JavaScript is required for this website to work.

Dit regime heeft een reset nodig

Boekenteam5/11/2021Leestijd 2 minuten

foto ©

Een verduidelijking van de aard en oorsprong van het verschil tussen gemeenschapsdenken en liberalisme. En hoe redden we de democratie?

Twintig jaar na De dramademocratie, waarin socioloog Mark Elchardus beschreef hoe de westerse democratie verworden is tot een theater, verscheen nu Reset – over identiteit, gemeenschap en democratie.

Taboes
Opvallend is dat Elchardus – algemeen zowat de huisideoloog van de sp.a (nu Vooruit) genoemd – het in dit boek heeft ‘over het gevaar van de islamisering, het opengrenzenbeleid en de migratie, de woke-ideologie en de anti-racisme-heksenjacht, het doorgeslagen discriminatiediscours, de eigengereidheid van activistische rechters, de dictaten van de EU en het Europees Mensenrechtenhof, het stigmatiseren van Orban en Hongarije. En jawel, zelfs het cordon sanitaire moet op de schop’, zoals onze medewerker Johan Sanctorum elders op Doorbraak schreef. De volkswil werd te lang genegeerd luidt het dan. ‘Grote kop-van-Jut is het liberalisme en de globalistische logica, die elke identitaire reflex of vorm van ‘gemeenschapsdenken’ als achterlijk wegzetten.’

Legitimatie van de democratie
Nochtans, zoals Jean-Pierre Rondas vandaag opmerkt in zijn recensie, ‘hebben mensen over de hele wereld een fijne neus voor wat werkbaar is en niet. Deze eigenschap is een van de beste legitimaties voor het bestaan van de democratie. De wereldmigratie is tenslotte een trek vanuit falende gemeenschappen richting werkende gemeenschappen. Vandaar dat Elchardus zich ook de retorische vraag stelt: Wat verhoogt de kansen dat migranten zich hier gemakkelijk kunnen inpassen? Het antwoord luidt uiteraard: het voorhanden zijn van een werkbare, zelfbewuste gemeenschap. Het gaat natuurlijk om een vraag die het ‘linkse’ liberalisme zich niet stelt. Er hoeft immers niet ingepast te worden, vandaar de vele vormen van apartheid zoals multiculturalisme en pseudo-diversiteit in ‘kleine gemeenschappen’, gevoed door ‘kleine identiteiten’, terwijl juist de nationale, werkbare gemeenschappen de enige kans vormen op succesvolle legale migratie en integratie.’

Het nieuwe neoliberale regime, schrijft Elchardus is in diepe crisis. De vertrouwde vormen van gemeenschapsdenken – christendemocratie en sociaaldemocratie – zijn inmiddels zodanig geliberaliseerd dat zij niet in staat blijken terug te keren naar een beleid gestoeld op gemeenschapsdenken. Die taak valt vandaag het nationalisme te beurt.

Dit boek, schrijft Rondas, is zèlf de resetknop die, als we hem maar lang en geduldig genoeg induwen (tot bladzijde 608), onze opvattingen over wat democratie zou moeten zijn, zal bijstellen. Mocht dat nodig zijn.

Reset is verkrijgbaar in onze webwinkel (inmiddels meer dan 105000 titels): wij nemen graag de verzendkosten op ons.

Bestel hier uw exemplaar

 

 

Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!

Commentaren en reacties