fbpx


Binnenland, Communautair

Als Franstaligen feesten…

De nationalistische verleiding van de 'Fédération Wallonië-Bruxelles'Er zijn officiële feesten in dit land waarvan slechts een deel van de bevolking het bestaan vermoedt. Ik denk dat bij Franstalige Belgen op 11 juli weinigen weten dat de Vlamingen die dag feesten. Net zoals in Vlaanderen haast niemand weet dat maandag 27 september het feest is van de Franse gemeenschap. Hollanders buiten Die dag is niet toevallig gekozen. Hij is al even symbolisch als die van de Vlaamse Feestdag die aan een historische zegepraal van de Vlamingen tegen…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Er zijn officiële feesten in dit land waarvan slechts een deel van de bevolking het bestaan vermoedt. Ik denk dat bij Franstalige Belgen op 11 juli weinigen weten dat de Vlamingen die dag feesten. Net zoals in Vlaanderen haast niemand weet dat maandag 27 september het feest is van de Franse gemeenschap.

Hollanders buiten

Die dag is niet toevallig gekozen. Hij is al even symbolisch als die van de Vlaamse Feestdag die aan een historische zegepraal van de Vlamingen tegen de Franse koning herinnert. De Franstalige Belgen kozen hun datum omdat in 1830 de Hollandse troepen dan definitief uit Brussel verdreven werden. ‘Dank zij de bepalende deelname van de Brusselaars en de Walen verkreeg België de onafhankelijkheid’, staat er te lezen op de website van de Franse Gemeenschap. De keuze van deze gebeurtenissen als feestdag ‘is een gevolg van de wil om het bestaan en het belang van de solidariteit tussen Wallonië en Brussel te onderlijnen.’

Dat er ook Vlamingen betrokken waren in de strijd tegen de Nederlanders en dat de meeste Brusselaars in die periode Nederlandstalig waren, daar was in deze korte beschrijving van historische feiten blijkbaar geen tijd voor. Belangrijk in dit ideologisch discours is het gebruik van de taal, het Frans, die voorgesteld wordt als die van de vrijheid en die werkt als verenigende factor tussen de Franstalige Belgen uit Brussel en Wallonië. Voor Vlamingen en nuance is er geen plaats, net zomin als dat het geval is bij het relaas van de Guldensporenslag. Beide gemeenschappen van dit land hebben een uiterst symbolisch moment gekozen, waarbij vertegenwoordigers van de andere taalgroep van dit land het onderspit moeten delven.

Franstalig nationalisme

Franstaligen zien de Vlamingen vaak als harde nationalisten, die onafhankelijkheid nastreven en een einde willen maken aan de Belgische Unie. Maar ze vergeten gemakkelijk om in eigen boezem te kijken. Want een buitenlandse observator, die de feestelijkheden van de Franse Gemeenschap deze week op de Brusselse Grote Markt zou observeren, had niet anders dan tot de conclusie kunnen komen dat die het werk waren van een independantistische beweging, de ‘Fédération Wallonië-Bruxelles’, die een alternatief wil zijn voor de federatie met die andere Belgen, de Vlamingen.

De hele mise-en-scène van het feest getuigde van een duidelijke nationalistische inspiratie. Want op dezelfde plek waar de Vlaamse gemeenschap in juli zijn feestdag viert, stond ook nu in deze mooie nazomer een gigantisch podium met als decor enorme spandoeken met het cijfer 50. Dat refereert eigenlijk naar de oprichting van de cultuurgemeenschappen in dit land in 1970. Maar het logo dat vrijdag 24 september op het scherm verscheen tijdens de rechtstreekse uitzending van de concerten op de Brusselse grote markt liet uitschijnen dat het om de verjaardag ging van de ‘Fédération Wallonië-Bruxelles’. Die instelling bestaat echter nog maar een goeie tien jaar en is het gevolg van de volkomen ongrondwettelijke en eenzijdige naamsverandering van de Franse Gemeenschap.

Dat het nu voorgesteld werd dat de ‘Fédération Wallonië-Bruxelles’ al een halve eeuw ‘aan de zijde’ van de Franstalige Belgen staat, is niet onschuldig. Het is niets minder dan een herschrijving van de geschiedenis, alsof er al vijftig jaar een groeiende inter-Franstalige solidariteit zou bestaan om een autonomie buiten het Belgische kader na te streven. Exact het zelfde dan wat Vlaanderen wordt verweten.

Stromae

Enkele jaren geleden doorbrak Stromae de gestroomlijnde propaganda van de ‘Fédération Wallonië-Bruxelles’ door zijn publiek tijdens zijn optreden op het feest van 27 september in het Nederlands toe te spreken. Als subversieve daad kon dat tellen. Nu was van dat soort durf niet veel te zien. Het feest leek meer op een Franstalige versie van ‘Tien om te Zien’ met een eindeloze reeks van veel Franse jonge ‘vedettes’ voor een schreeuwend publiek van smartphonende groupies. De uitzending op de RTBF oogde bijzonder spectaculair met drone-beelden van de verlichte Grote Markt vanop grote hoogte. Een vijftigste verjaardag, dat mag iets kosten . Dat de schuld van de ‘Fédération Wallonië-Bruxelles’ volgend jaar zal opgelopen zijn tot 22 miljard, het tweevoud van de verhoopte inkomsten, mocht de feestvreugde niet temperen.

Luckas Vander Taelen

Luckas Vander Taelen (1958) werkte als tv-regisseur, en was voor Groen schepen, Vlaams en Europees Parlementslid en senator.