Doorbraak Nieuws
VN-Migratiepact

De Doorbraak top-10 van 2018

U kon in onze kerstwensen al lezen dat 2018 een topjaar was voor Doorbraak.be. Zoals elk zichzelf respecterend medium, maakt ook Doorbraak op het einde van het jaar een Doorbraak top 10.  Welke artikels zijn dit jaar het meest gelezen op Doorbraak.be? Als u ze gemist heeft, dan heeft u nog de hele kerstvakantie om ze na te lezen, voor we onverbiddelijk 2019 induiken.

1 . Wat u zeker moet weten over het VN-pact van Marrakesh

Het zal u allicht niet verwonderen, maar  duidelijk afgetekend op één staat Armand Vervaeck over het Marrakeshpact. De kans is groot dat u dat pact kent en dat u ondertussen ook weet wat daar allemaal wel en niet instaat. De populariteit van het artikel is te danken aan de altijd opnieuw terugkerende discussie over het pact, steeds meer lezers stelden zich vragen en kwamen inhoudelijk hier terecht. België heeft het pact getekend in Marrakesh, maar de Zweedse Coalitie is eraan ten onder gegaan.

2. Wat(t) u van Canvas niet mocht weten

In de top-10 van 2017 stond Jan Jacobs nog met stip op 1. In 2018 moet hij tevreden zijn met een tweede plaats. Dit artikel staat stil bij reeks op Canvas, zes afleveringen van WATT moesten de kijkers helpen een inzicht te verwerven. Vanuit de academische wereld kwam er vrijwel meteen heel wat kritiek op het programma. Eenzijdig, activistisch, niet wetenschappelijk, en vooral de overdreven reacties van spoedarts en klimaatactiviste Nathalie Eggermont konden maar op weinig begrip rekenen.

3. VN-pact van Marrakesh. Mag het eindelijk over de inhoud gaan?

Een kleine week na het nr.1 artikel, ging Armand Vervaeck nog iets dieper in op de inhoud van het Marrakeshpact. De discussie sleepte aan en Vervaeck wou het liever over de inhoud hebben dan de loze verwijten die politici de wereld instuurden. Waarom zijn zo veel mensen boos over de inhoud van dit pact? Vervaeck lijst enkele bezwaren op die hij nog nooit in de krant, op tv of radio of uit de mond van politici had gehoord. Met als bijkomende vraag: ik begrijp maar niet dat nog geen enkele journalist aan politici een vraag gesteld heeft over de echte inhoud van het pact.

4. Paniekvoetbal van Pano (bis)

De panoreportage over Schild & Vrienden deed nogal wat stof opwaaien. Het zorgde ook in de kolommen van Doorbraak.be  voor discussie. Johan Sanctorum leverde graag een eigenzinnige bijdrage aan die discussie, die hem op de vierde plaats in deze top-10 brengt. Volgens Sanctorum bewijst deze reportage wat bewezen moest worden: Vlaanderen staat op het punt om onder de voet gelopen te worden door een horde fanatieke neonazi’s. Een opstootje aan het Gentse Gravensteen, waar Van Langenhove met een handvol Schild en Vrienden een pro-immigratiebetoging wil counteren, zet de toon, waarna er onmiddellijk overgeschakeld wordt op ‘geheime online conversatiegroepen’ in het halfdonkere internet. En ja, er worden wel wat politiek-incorrecte memes gelanceerd over negers, Joden en homo’s zoals die overal op Facebook te vinden zijn.

5. Aan de Raad van bestuur van de UGent

1 juni 2018, de affaire-Mawda beroert velen in de maatschappij, ook aan de universiteiten. Dries Van Langenhove, u weet wel, zie nr.4, reageert op de brief van de 11 rectoren. Over het artikel was veel te doen op de sociale media, las hij of las hij die brief niet voor op de Raad van bestuur van de UGent? En is dat filmpje echt op de rvb opgenomen? Ondertussen is Van Langenhove uit de rvb van de UGent gezet. En die 11 rectoren bleken ook niet zo unaniem.

6. Een pukkelkop overspeelde zijn hand op Pukkelpop

Na nr.6 zie je al de trend, opinies op Doorbraak.be  die een strovuur, opgepookt door de media tot de juiste proporties herleiden, die doen het goed. Ook hier mag dé Vlaming enkel bestaan om hem als dé grootste racist van de wereldbol neer te zetten. Op Pukkelpop zongen enkele studenten een liedje dat bij een meisje met Rwandese roots nogal slecht viel. Jean-Marie Dedecker schreef over die Pukkelpopperikelen, over ‘onze Congo’ en ons twitter- en facebookgedrag en hoe die aantonen dat we allemaal korte lontjes en lange tenen hebben. Naderhand bleek het slachtoffer ook niet zonder schuld… maar ja, het werd zomer.

7. Grote Peiling VTM/HLN vooral slecht nieuws voor Groen

Maart 2018, de Grote Peiling van VTM en Het Laatste Nieuws moet vooral de groenen in de haren doen krabben, schrijft Jan Van de Casteele. Van de Casteele vergelijkt de peiling met vorige peilingen, verkiezingen en andere peilingen. De grote winst van Groen werd toen al gerelativeerd, de groene tsunami zou een golfje blijken te zijn. Benieuwd wat het in 2019 zal worden.

8. Het Dardenne-offensief

Als nieuwjaarscadeau in 2018 kreeg Theo Francken een open brief van twee oude culturo’s, de gebroeders Dardenne, ze vroegen aan premier Michel om de staatssecretaris te ontslaan. Klaas Cobbaut besloot om die brief eens goed te lezen. Ten eerste omdat de pathetische en zeer barokke retoriek erg vermakelijk is, zeker voor Vlamingen die niet gewend zijn aan de Franstalige flair. Ten tweede omdat de argumentatie (nuja) van de broers veel verraadt over hoe de tegenstanders van Francken denken.

9. Beste VRT, laat dat toontje achterwege

Midden in de campagne voor de lokale verkiezingen ergert Klaas Cobbaut zich aan het toontje waarop de VRT verslag uitbrengt over het Vlaams Belang. De grens tussen politieke verslaggeving en opiniëring is nergens zo dun als bij berichtgeving over Vlaams Belang. Ook het Vlaams Belang heeft recht op campagneverslaggeving zonder spottende ondertoon.

10. ‘Het probleem van mei ’68 is dat mei ’68 nu al 50 jaar duurt’

Westerse intellectuelen hebben met mei ’68 het christendom overboord gegooid. En daar krijgen we nog spijt van, stelt Benno Barnard.  ‘Is het denkbaar dat mensen als u en ik op een dag worden beboet of zelfs gearresteerd omdat ze geloven in verantwoordelijkheidszin, plicht, eergevoel, goede manieren, het huwelijk of andere curiosa uit het verleden?’ Een toespraak die Barnard hield bij een herdenking van 50 jaar Leuven Vlaams en mei ’68 in Leuven. ondertussen is Barnard columnist bij Doorbraak.be en kon u ook een interview met hem lezen. Maar leest u deze vakantie toch nog maar eens deze toespraak.

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans