31 juli. Net binnen: Michelle Martin komt vrij
Michelle Martin.
foto © Belga
En verder: Paul-Henri Spaak, Antoine de Saint-Exupéry en Denis Diderot…
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementElk jaar In Ierland Reek Sunday (Iers: Domhnach na Cruaiche). Op de laatste zondag van juli beklimmen jaarlijks duizenden pelgrims de heiligste berg van Ierland, Croagh Patrick (764 meter) in het graafschap Mayo. Ze herdenken de patroonheilige van Ierland, Saint Patrick, die in het jaar 441 veertig dagen en veertig nachten op de berg heeft gevast. Het verhaal gaat dat hij met een zwarte bel (The Black Bell of St. Patrick) de demonen van zich af heeft geslagen die hem in de vorm van zwarte vogels lastigvielen. Ook zou de heilige Patrick alle slangen uit Ierland hebben verjaagd.
Croagh Patrick is een van de hoogste bergen in het westen van Ierland. Op de top wordt in een kleine witte kapel een dienst gehouden. Sommigen beklimmen de berg op blote voeten en voeren zuiveringsrituelen uit door met de zon mee en hardop biddend rondjes om de top te lopen. Al minstens 1500 jaar wordt de pelgrimstocht gehouden en ze dateert waarschijnlijk van vóór de komst van het christendom. Men denkt dat heidenen vroeger op de top het begin van het oogstseizoen kwamen vieren.
De route begint in het dorp Murrisk, acht kilometer buiten Westport. Gemiddeld doet men ongeveer twee uur over de klim naar de top. De aartsbisschop van Tuam leidt de jaarlijkse beklimming. Elk jaar trekt ‘The Reek’, zoals de wandeltocht in de volksmond wordt genoemd, ongeveer een miljoen wandelaars waarvan meer dan 25.000 de Croagh Patrick beklimmen.
2012 De strafuitvoeringsrechtbank van Bergen beslist de voorwaardelijke vrijlating van Michelle Martin, ex-vrouw van Marc Dutroux. Ze heeft op dat moment zestien jaar achter de tralies doorgebracht. Veel te weinig, oordeelde de familie van de slachtoffers én een groot deel van de publieke opinie. Door cassatieberoep komt Martin pas op 28 augustus 2012 effectief vrij. Ze vindt onderdak bij de Arme Klaren in het klooster in Malonne. In 2020 studeerde ze via avondonderwijs af als bachelor in de rechten.
Martin werd in 2004 veroordeeld tot 30 jaar cel, onder meer omdat ze Julie en Melissa aan hun lot had overgelaten in de kelder van Marcinelle, waar de meisjes opgesloten waren. Ze gaf hen bijvoorbeeld geen eten, terwijl Dutroux een tijd in de gevangenis zat, maar voederde wel de honden. Toen hij terugkeerde, trof hij beide meisjes sterk verzwakt aan. Kort daarna stierven ze.
Maandelijks zou Martin 20 euro ‘schadevergoeding’ storten op de rekening van Jean Lambrecks, de vader van de vermoorde Eefje. Tot meer is ze naar eigen zeggen niet in staat. Na de dood van haar moeder weigerde ze echter wel een grote erfenis, zodat het geld onmiddellijk naar haar kinderen ging.
In 2014 publiceerde romanschrijfster Kristien Hemmerechts de roman De vrouw die de honden eten gaf. In deze roman beziet zij de zaak-Dutroux vanuit het perspectief van Michelle Martin.
2007 Na 38 jaar komt een einde aan de aanwezigheid van Britse troepen in Noord-Ierland. Operation Banner begon in 1969 na gewelddadigheden tussen Britsgezinde protestanten en Iersgezinde katholieken. In totaal zijn meer dan 300.000 militairen ingezet om de politie bij te staan bij de ‘ordehandhaving’.
1990 De ex-Joegoslavische republiek Bosnië-Herzegovina roept de onafhankelijkheid uit.
1972 Overlijden in Eigenbrakel van de Brusselse politicus Paul-Henri Spaak (73). De socialist Spaak, die verschillende keren premier was, houdt lange tijd de communautaire dossiers van zich af, maar als minister van Buitenlandse Zaken (1961-1966) liet hij wel zijn Vlaamse adjunct Hendrik Fayat beginnen met de aanzuivering van de taalverhoudingen in het diplomatieke korps.
