Het Baetens-debat
Standpunt
Veerle Baetens lokte een fel debat uit. Draak steken met humor, prikjes uitdelen, argumenten gebruiken, het mag niet alleen, het moet. Maar mag het aub niveau hebben!
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementVeerle Baetens werd op het Europees filmfestival van Berlijn bekroond tot beste actrice. Zowel in haar dankwoord als in het vraaggesprek dat de VRT met haar uitzond, riep ze op tot Belgische eenheid. Ze deed dat nogal wankel. Dat er meteen verbaasde en schertsende reacties zouden volgen, was voorspelbaar. Lekker voor het debat. Baetens bood trouwens nogal wat mogelijkheden om V-punten te scoren want niet alleen haar benen leekt het aan vaste bodem te ontbreken.
In Het Belang van Limburg voegde ze er aan toe dat Vlamingen geen onderdrukt volk zijn. ‘Voor alle duidelijkheid’, ging het verder, ‘mijn statement was niet politiek bedoeld, want ik ken niets van politiek. Het was puur emotioneel.’
Onlangs stelde Doorbraak vast dat discussies op sociale media nogal eens kampen met een groot gebrek aan niveau. Veerle Baetens lokte ook veel reacties uit en uit het heen-en-weer op knack.be pikken we er enkele opmerkelijke uit. Dit keer gaan we even grasduinen aan de V-kant.
‘Tuttebel, blijf inderdaad bij uw leest!!!’ We mogen aannemen dat deze reactie komt van een modespecialist die met kennis van zaken, helemaal bij zijn leest, haar aparte verschijning van commentaar voorziet (truttebel). Er waren meer ‘blijf bij je leest’-pleidooien, wellicht allemaal van politicologen die blijkbaar als enigen politieke uitspraken mogen doen.
Ook heel erg to the point klonken reacties als ‘Trut’ of ‘Trut onder invloed’ maar ook ‘domme gans!’. Deze mensen zijn het er wellicht helemaal mee eens dat Baetens haar uitspraken deed zonder inhoudelijke onderbouwing. Zij doen zelf duidelijk beter. Die inhoudelijke onderbouwing komt er bij een andere forumdeelnemer expliciet in de vorm van: ‘Walen 80% lui tegen 20% werken, en bij Vlaming 80% werken en 20% lui!’. De wetenschappelijke referentie ontbreekt maar voor het overige zijn het toch overtuigende cijfers.
De ene reactie lokte weer andere tegenreacties uit. Daar bestaat een remedie tegen: ‘dus bende onnozelaars beter zwijgen’. Respect voor andersdenkenden is ook bij iedereen troef: ‘Ondanks de verwoede en aanhoudende pogingen van de franskiljons (en hersenlozen)’.
Deze en andere fijne reacties, hebben zeker weer vele mensen overtuigd van het project van Vlaamse staatsvorming.
(Noot: Ja, ook aan de B-zijde was het niet allemaal even fraai. Ja, er waren wel degelijk goede tussenkomsten aan de V-zijde. Ja zeker, de draak mag gestoken worden met la Baetens’ optreden, met een knipoog graag. Deze vond ik bijvoorbeeld erg grappig: ‘Ach, ze had beter bij haar coiffeur ook gepleit tegen een splitsing …’. Inhoudelijke waarde: nul. Spitsvondigheid: topper. Voor wie van echt debat houdt, lees bijvoorbeeld Bart Vanhecke. Maar diens tussenkomst dreigt wel te verstikken in zurige bagger.)
<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>
Categorieën |
---|
Personen |
---|
Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.
Peter De Roover verantwoordt de keuze van de N-VA om in Vlaanderen een Zweedse coalitie op de been te helpen, zonder het Vlaams Belang.
Evolueren we naar een politiek model zoals in een communistische eenpartijstaat? Ontdek het in ‘Ondernemen in Achterland 1.0’.