Belgische bocht van CD&V maakt probleem alleen maar groter
CD&V wil herfederaliseren? Volgens Peter De Roover (N-VA) is het zelfs niet het begin van een oplossing.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOp het CD&V-congres zetten de leden de deur open naar herfederaliseringen, terugkeer naar meer België dus. Het ongenoegen is terecht, de oplossing brengt ons alleen maar meer van hetzelfde geknoei.
De Standaard vroeg mij naar een reactie op de beslissing van het CD&V-congres om de deur open te zetten naar herfederalisering, terugkeer naar meer België dus. Uit de krant van vandaag: “De N-VA gelooft niet dat de aanpak van Wouter Beke en co. <intussen weten we dat de partijtop van CD&V blijkbaar voorbijgestoken werd door de aanwezigen en geen voorstander was van deze nieuwe koers – problemen in het eigen huishouden dus – nvpdr> tot een efficiëntere staatsstructuur leidt. ‘Ik ben blij dat CD&V inziet dat de Belgische staatsstructuur niet werkt’, zegt fractieleider Peter De Roover. ‘Hun analyse slaat nagels met koppen. Maar hun oplossing bestaat uit ouwe koek en slecht oplapwerk. Dossier per dossier beslissen wat naar welk niveau wordt getild, dat veroorzaakt chaos. Alles bij de deelstaten leggen met een Europese paraplu is de enige echte oplossing.’
Dat nu al twee coalitiepartners (Open VLD en CD&V) binnen de regering opnieuw lonken naar het bestofte federale maatpak in de kast, baart de N-VA voorlopig geen zorgen. ‘Ze mogen zoveel halfslachtige projecten spuien als ze willen’, luidt het.”
Half juli klonk iets soortgelijks uit de mond van vicepremier van Open VLD, Alexander De Croo. Ik daagde hem in een reactie toen uit om wat meer moed te tonen: “Vandaar de vraag die opkomt: waarom is Alexander De Croo zo weinig ambitieus? Waarom trekt hij, met het oog op zijn streven naar eenvoud en doelmatigheid, niet volwaardig de kaart van het Belgische unitarisme? Waarom blijft hij hangen in een peperduur en inefficiënt systeem waarbij elke Vlaamse burger twee (in Brussel drie) dicht tegen elkaar klevende overheden moet torsen? Kent hij als liberaal niet de hoge kostprijs van teveel overheden? Hij zal er bij de opmaak van de begroting na de zomer alleszins weer heel concreet op stoten.”
Diezelfde vraag zal de CD&V ook moeten beantwoorden. De Belgische staatsstructuur is inderdaad compleet ondoorzichtig en ondoelmatig, mooi dat het inzicht in brede kringen rijpt. Met wat geschuif heen en weer in een zevende, daarna achtste staatshervorming blijven we echter rommelen in de marge. Waarna uiteraard een negende staatshervorming volgt, die de structuur in wezen nog ingewikkelder zal maken. Die Belgische perpetuum mobile brengt natuurlijk geen baat, alleen tijd-, geld- en energieverlies.
De basisanalyse maakten wij al lang en dringt gelukkig steeds dieper door: dit België werkt niet. De oplossing van de N-VA zorgt voor de noodzakelijke vereenvoudiging. Wat opborrelt bij Open VLD en nu ook bij CD&V maakt het probleem alleen maar groter.
Peter De Roover is fractieleider van de N-VA in De Kamer, op Peterderoover.be houdt hij een blog bij.
Foto (c) Reporters
Categorieën |
---|
Personen |
---|
Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.
Peter De Roover verantwoordt de keuze van de N-VA om in Vlaanderen een Zweedse coalitie op de been te helpen, zonder het Vlaams Belang.
‘Het bloed dat vloeit kleeft aan de handen van Hamas’, zegt de Israëlische ambassadeur in België. Maar hoe moet het verder? Een gesprek.