Van 1946 tot 1947 was Spaak voorzitter van de eerste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. In 1957-1961 werd hij secretaris-generaal van de NAVO. Hij brak met de socialisten toen die zich in 1966 verzetten tegen de komst van de NAVO-zetel naar België. Hij verliet toen ook het parlement. Onder invloed van zijn dochter Antoinette begint hij zich nauw te interesseren voor de positie van de Franstaligen in Brussel. Hij betuigt openlijk steun aan het Front démocratique des Francophones (FDF) en spreekt zich uit voor een federale herinrichting van België.
Hoewel Nederlands onkundig en exponent van het unitair denkend Belgische establishment, draagt hij bij tot de bespreekbaarheid van het federalisme. Van Vlaamse kant krijgt hij daarvoor geen bijval, omdat hij pleit voor een te groot en te machtig Brussels gewest. Hij ligt aan de basis van het grote verkiezingssucces van het FDF in november 1971, maar overlijdt kort daarna, op 31 juli 1972.
1944 Overlijden van Antoine de Saint-Exupéry (44), Frans beroepspiloot en schrijver, bekend van o.m. Le petit Prince, Vol de nuit en Terre des hommes. Hij verdwijnt met zijn toestel tijdens een verkenningsvlucht voor de geallieerden boven de Middellandse Zee.
Pas op 7 april 2004 heeft men de wrakstukken van zijn toestel gevonden. De omstandigheden van zijn dood zijn nooit volledig opgehelderd. Sommigen hebben de veronderstelling van een zelfmoord geopperd. De avond voor zijn verdwijning schreef hij aan zijn vriend Pierre Dalloz: ‘Als men mij neerhaalt, zal ik absoluut niets betreuren. De mierenhoop die op komst is, jaagt me angst aan. En ik haat hun robottendeugden. Ik was gemaakt om tuinier te zijn’.
1849 Overlijden in Segesvár (nu Roemenië) van Sándor Petőfi (26), nationaal dichter van Hongarije en held van de Hongaarse Revolutie van 1848.
1784 Overlijden in Parijs van Denis Diderot (70), Frans Verlichtingsfilosoof, maar vooral bekend als hoofdredacteur van L’Encyclopédie, dat tussen 1751 en 1780 werd uitgegeven: ‘Het doel van een encyclopedie is om de verspreide kennis op aarde samen te brengen; om het algemene systeem uit te leggen aan de mensen met wie we leven, en om het door te geven aan de mensen die na ons zullen komen’. Het was een wens van Diderot dat als de beschaving volledig vernietigd zou worden, de mensheid ze aan de hand van L’Encyclopédie zou kunnen herstellen.
1667 De Vrede van Breda wordt gesloten. Het verdrag tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, Engeland, Frankrijk en Denemarken. Einde van de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog.
1559 Stichting van de Universiteit van Dowaai in Frans-Vlaanderen, de eerste na Leuven in de Nederlanden. Belangrijke leerstoelen worden toegekend aan geleerden uit Nederland en Duitsland. De studenten komen van overal in de Nederlanden, maar ook uit Duitsland.
1473 De Bourgondische hertog Karel de Stoute vestigt zijn gezag in Gelderland en voltooit daarmee de eenmaking van de Nederlanden.
1396 Geboorte in Dijon van Filips de Goede, hertog van Bourgondië. Als landsheer van Vlaanderen, Brabant, Namen en Limburg heeft hij de basis gelegd van de natievorming in de Nederlanden.
Tags |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Frans Daels wordt Vlaamsgezind als militair arts aan het IJzerfront. Hij zet de IJzerbedevaarten mee op, daarnaast is hij een veelvuldig gelauwerd arts vanwege zijn medisch onderzoek.
Vandaag is het precies een kwarteeuw geleden dat Merkel in een historisch opiniestuk afrekende met Helmut Kohl en zo de macht binnen de CDU greep.