fbpx


Multicultuur & samenleven

Hysterische actie lokt hysterische reactie uit

Wat Mohamed Ouaamari ons leert over Vlaanderen


Het is altijd een beetje genant als voorvechters van een slachtoffer meer schuimbekken dan het arme slachtoffer zelf. Toch gebeurde precies dat, na de arrestatie van Mohamed Ouaamari. De hysterische actie van ING en de Antwerpse politie kreeg een al even hysterische reactie op sociale media, wat zelfs meer dan een etmaal later nog uitmonde in hooggestemde commentaarstukken – en in De Morgen zelfs een heus editoriaal. De basisingrediënten van het soepje gramschap laten zich raden: ‘politiestaat’, ‘racisme-epidemie’, ‘angstcultuur’. Het contrast met de reactie van Ouaamari zelf kon niet groter zijn. De student grafische en digitale media reageerde op Twitter en op zijn blog laconiek en humoristisch. Er zijn wat vegen uit de pan voor ‘bekrompen en kortzichtige mensen’ bij ING, maar voor de veiligheidsdiensten blijft Ouaamari opvallend vriendelijk. De ridders van de verontwaardiging hebben zich misschien wat vergallopeerd. 

Het nachtelijk avontuur van Ouaamari blijft natuurlijk een pijnlijke affaire. Of dit racisme is, kan nog ter discussie staan. Maar ‘racial profiling’ is het zeker. Soortgelijke tweets van een autochtone Vlaming hadden veel minder tot géén aandacht getrokken. Dat de analyse van de tweets mank loopt, is een understatement. Het machtsvertoon van de politie was fel overdreven en het duurde veel te lang (vier uur!) voor de vergissing werd rechtgezet met de logische vrijlating van Ouaamari. Dit was met andere woorden een ontzettende blunder. Het Snelle Respons Team van de Antwerpse Politie had zich geen slechtere start kunnen wensen. Het veiligheidsbeleid van Bart De Wever krijgt een flinke deuk. Want wat baten para’s aan de schoolpoort, of moderne aanvalswapens in de combi, als de gegevensverwerking zo feilbaar is? Goede inlichtingen blijven de basis van efficiënt politiewerk, en net daar schort het nu zo schrijnend. Het is makkelijk balken over racisme, maar als Mohamed Ouaamari iets heeft aangetoond, dan wel dat de veiligheidsdiensten in de tweede stad van Vlaanderen geen verstand hebben van digitale media en deugdelijke analyses. 

Natuurlijk werd de affaire Ouaamari uiteindelijk compleet gepolitiseerd. Als het in Antwerpen gebeurt, is het na een tijdje toch weer de fout van Bart De Wever. Het was voor de bashers jammer dat Ouaamari niet zelf uithaalde naar de politie of de politiek, maar gelukkig is er nog altijd De Morgen-commentator Bart Eeckhout. In zijn editoriaal – en te vrezen valt: ook in zijn hoofd – was het allemaal heel simpel: deze fout was veroorzaakt door een giftig angstklimaat veroorzaakt door de politieke paniekzaaier BDW. Weet Bart Eeckhout dat het Schoon Verdiep niet over operationele beslissingen gaat? Natuurlijk weet Bart Eeckhout dat. Je hoeft niet eens journalist te zijn om te weten dat dit soort beslissingen genomen wordt door de officieren die er middenin staan. Het zal wel zijn dat die officieren opereren in een bepaald ‘klimaat’, maar het veiligheidsklimaat is helaas vormgegeven door Hans Van Themsche, Mehdi Nemmouche (joods museum) en Ayoub El Khazzani (Thalys) – kerels die helaas geen van allen hersenspinsels van Bart De Wever zijn, was dat maar waar. Ook het schokkend hoog aantal Vlaamse jongeren dat naar Syrië is getrokken, en daar werd ingewijd in de cultus van de dood, werd niet verzonnen door de communicatiejongens van N-VA. De kans dat er op een dag één van hen met minder goede bedoelingen naar zijn oude huis komt, is jammer genoeg reëel. En voor veel Syriëstrijders staat dat oude huis in Antwerpen. 

We mogen ons niet laten verlammen door angst, en we mogen ons niet laten ontmoedigen door (pijnlijke) mislukkingen. We moeten wat zoeken, want deze wereld is nieuw voor ons allemaal. Iedereen moet zich nog aanpassen aan de nieuwe veiligheidssituatie, die minder zeker is dan vroeger. Ook de factor internet is relatief nieuw. Het zal nog even duren voor we gezonde waakzaamheid kunnen koppelen aan minstens even noodzakelijke ontspanning. Als samenleving zullen we een leerproces moeten doormaken, met vallen en opstaan. Kleine voorspelling: er zullen nog wel een paar wrange vergissingen volgen. Meer dan waarschijnlijk zijn daar Vlamingen van allochtone origine bij betrokken zijn. Misschien behoort dit tot de groeipijnen van het 3de millenium. Elkaar uitschelden voor rotte vis en vieze racist zal weinig zoden aan de dijk zetten. Je kan altijd doorbomen over de verzuring van de samenleving of de radicalisering binnen de moslimgemeenschap. Maar kort nadat iedereen zich nog eens heeft in het bedje van het eigen gelijk, worden we allemaal weer wakker met elkaar. 

Nog dit. Op Twitter kan u Mohamed volgen via @mohamedouaamari. Dóen. Echt een leuke kerel.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Karin Dedecker

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.