fbpx


Media
fake news

Het Vrije Westen

Zwijgen & verzwijgen behoort tegenwoordig tot de 'vrijheden'In een minuscuul klein Gents cafeetje zag ik een tijdje geleden The Sign of the Times, sindsdien als wat verloren graffiti in mij gegrift. Het stond kalligrafisch geschreven op een stukje binnenmuur:  ‘Wie vlinders hoort zingen, weet hoe wolken smaken’

Ik noteerde fotografisch, – snapshot van de dag. Want zie, realo-pragmatici, media-klappers, stoere-binkieboyzzz, zij zingen niet, horen geen vlinders, zij wonen niet in wolken, zij zijn lang verloren voor de poëzie.

Vrijheid

Buiten de dichterlijke vrijheid, zijn er in dit continent ook andere vrijheden heerlijk bevrijdend. We mogen aanbidden wie we willen – zelfs al vereren we een god die aanspoort (en beloont) om ongelovige medeburgers te vermoorden, zomaar, at random, ergens op straat, ergens op een terrasje. Dat mag.

We mogen zelfs zeggen wat we willen, wat we denken, wat we dromen. Journalisten, gevallen engelen, columnisten, opiniërende hoofdredacteurs mogen ons met woorden verleiden, beliegen, misleiden en bedriegen. Vrijheid! Geen rechter, geen god, – of omgekeerd no dog – die hen een strobreed in de weg legt. Geen hond. Ook al wekken ze ergernis, ook al is hun opiniërende column onbetamelijk polariserend, kwetsend-stigmatiserend, – hun wekelijkse hoogmis in stuitend aanstootgevend-zijn lijkt zowat de hardcore van de geschreven pers. En ja, vrije meningsuiting is er voor iedereen, ook voor politici. Ook voor Joël De Ceulaer. (Dit even terzijde :-))

En de realiteit!

Tegenwoordig, in real life, houden Europese Commissarissen zich echter bezig met de censuur van wat zij ‘fakenews’ noemen (U leest het hier).
In Duitsland geldt er voor Facebook al langer een ‘verwijderingsplicht’ van wat daar ‘strafbare inhoud’ heet. Voor die niet aflatende ‘factcheck‘, stelde zij  het onderzoeksbureau Correctiv aan. Dat blijkt nu verrassend wel gesponsord door de Open Society Foundation, een stichting van de miljardair George Soros… Vijf journalisten worden betaald om ‘mythen en leugens in de berichtgeving over vluchtelingen’ op te sporen.

Negatieve berichten over migranten moeten geweerd worden. Liefdadigheid van de filantroop Soros! Het ontstaan van een gedachtenpolitie wordt stilaan een feit. Die Gedanken sind frei maar u houdt ze wel best daarbinnen.

Soros noemde zijn stichting naar het boek Open Society and its Ennemies van filosoof Karl Popper: een samenleving kan pas open bloeien wanneer zij (o.a.) vrijheid van meningsuiting waarborgt. Dat zinnetje heeft George Soros niet gelezen of misbegrepen.
(zie overigens zijn verhelderend interview op You Tube)

Kijk dan

Wie neerdaalt uit haar dromen, ziet waar het zal op neerkomen. De useful idiots – ik reken er vele politici bij, maar ook de usual opiniemakers als Joël en de andere Eeckhouten en Brinckmannen – zijn blijkbaar bereid om de nodige ruimte te geven aan de waarden en gebruiken en dwingende voorschriften van een religieuze minderheid en dit ten koste van de eigen cultuur. Ik ben benieuwd hoe historici daar binnen 50 jaar tegenaan kijken.

In een land als Canada bijvoorbeeld wordt ‘islamofobie’ de facto al enkele jaren wettelijk verboden. Simpel. Ook al omdat er geen definitie aan gegeven wordt, geen achtergrond, geen oorzaak, geen statistieken. Zonder duidelijke criteria wordt willekeur de koning. In Duitsland mag je je aan een bezoekje van de politie verwachten, wanneer je kritiek geeft op Merkel’s ‘Wir schaffen das’-migratiebeleid. In een Nieuwjaarstoespraak van de Franse president Macron klonk het al bedreigend: ‘in geval van vals nieuws zal de rechter de inhoud laten verwijderen, de hele website weghalen en accounts sluiten’.

In Zweden is het feministe en Euro-parlementslid Soraya Post die ervoor pleit om politieke partijen die kritiek hebben op migratie, te verbieden. Ook daar zwijgt de politie overigens braaf over de talrijke aanrandingen op muziekfestivals en worden de hoge verkrachtingscijfers gerelativeerd. Net zoals de ‘Jihadrape‘ op oudejaarsavond in Keulen eerst door de media stilgehouden werd.

In de UK werd enkele dagen geleden politiek activist en English Defence League-oprichter Tommy Robinson opgepakt en meteen, binnen het uur, veroordeeld  tot 13 maanden gevangenisstraf: hij stond te filmen bij de rechtszaal voor een proces waar moslims beschuldigd werden van ‘grooming’: dat gaat over kinderlokking, verkrachting, seksueel misbruik, mishandeling van jonge meisjes…. Daarover berichten  heet dan ‘ordeverstoring’. Tegelijk wordt op bevel van justitie verdere media-verslaggeving hieromtrent beperkt. Best dat de burger hierover niet geïnformeerd wordt. Mainstream media onder controle van de overheid. Zover zijn we dus.

Mocht U overigens denken dat de verenigde journalistengilde in een zeldzame bui van wereldwijde solidariteit, luidkeels protest zou aantekenen of dat roeptoeterende politici een Europese collega-lidstaat om uitleg zouden vragen, neen! Koester die illusie niet langer! ‘Je suis Charlie’ lijkt iets van vele decennia geleden.

Vrije meningsuiting?

Neen hoor, en er is nóg slecht nieuws voor de Charlie Hebdo’s en andere cartoonisten zoals Kurt Westergaard. God is overal en alom tegenwoordig, blasfemie wordt opnieuw strafbaar. Met dank aan de goedgekeurde resolutie, van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, dd. december 2007, waarin duidelijk gemaakt wordt dat recht op vrije meningsuiting moet kunnen beperkt worden uit respect voor … religie en geloof. Dat  wordt nu volop in praktijk gezet.

De progressievelingen in onze samenleving, die elke dag de mond vol hebben van vrijheden en mensenrechten, zwijgen ook hierover zedig. Stom, selectief blind en doof.

sunset-3325080_1280Daarom.
Wie vlinders hoort zingen, weet hoe wolken smaken

Dat is een troost.
Soms gelukkig is ook al gelukkig.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Ann Moella

Het pseudoniem Ann Moella is deel van het bloggersduo Moella & Verweer: opgeleid als communicatiewetenschappers willen zij vooral het fake 'politiek correcte' denken doorprikken.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.