fbpx


Het malgoverno als bestuursvorm: kakistocratie!
Kakistocratie. Het land wordt bestuurd door de minst bekwame, minst geschikte, meest gewetenlozen.

‘Het volk krijgt de leiders die het verdient’, is als uitdrukking gemeengoed. Dat zegt dan veel over het volk. ‘Maar deze leiders hebben eerst de domheid georganiseerd en retorisch alle uitwegen naar verandering afgesloten’, aldus Doorbraak-columnist Johan Sanctorum in zijn binnenkort te verschijnen boek Kakistocratie.

Malgoverno

In politieke debatten duikt al wel eens voorzichtig de term malgoverno op, verwijzend naar een periode van wanbeleid die al drie decennia bestrijkt. Vanaf het aantreden van Verhofstadt en de uitverkoop van onze energiesector, over de kernuitstap-soap, tot de huidige malaise. Sanctorum schreef het eerder op Doorbraak: ‘We leven in een regime van slechte bestuurders, door de particratie aangeleverde potentaten, die zich in de institutionele doolhof van dit land kiplekker voelen.’

In deze context valt ook het woord oorlogseconomie en worden we voorbereid op een grote inlevering van welvaart, zoals premier De Croo zonder blikken of blozen verkondigde. ‘Dertig jaar geklungel, gebakkelei rond een kernuitstap die slecht berekend bleek, oversubsidiëring van groenestroomproducenten ten koste van de modale burger, onvermogen om de Franse monopolist Suez/Engie in het gareel te houden, hoopt men nu in de plooien van de geschiedenis weg te moffelen omdat Poetin de gaskraan dichtdraait’, aldus Sanctorum. ‘Dat is een interessante wending: decades van gebakken-lucht-verkoop, optimistische wensdromen, hemelbestormende peptalk, geproduceerd door een regime van wanbestuur, slaan nu om in een crisisbeheer met kakistocraten aan het roer.’ U las dit al in het septembernummer van Doorbraak Magazine (te koop in de krantenwinkel).

Overlevingsdrang

‘Hoe komt het dat een democratie als de onze een politieke klasse produceert, die allesbehalve het algemeen belang dient, maar vooral begaan is met haar eigen overleven, vraagt Sanctorum zich af?
‘Wat maakt dat domheid, arrogantie en egoïsme als het ware dé criteria zijn om de staat te beheren en uw belastinggeld uit te geven? En wat zegt dat over de burger/kiezer die geacht wordt de ‘beste, competentste’ politici af te vaardigen?’
Er valt volgens de auteur geen beterschap te verwachten van deze politieke klasse, deze generatie, dit systeem. ‘Er moet worden nagedacht over een exit, het opruimen van de troep, een revolte, nieuwe vormen van burgerinspraak, een andere samenleving.’

En dan volgt het meest cynische antwoord van de kiezer op deze impasse: ‘Als er toch nooit wat verandert, als de democratie puur theater is, zoals te voorzien en te verwachten, laten we ons dan tenminste amuseren met die narcistische clowns, hen treiteren, hen zien stuntelen en afgaan.’

De stal staat op instorten

In Kakistocratie: bestuur door de minst bekwamen fileert Johan Sanctorum de begrippen verzuring en antipolitiek: ook vandaag beklaagt de politieke klasse vooral zichzelf, en beschouwt zij de kiezer als een verloren schaap dat de weg terug naar de stal moet vinden.

Helaas, er is geen enkele reden om terug te keren naar een stal die op instorten staat. Sanctorum analyseert de proteststem als uitdrukking van de totale ontgoocheling van de burger die politiek dakloos wordt. De vertrouwensbreuk tussen politiek en bevolking is totaal.
Met bijtend sarcasme fileert hij het samengaan van politiek en (regime)pers.

Na zijn kritiek op de media in zijn boek Na het journaal volgt het nieuws, Politiek incorrect (de titel zegt het al) en zijn Terug naar Malpertus als pleidooi voor meer satire in woke-tijden, is Kakistocratie alweer een splijtende analyse van ons samenlevingsmodel en zijn leiders.

Alle bovengenoemde titels zijn uiteraard verkrijgbaar in onze Doorbraak boekenwinkel.

Kakistocratie verschijnt 25 november: u kan het nu reeds bestellen tegen een heel tijdelijke voordeelprijs.

Bestel hier uw exemplaar.

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Boekenteam

Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.