De Indiana Surprise
De Republikeinen en de Democraten moeten zoeken naar eenheid.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe Amerikaanse voorverkiezingen van 3 mei in de staat Indiana hebben uiteindelijk voor nogal wat verrassingen gezorgd en gaan zeker een invloed hebben op het verloop van de races naar de nominaties bij de Democraten en de GOP (Grand Old Party). Deze staat is met 6,6 miljoen inwoners een middelmatige staat in de Verenigde Staten, doch eentje dat wel problemen kent met de oudere industriële sectoren. Nogal wat industrie is hier gesloten en verhuisd naar Mexico. Het is een eerder republikeinse staat en dat merkt men aan het gouverneurschap alsook aan de verdeling van de Congresleden (7 republikeinse leden en 2 democraten, met elk 1 senator voor de staat). Maar Indiana is ook een ‘swing state’ voor november aanstaande. De primaries in de ‘Hoosier state‘ hebben nogal wat politieke gevolgen opgeleverd en dit voor de beide toonaangevende partijen.
De Democraten
Vooreerst won senator Bernie Sanders hier zijn 18de voorverkiezing en staat zijn teller op 1444 delegates. Hij kan de nominatie niet meer binnenhalen, wat ook al duidelijk was na de clash rond New England, maar hij blijft een serieus blok aan het been van Hillary Clinton. Door zijn resultaten zal Hillary meer en meer rekening moeten houden met zijn electorale achterban. Clinton kan zich inderdaad niet permitteren dat de fans van Sanders op 8 november thuisblijven of voor een andere kandidaat gaan stemmen. Hillary heeft na Indiana ook nog geen meerderheid voor de conventie, die gaat plaatsvinden eind juli te Philadelphia. Ze staat nu op 2218 en heeft er 2383 nodig om zeker te zijn van de nominatie. Dit weekend is er Guam (12 delegates) en op dinsdag 10 mei is het de beurt aan West Virginia (34 delegates). Door de proportionele verdeling van de afgevaardigden bij de Democraten en de successen van Sanders is het duidelijk dat Hillary, ook na 10 mei, nog niet de vermelde magische grens van de helft zal bereiken. Bovendien kan zij daardoor ook maar geen beslissing nemen over een kandidaat running mate.
De Republikeinen
Indiana heeft wel voor een onverwachte oplossing gebracht in de race bij de GOP. Donald Trump behaalde in deze staat 53,3% der stemmen en, omwille van het WTA ( Winner Takes it All )- systeem, daardoor alle 57 delegates voor de conventie. Senator Ted Cruz hield het dan ook voor bekeken. Dat was op zijn minst een verrassing, omdat hij rekende op een ‘open convention’ en met gouverneur John Kasich van Ohio nog een gezamenlijke strategie tegen Trump had opgezet. Bovendien stelde Cruz nog een running mate voor: Carly Fiorina uit Californië. In oorsprong was zij de gedoodverfde running mate van de gebuisde Jeb Bush.
Enige uren later hield Kasich het eveneens voor bekeken en daardoor is Trump zegezeker. Trump kan nu rustig uitrijden naar 7 juni en gaat alleen de magische grens van 1236 delegates halen. Hij kan nu beginnen aan de echte zoektocht naar een kandidaat-vicepresident. Cruz maakt duidelijk geen kans om echt iets te krijgen van Trump. Het ziet ernaar uit dat Trump de ‘Tea party‘-groep gaat verdelen door sommige mee te nemen en anderen niet. Zo staat de gewezen gouverneur van Alaska en kandidaat-vicepresident van 2008, Sarah Palin, aan de zijde van Trump. Wat gaat Trump doen met Paul Ryan: de Speaker of the House en de voorzitter van de conventie te Cleveland alsook de goede vriend van Cruz? Wat ook opvalt is dat RNC-voorzitter Reince Priebus nu openlijk voor Trump pleit en de rangen van de GOP wil sluiten rond deze kandidaat. De situatie dat Trump alleen de meerderheid zal halen vermindert wel de kansen van Rubio om running mate te worden. Gouverneur Kasich uit Ohio werd snel door Trump als een vriend bestempeld. Gaat deze gematigde conservatieve gouverneur nog een rol spelen als kandidaat vicepresident? Want hij beheert de ‘swing state’ Ohio en ook de daarrond liggende staten kunnen belangrijk zijn in november.
Maar er komt een nieuwe naam opdagen rond Donald Trump: de gouverneur van de staat New Mexico, Suzanne Martinez. Deze katholieke republikeinse is gouverneur van een zuidelijke staat, ze is op haar 55ste ook jonger dan Trump, ze is hispanic en een vrouw. Bovendien is zij de voorzitster van de republikeinse gouverneursassociatie en een figuur binnen het partijestablishment. Het ziet ernaar uit dat de GOP uiteindelijk Trump gaat aanvaarden als de kandidaat, maar een vertrouwelinge van het RNC naast hem gaat zetten. Uiteindelijk kan de geschiedenis zich herhalen. Want in 1980 won Ronald Reagan de nominatie tegen de zin van de partijleiding. Wel werd partijman George Bush naast hem gezet.
Prof. Herman Matthijs doceert de cursus over de USA aan de UGent en VUB.
Foto: (c) Reporters
Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.
Recente provinciale verkiezingen in Canada kunnen de Franstalige Parti Québécois doen overwegen om de gedoogsteun aan premier Justin Trudeaus minderheidskabinet op te zeggen.
De laatste Amerikapodcast voor de presidentsverkiezingen: over een eekhoorn, vuilnis en slechte grappen.