EU-fraudeonderzoek Martin Schulz
Twee maten, twee gewichten. SPD-kandidaat-kanselier Martin Schulz dankzij ‘ons kent ons’-politiek vrijgepleit van fraude.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOp 19 maart verkoos de Duitse sociaaldemocratische partij (SPD) Martin Schulz als haar nieuwe voorzitter. Van 2012 tot januari 2017 was Schulz voorzitter van het Europees Parlement. In september wil hij Angela Merkel als bondskanselier opvolgen.
Europees Parlement/Europese Commissie
Tijdens de plenaire behandeling van de kwijting van het Europees Parlement over het jaar 2012 werd Schulz ervan beschuldigd zijn macht als voorzitter te hebben misbruikt. Zijn tegenstanders beweerden dat hij uit een door het parlement al goedgekeurd rapport over het budget een paragraaf had geschrapt. Daarin werd kritiek geleverd op het feit dat hij het werk van de commissie voor de begrotingscontrole vertraagde door informatie over het fraudeonderzoek rondom oud-commissaris John Dalli achter te houden. Schulz zou twee maanden lang hebben verzwegen dat de EU-Commissie was uitgenodigd om te getuigen in een Belgische rechtszaak waarin Dalli en hooggeplaatste ambtenaren van de Commissie betrokken waren. Leden van de Commissie beklaagden zich tijdens de behandeling ook over het feit dat Schulz het personeel dat hem als voorzitter ter beschikking stond, gebruikt had in zijn campagne om voorzitter van de Commissie te worden. Volgens een van 2016 daterend verslag van het Europees Parlement zou hij onvoldoende het onderscheid hebben gemaakt tussen uitgaven betreffende zijn voorzitterschap van het Europees Parlement en die m.b.t. zijn campagne als kandidaat-commissievoorzitter. Bovendien zou hij, naar verluidt, ten minste vijf van zijn medewerkers een positie als directeur of directeur-generaal in het vooruitzicht hebben gesteld. Een van hen is Markus Engels die jarenlang persattaché van het Europees Parlement in Berlijn was. Op 11 februari bracht Der Spiegel, Duitslands grootste en invloedrijkste weekblad, aan het licht dat Engels heel die tijd ten laste van de begroting van het Europees Parlement rijkelijk werd betaald. Nu leidt hij de campagne van kandidaat-bondskanselier Schulz.
OLAF fraudeonderzoek
Dit alles leidde tot een fraudeonderzoek door het Europees Bureau voor Fraudebestrijding beter bekend als OLAF. Dit is een letterwoord afgeleid van zijn Franse benaming: ‘Office européen de Lutte AntiFraude’. OLAF is een directoraat-generaal van de EU-Commissie. Het is belast met het opsporen, onderzoeken en bestrijden van fraude met EU-geld, ook binnen de EU-instellingen zelf.
Op 26 april maakte OLAF bekend dat het in de zaak Schulz geen onregelmatigheden of fraude had ontdekt en dus zijn onderzoek stopzette. Dit ruikt verdacht veel naar een aanpak van ‘ons kent ons’.
In ieder geval verschilt de benadering grondig van een gelijkaardig fraudegeval. Marine Le Pen zou namelijk ook partijmedewerkers hebben laten doorgaan als fractiemedewerkers in het Europees Parlement, dat hen als zodanig betaalde. Op verzoek van de Franse regering heeft het parlement op 26 april prompt een fraudeonderzoek ingesteld, niet toevallig slechts een goede week voor de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen op 7 mei.
Bondsdagverkiezingen
Of het begraven van het fraudeonderzoek tegen Schulz zijn kans op het bondskanselierschap merkelijk verhoogt valt alsnog moeilijk te zeggen al lijkt het wel waarschijnlijk.
Foto: kandidaat-kanselier Schulz proeft gerookte vis; © Reporters
Tags |
---|
Personen |
---|
Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.
Oud-diplomaat Theo Lansloot linkt de resultaten van de Amerikaanse congresverkiezingen met de groeiende internationale spanningen.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.