Europacollege geeft fout signaal met Rajoy
Steven Vergauwen en Hugo Maes stellen zich ernstige vragen bij de keuze voor Mariano Rajoy voor de openingslezing van het Europacollege in Brugge.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementGisteren, donderdag 23 oktober 2014 opende het academische jaar in het Europacollege in Brugge. Wij stellen ons ernstige vragen de keuze van de openingsspreker. Met de Spaanse premier Mariano Rajoy nodigt men niet alleen voor het tweede jaar op rij een lid van de Spaanse regeringspartij Partido Popular (PP) uit (vorig jaar was PP-staatssecretaris Iñigo Méndez de Vigo te gast) maar kiest de directie ook voor een erg omstreden figuur.
Rajoy is een van de hoofdverdachten in de corruptiezaak rond de PP. Penningmeester Barcenas gaf documenten aan het gerecht, waaruit moet blijken dat tussen 1991 en 2009 ongeveer 8 miljoen euro van de privésector naar de PP en partijleiders (waaronder Rajoy) stroomde. Het gaat om niet-gedeclareerde giften ontvangen van bouw- en andere ondernemers. In ruil konden zij rekenen op bouwlicenties en overheidsopdrachten. In plaats van klaarheid te scheppen, slaagde de PP er tot op heden in om deze rechtszaak op de lange baan te schuiven.
Rajoy is ook de man die er voor zorgt dat er geen vrede komt in Spanje. Sedert de vredesconferentie van Aiete (17 oktober 2011) probeert een internationale commissie onder leiding van gewezen VN-secretaris-generaal Kofi Annan een einde te maken aan de strijd tussen de Baskische ETA en de Spaanse staat. Net zoals in Noord-Ierland (ook Gerry Adams maakt deel uit van de commissie) wil men het geweld stopzetten en tot een definitieve vredesregeling komen. Van Baskische kant zijn al vele stappen gezet, tot ontwapening toe, maar Rajoy weigert gewoon te praten omdat dit hem politiek niet goed uitkomt.
Rajoy is als regeringsleider ook verantwoordelijk voor het aanhoudend folteren van politieke tegenstanders in Spanje. Weinigen beseffen dat ook nog in 2014, in een land dat lid is van de Europese gemeenschap, het folteren van gevangenen nog steeds deel uitmaakt van de normale politiepraktijken. Ook hier zijn de Basken de voornaamste doelgroep.
Rajoy is ook señor NO in andere zaken. Ondanks de massale wil van het Catalaanse volk, weigert Rajoy hen het in het handvest van de VN beschreven universele recht op zelfbeschikking. Catalanen worden van Madrid het recht ontzegt om zich in een referendum over hun toekomst uit te spreken. Niet erg democratisch. Net zoals het blijvend verbieden van bepaalde politieke partijen, het stil leggen van radiostations, publicatieverboden voor kranten, het belemmeren van Catalaanse tv-uitzendingen, het laten oppakken van politieke tegenstanders en zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.
Jaren geleden nodigde het Europacollege Salvador de Madariaga als openingspreker uit. Door de keuze voor een notoire tegenstander van het Francoregime bracht het Europacollege een duidelijke keuze voor een democratisch en vredelievend Spanje. Wat een verschil met het beeld dat ze nu scheppen. Er zijn op Spaans grondgebied genoeg politici te vinden die de waarden, verkondigd door het Europacollege, beter verwoorden dan Mariano Rajoy. Een gemiste kans. Spijtig voor het beeld van Brugge en het Europacollege in de wereld.
De auteurs zijn actief in de Vlaamse Volksbeweging (VVB) en inwoner van Brugge.
Foto (c) Reporters
Doorbraak publiceert graag en regelmatig artikels die door externe auteurs worden aangebracht. Deze auteurs schrijven uiteraard in eigen naam en onder eigen verantwoordelijkheid.
Jonah Penninck (CD&V): ‘De waarden van Kerstmis kunnen nooit helemaal verdwijnen.’
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.