fbpx


Binnenland

Homans is het niet

N-VA heeft geen kandidaat MPOp Doorbraak kon u eerder lezen hoe de pers, immer op zoek naar nieuws (desnoods nieuwtjes), van een interpretatie van woorden een feit maakte en zo Liesbeth Homans tot kandidaat Minister-President van de Vlaamse regering bombardeerde. Aan het media-optreden van Homans zelf te merken vond ze dat niet zo erg. In Terzake hield ze met de glimlach de boot vergenoeg af om te kunnen zeggen dat ze niet gezegd heeft dat kandidaat MP is, maar je kan haar zeker niet betrappen op de uitspraak dat ze dat niet is. Ondertussen blaast De Morgen (24 april 2014) de zaak nog wat aan door op de interne verdeeldheid van de N-VA te wijzen. ‘Ze rollen vechtend over straat’,  het staat er net niet. Hoewel het ook niet geheel onwaar is. Op zijn zachtst gezegd is niet iedereen even gelukkig met de demarche van la Homans.

Officieel

Maar het opmerkelijkste van het hele verhaal is dat er geen officiële communicatie komt. Bart De Wever, gekend als liefhebber van strak geregisseerde communicatie, bevestigt nog ontkent. Wat de onzeker situatie enkel bestendigt en de zenuwachtigheid doet toenemen. Op zoek naar het verlossende woord bellen we de woordvoeder van de voorzitter, Joachim Pohlmann. Ook die houdt zich op de vlakte. De voorzitter zal niet communiceren over de kandidaat MP’s van de N-VA tot het weekendinterview in het Laatste Nieuws (morgen 26 april 2014). Dat lijkt op ‘geen commentaar’. En dan komt het officiële riedeltje ‘niemand binnen de N-VA zal zijn verantwoordelijkheid uit de weg gaan.’ Toch iemand die de strak geregisseerde communicatielijn volgt. Ook in wat volgt, Pohlmann herhaalt het officiële standpunt van de partij: ‘Als de N-VA de grootste partij wordt zal ze haar verantwoordelijkheid nemen, de concrete posten maken deel uit van de onderhandelingen. Hoe dat zal verlopen hangt af van de kiezer. De kiezer moet weten dat zijn stem belangrijk is, want die bepaalt het onderhandelingsmandaat van de N-VA.’ En dan blijkt :‘niemand is kandidaat. De N-VA spreekt niet over de verdeling van de posten voor de kiezer gesproken heeft.’ Je hoeft geen talen gestudeerd te hebben om daaruit te besluiten dat Homans niet dé N-VA kandidaat is om Peeters op te volgen als Vlaams MP. Bourgeois ook niet trouwens. De officiële lijn is, dat er zo geen kandidaat is, dat daarover niet gecommuniceerd wordt. Dat zal De Wever dan normaal gezien morgen zeggen in Het Laatste Nieuws.

Valt Homans iets te verwijten? Neen, wie haar uitspraken erop naslaat (van Knack.be tot Terzake) zal haar nergens het verwijt kunnen maken dat ze voor haar beurt sprak. Maar wij konden ons alvast niet van de indruk ontdoen dat ze genoot van de aandacht en van het feit dat haar naam genoemd werd als toekomstig Vlaams MP. Ze genoot er zo van dat er binnen de N-VA inderdaad wel enigen in zweten uitbarstten. Homans blijkt niet onmiddellijk de meest geliefde lijsttrekker te zijn. ‘Er zijn Antwerpse N-VA’ers die haar graag als toekomstige Vlaamse MP zien, omdat ze dan tenminste uit Antwerpen weg is’, was te horen. Of zoals die N-VA’er, grijs geworden in de strijd, zei: ‘Als de strijd gaat tussen Homans en Peeters wordt dat een dubbeltje op zijn kant op N-VA-vergaderingen’. Anderen stellen zich vragen: ‘De toekomstige Vlaamse MP zal een belangrijk gezicht worden van de N-VA, zeker als De Wever in Antwerpen blijft en geen voorzitter meer zal zijn. De vraag is of Homans daar het meest geschikt voor is?’

Ze kunnen gerust zijn. Homans is niet dé kandidaat, ze is even veel of even weinig kandidaat als alle andere N-VA’ers. Dat is dan alvast opgeklaard, dan kan het nu weer over inhoud gaan.

Foto © reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.