter waarde van 3 miljoen Engelse pond van de binnenplaats van de Henry Moore Foundation gestolen. Het werk uit 1969-1979, gecatalogeerd als ‘Reclining Figure LH608’, is 3,6 meter lang, 2 meter hoog en 2 meter breed, en weegt 2,1 ton. Het is nooit meer opgedoken en men vreest dat het gesmolten is door dieven die louter op de waarde het brons uit waren.
In onze contreien staan een tiental beelden van henry Moore, onder meer in het Beeldenpark van het Kröller-Müller Museum (Otterlo), het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel, het Gemeentemuseum van Den Haag en het Middelheimmuseum in Antwerpen.
1863 Geboorte in Dearborn (Michigan) van Henry Ford, Amerikaans autofabrikant die de lopende bandproductie invoerde. Zijn moeder was naar alle waarschijnlijkheid van Nederlandse of Vlaamse afkomst. Zijn eerste auto bouwt hij al in 1896, hij is dan 23. Fords eerste autofabriek dateert van 1903. Hij overlijdt in 1947.
1529 In Kamerijk wordt de Damesvrede gesloten tussen Margaretha van Oostenrijk, landvoogdes van de Nederlanden en tante van keizer Karel, en Louise de Savoie, moeder van de Franse koning François I. Hierbij wordt de volstrekte soevereiniteit van keizer Karel V over Vlaanderen en Artesië erkend.
1419 De Eerste Praagse Defenestratie vindt plaats: zeven leden van het stadsbestuur van Praag worden gedood door hen uit het raam van het stadhuis te gooien, wat vanaf dan een ‘defenestratie’ heet.
Een processie, geleid door een aanhanger van Jan Hus (een voorloper van de reformatie), wordt vanuit het stadhuis met enkele stenen bekogeld. De processiegangers worden woedend, bestormen het stadhuis en gooien de aanwezige leden van het stadsbestuur uit het raam. Het wordt de aanleiding tot de Hussitische Oorlogen.
Tags |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Vandaag 1632: Baruch Spinoza geboren, belangrijk filosoof, maar vooral verketterd door kerk en staat
Baruch Spinoza houdt vast aan zijn ideeën, ook al komt hem dat op verbanning uit de joodse gemeenschap, een plek op de Index en een Nederlands publicatieverbod te staan.
Professor Dirk Rochtus leidt zoals elk jaar een reis naar Duitsland. Deze kaar naar het onbekende Silezië.