JavaScript is required for this website to work.
post

Catalonië: vervroegde verkiezingen op 8 maart ’15?

Theo Lansloot9/12/2014Leestijd 1 minuut

Onlangs schreef het gezaghebbende Britse weekblad ‘The Economist [http://www.economist.com/]‘ dat indien de onafhankelijkheidsdrang zich verder zet, Catalonië een onheilspellende en onzekere toekomst tegemoet gaat.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De in het Castiliaans in Barcelona verschijnende krant ‘La Vanguardia‘ maakte op 8 december 2014 de uitslag bekend van haar onderzoek naar het aantal zetels dat de twee grootste pro-onafhankelijkheidspartijen: ERC (Esquerra Republicana de Catalunya, de centrumlinkse nationalisten) en CiU (Convergència i Unió, een kartel van liberalen en christendemocraten), bij vervroegde verkiezingen zouden behalen. De krant onderzocht tevens volgens welke formule beide partijen de meeste stemmen zou opbrengen.

Daaruit bleek dat in geen geval CiU en ERC de absolute meerderheid zouden behalen, ongeacht of zij naar de verkiezingen gaan met een gezamenlijke lijst, zoals minister-president Artur Mas voorstelt, of elk afzonderlijk, wat de voorkeur van ERC is. Een gemeenschappelijke lijst zou hen 64 parlementsleden opleveren. Met elk een afzonderlijke lijst slepen zij samen 67 zetels in de wacht. Net één te weinig voor een absolute meerderheid. ERC grijpt die uitslag aan om zijn keuze van twee aparte lijsten als de juiste te bestempelen.

Het onderzoek door ‘La Vanguardia‘ wijst er echter ook op dat ERC op 13 zetels na CiU blijft steken.

Naar verluidt ontmoeten de ERC-leider, Oriol Junqueras, en minister-president Mas elkaar nog deze week. Een ERC-woordvoerder ging kennelijk wat kort door de bocht en meende dat er ten gronde al een akkoord is over alle kernpunten. Volgens hem zal Junqueras aan Mas voorstellen de vervroegde verkiezingen op 8 maart 2015 te houden.

Hoe dan ook blijft met name de twistappel : aparte lijsten of één gezamenlijke lijst. Indien het niet spoedig tot een vergelijk komt tussen beide is de kans groot dat de onafhankelijkheidskwestie voor een hele tijd op de lange baan verdwijnt.

(c) Reporters

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties