fbpx


Niet gecategoriseerd

Het is allemaal de schuld van BDW
Soms vergeet je hoe diep de weerzin voor BDW verankerd zit bij zijn vijanden. Maar dan gebeurt er weer iets in Antwerpen, dan lees je weer al die commentaartjes, en dan besef je opnieuw: er zijn veel mensen die Bart De Wever hartsgrondig haten. Veel tegenstanders zijn bereid om de voorzitter van de N-VA te beladen met alle zonden van Israël, als het hem maar een beetje beschadigt.

Nu is het dus de schuld van BDW dat er in het Antwerpse politiekorps mogelijk enkele rotte appels zitten. Meteen staan commentatoren klaar om de beschuldigingen van afpsersing en intimidatie in de schoenen te schuiven van de Antwerpse burgemeester, die als bestuurlijk hoofd van de politie een macho- en angstcultuur zou faciliteren. De grap is natuurlijk dat dezelfde criticasters pluimen van de Antwerpse politie nooit op de hoed van diezelfde burgemeester zouden steken. De overwinningen van de politie worden geboekt door de agenten, de misdaden van de agenten worden gepleegd door de burgemeester – zoiets. Dat oppositieleiders als Wouter Van Besien (Groen) springen om een openbaar proces te voeren, valt nog enigzins te begrijpen. Dat de media zich opnieuw zo laten kennen, is moeilijker uit te leggen. 

Niets nieuw, natuurlijk: tegenwoordig is álles de schuld van BDW. Sinds de N-VA de grootste partij is in twee coalities, is het bon ton geworden om Bart De Wever verantwoordelijk te vinden voor vanalles en nog wat. Alsof De Wever echt een almachtige, alwetende afgod is, die op alle plaatsen en alle momenten de boel draaiend moet houden. Elke vergissing die niet werd voorkomen, elke overwinning die niet werd geboekt, elk onrecht dat nog steeds om zich heen grijpt: alles is wel basis voor een beschuldiging in de richting van het Schoon Verdiep. Wanneer De Wever niet prompt zijn onschuld bewijst, wordt de beschuldiging meteen als bewezen beschouwd. Een BDW die zwijgt, is vandaag een schandaal – alleen een BDW die niet zwijgt is een nog groter schandaal. Het zou bijna grappig zijn, als er niet zoveel serieus bedoelde editorialen en analyses aan verspild werden.  

Politieke tegenschanders overdreven beschimpen is natuurlijk van alle tijden en alle landen. In Nederland scheef de cynische cabaretier Jeroen van Merwijk enkele jaren geleden een geinig liedje over de vele beschuldigingen die PvdA-leider Wouter Bos over zich heen kreeg. Een tip: luister eens naar ‘Allemaal de schuld van Wouter Bos‘, en vraag je dan af hoe moeilijk het zou zijn om hetzelfde lied over Bart De Wever te maken. Het antwoord is: niet zo moeilijk, zelfs zo makkelijk dat een eerste ontwerp spontaan uit de pen van uw dienares kwam gevloeid. Het is immers belangrijk om, zelfs bij de meest absurde verdachtmakingen, altijd fundamenteel vrolijk te blijven.

‘Allemaal de schuld van BDW’ (naar Jeroen van Merwijk)

Er rot vanalles in het Belgisch koninkrijk
De Europese Unie smijt naar ons met slijk
De overheid zit altijd in onze portemonnee
En dat is dus allemaal de schuld van BDW

Aanschuiven in de file moet ik alle dagen
Van het werk krijg ik geen salariswagen
Ik snap niets van dat Oosterweeltracé
En dat is allemaal de schuld van BDW

Ik moet lang werken voor een pensioen
Club Brugge wordt alweer geen kampioen
Het zit me tegenwoordig niet zo mee
En dat is allemaal de schuld van BDW

Het is allemaal de schuld van BDW
Het is allemaal de schuld van BDW
Hij is de oorzaak van opinie-diarree
Allemaal de schuld van BDW

Heel veel moslims zijn vandaag zo kwaad
Daarom hebben ze nu zelfs een kalifaat
Er wordt haat gepredikt in de moskee
En dat is allemaal de schuld van BDW

De geschiedenis barst van oorlog en geweld
In elke hoek van ’t land ligt zo een slagveld
En dan zwijg ik nog over Wereldoorlog Twee
Want die was zeker ook de schuld van BDW

Er is ook een hoop mis met de natuur
Bossen wijken, zelfs de regen is nu zuur
Alle rivieren stromen maar naar de zee
En dat is allemaal de schuld van BDW

Het is allemaal de schuld van BDW
Het is allemaal de schuld van BDW
Iedereen kauwt op dat ene cliché
Alles is de schuld van BDW

De culturele wereld is behoorlijk ziek
Er is niet eens meer deftige muziek
‘Rosebud’ was gewoon zijn slee
Ook dat is dus de schuld van BDW

Mijn dokter noemt me ‘veel te zwaar”
Ook mijn vrouw heeft altijd commentaar
Je mag niet eens meer roken op café
En dat is allemaal de schuld van BDW

Het is allemaal de schuld van BDW
Het is allemaal de schuld van BDW
Tussen mijn oren zit alleen puree 
Dat is vast de schuld van BDW

Het is allemaal de schuld van BDW
Het is allemaal de schuld van BDW
Nee, ik ben echt niet zo tevree
Dat is vast de schuld van BDW

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Katleen van den Heuvel

Katleen Van den Heuvel is historica en filosofe en verslindt boeken.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.