Zuidoost-Azië als alternatief voor handel met Rusland en China
Eind vorig jaar vond in Brussel een top plaats tussen EU en het handelsblok ASEAN, dat een aantal Zuidoost-Aziatische economieën verenigt.
Eind vorig jaar vond in Brussel een top plaats tussen EU en het handelsblok ASEAN, dat een aantal Zuidoost-Aziatische economieën verenigt.
In de EU steken protectionistische instincten weer de kop op, terwijl de zorg om te grote afhankelijkheid van China toeneemt.
Actiegroep Grondrecht dienden een subsidievoorstel in. Gevreesd werd dat het geld gebruikt zou worden voor nieuwe procedures.
Politiek uitstelgedrag en coulance in stikstofbeleid, gevolgd door strenge naleving EU-regels, doen zaken escaleren. Er zijn alternatieven.
De ernst van de inflatiecrisis in Europa is toegenomen sinds Poetin zijn invasie is gestart, maar ook door het Europees energiebeleid.
De Chinese provincie Xinjiang produceert heel wat goederen voor export. Helaas komt dwangarbeid er vaak voor. Tijd om regels aan te scherpen.
Met het jaareinde in zicht is het een goede gelegenheid om terug te blikken op de vele steekvlammen die onze politiek bepaalden.
‘Cancel culture’ en ‘identiteitspolitiek’ rukken op in het publieke debat. In feite zijn beiden vormen van reactionair tribalisme.
Is von der Leyens aanpak van de vaccinaankoop de reden waarom EU-lidstaten zo veel trager zijn met vaccineren dan Israël, het VK of de VS?
Net voor kerst bereikten de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk alsnog een handelsakkoord. Een overzicht van de plus- en minpunten.
Er zijn nog wel wat pijnpunten, maar er lijkt toch wat beweging te komen in de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.
Fouten die de EU bij eerdere Verdragswijzigingen maakte, moeten eindelijk gecorrigeerd: de bureaucratie geschrapt, en veto’s hersteld.
Oeigoeren in China krijgen het hard te verduren. Van moslimlanden komt weinig steun. Wat kan het Westen doen om China te beïnvloeden?
Pieter Cleppe ziet 5 redenen om de Vivaldiregering te bekampen, van de sluiting van kerncentrales tot het uitstellen van fiscale autonomie.
Welke regering, welke staatsvorm en welke beleidsmaatregelen? Pieter Cleppe overloopt de opties na de coronacrisis.
De Belgische politieke crisis sleept zich verder, na de uitspraken van Paul Magnette gisteren. Er is maar één oplossing: een staatshervorming.
Wat zijn de opportuniteit en de uitdagingen voor de EU en het VK van de brexit? Pieter Cleppe brengt ze in kaart.
Een nieuwe crisis in Europa is niet uitgesloten in 2020. Zowel qua migratie, economisch en buitenlandbeleid schuilen er gevaren om de hoek.
De nakende Britse verkiezingen dreigen een tweede, verkapt, brexitreferendum te zijn. De Brits-Ierse grens blijft een struikelblok…
Ursula von der Leyen werd verkozen op een strak ideologisch programma dat weinig goeds belooft voor vrijhandel, brexit, soevereiniteit of gecontroleerde migratie.
Merkel en Juncker voegden ‘insult to injury’. Brexit stond in de sterren geschreven, en weinigen deden inspanningen om het VK in de EU te houden…
Brexit komt er. Hoe dan ook. Welke brexit-deal is echter in ons belang? Pieter Cleppe analyseert.