Hersenvlucht naar Vlaanderen bestaat
Dinsdagavond 7 mei organiseerde de studentenvereniging Capitant, in samenwerking met de faculteit TEW van de Universiteit Antwerpen, een groot debat. Onderwerp? ‘The economic struggle for life’. Een warm gevoel krijg je van die titel niet. Voor het debat aan de Universiteit Antwerpen schoven onder andere de vroegere VBO-voorzitter Thomas Leysen (thans KBC en Umicore), marketeer Guillaume Van der Stighelen en Chris Buyse (CFO Thrombogenics) aan. Een inleidende sessie werd verzorgd door Peter De Keyzer, hoofdeconoom van BNP Parisbas Fortis.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementPeter De Keyzer, hoofdeconoom van BNP Parisbas Fortis, nam in zijn lezing de toestand van Europa en België door. Demografie blijft een grote uitdaging voor Europa. Dat België zich onvoldoende voorbereidt op deze vergrijzingsgolf is reeds langer gekend maar wat opviel bij de lezing van De Keyzer is dat vooral Duitsland in een lastige situatie verzeild is geraakt. De vergrijzing die plaatsvindt in de grootste economie van Europa vangt namelijk, zo leerden we, sneller aan dan in de meeste andere landen. Waar de vergrijzing in de VSA en Frankrijk pas rond 2100 sterk om zich heen zal grijpen, zijn Duitsland en Japan reeds op de demografische terugweg. Een ander probleem dat zich stelt gaat over de mate waarin landen afhankelijk zijn van gas en olie uit het buitenland. Via grafieken toonde de hoofdeconoom van BNP Parisbas Fortis aan dat Europa voor energie steeds meer aangewezen zal zijn op import uit andere werelddelen. Een probleem dat zich in de Verenigde Staten niet zal stellen. Door het gebruik van schaliegas zal de VSA de komende decennia juist minder afhankelijk zijn van import. Dit zal de nodige geopolitieke gevolgen met zich meebrengen.
Ofwel rijk zijn, ofwel snel groeien
Europa moet volgens De Keyzer meer dan ooit inzetten op structurele hervormingen. Het probleem is echter dat de positieve gevolgen van deze hervormingen pas na verloop van tijd zichtbaar worden. Zo heeft Spanje nood aan een beter onderwijssysteem. De vruchten daarvan kunnen echter pas op langere termijn geplukt worden. Het is daarbij nog maar de vraag of Spanje het zich kan veroorloven nog meer schulden aan te gaan om zulk een onderwijsproject te financieren. Een budgettaire stimulus, waarbij de economie wordt aangejaagd door meer overheidsbestedingen, zag hij niet als een oplossing. Het verbeteren van de concurrentiekracht en het doorvoeren van structurele hervormingen – allebei sterk van toepassing op België – zijn de hefbomen waarmee we op termijn uit de crisis zullen geraken. ‘De lange termijn begint vandaag’, aldus De Keyzer.
Omgekeerde braindrain naar Vlaanderen
Chris Buyse, CFO van Thrombogenics, zag echter ook positieve signalen op de korte termijn. Buyse, in 2012 nog verkozen tot CFO van het jaar, wees op de potentie van biotechnologie in Vlaanderen. Sterker nog, deze nieuwe technologiesector zorgt nu al voor een omgekeerde hersenvlucht of braindrain. Zo vernamen we dat onderzoekers uit Stanford afzakken naar Leuven om zich bij het Vlaamse team te voegen. Thrombogenics gelooft dat de biotechnologie nog sterk kan groeien, zeker met de steun die het bedrijf geniet van de Vlaamse overheid. Thomas Leysen liet als voormalig VBO-voorzitter dan weer verstaan dat de financiële wereld kan leven met de invoering van een Tobintax (een belasting op valutatransacties).
Een goed moment dacht Guillaume Van Der Stighelen om het ruimere Belgisch belastingsysteem aan de kaak te stellen. Volgens de marketeer worden lonen aan de ene kant te sterk belast en is het huidige fiscaal beleid er anderzijds op gericht om de verkoop van bedrijven te stimuleren.
Van Der Stighelen pleitte dus onrechtstreeks voor het invoeren van een hogere meerwaardebelasting op de verkoop van bedrijven. De moderator van dienst riep te snel het debat dat zich ontspon tussen Leysen en Van Der Stighelen een halt toe. Het was jammer dat de gespreksleider het standpunt van Prof. Emeritus Walter Daems niet aanhaalde. Die vindt een nultarief of zeer laag tarief van meerwaardebelasting bij verkoop een absolute voorwaarde voor de start van technologiebedrijven. Wat ons dan gelijk weer bij het Vlaamse succesverhaal van Thrombogenics zou hebben gebracht.
Lawrence Urbain (°1990) werkt als economisch adviseur. Hij is Ma.Sc. Internationale Betrekkingen en Diplomatie (Universiteit Antwerpen). In het voorjaar van 2017 publiceerde hij ‘De Chrono-Crisis’, een boek over 10 jaar economische malaise.
5 maanden geleden schreef Lawrence Urbain een waarschuwende opinie. Toen vonden we de tekst te verregaand. Maar als we ‘m vandaag herlezen…
Jack London was een veelschrijver én avonturier. Zijn omzwervingen overtuigden hem van de noodzaak van een socialistische samenleving, een idee dat hij verwerkte in zijn boeken.