Kan niet ernstig bedoeld zijn
Standpunt
Hoe komt het toch dat het gros van de journalisten in de koningsgekte alle zin voor kritiek achterwege laat, vragen velen zich af. Volgens Peter De Roover kunnen sommige commentaren alleen verklaard worden als omfloerste draakstekerij.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementVrt-anker Jan Becaus groeide in de loop der jaren uit tot een begrip. De seizoensneutrale aanpak waar Becaus een patent op lijkt te hebben, staat voor degelijkheid en betrouwbaarheid. Voor wat Engelse uitspraakleer ben je bij hem ook altijd aan het goede adres.
Zijn recente ‘dat is gene kattenpis’ leerde al dat hij bovendien een frivool kantje heeft. Op zijn blog op deredactie.be van maandag ontpopt hij zich nu tot regelrechte satiricus. ‘Zelden een gelukkiger mens gezien als koning Flip, gisteravond op het balkon van zijn paleis’, wekt hij speels de indruk nog niet veel meegemaakt te hebben niettegenstaande zijn 65 lentes.
De ‘spontane’ balkonscène net voor het vuurwerk, ontlokt bij Becaus volgende ronkende volzin: ‘Golven van applaus rolden tegen de gevel van het paleis en hulden de nieuwe vorst en zijn gemalin in een wasem van volkse genegenheid.’ Zodra hij vrij is van zijn Vrt-taken moet hij geëngageerd worden als speechschrijver van onze nieuwe vorst. Geknipter mannen zijn niet voorradig.
Hoewel… Becaus staat bekend als een taalminnaar en dus kan volgend citaat alleen maar gelezen worden als een subtiele steek onder water: ‘Hij dankte zijn onderdanen voor een geslaagde dag, moeiteloos wisselend tussen de twee landstalen.’ (De tekst omvatte negen korte zinnen.)
Becaus waagt zich zelfs aan de beschrijving van een intieme vorstelijke bedscène, natte droom inbegrepen: ‘Die nacht droomde de nieuwe vorst dat hij het tij gekeerd had. Hij had de middelpuntvliedende krachten in het land tot stilstand gebracht. Vanaf nu zou hij de basis leggen voor een duurzaam Belgisch nationalisme gebaseerd op Eenheid in Verscheidenheid.’ (Met Hoofdletter Graag.)
Temperatuurloos
Het nationalisme is duidelijk in opmars in onze contreien. Ook Lieven Sioen, redacteur van De Standaard, gaat er vandaag helemaal voor in zijn krant. Hoewel, helemaal? Hij hoedt zich wel voor echt engagement, want kijkt naar de Ronde van Frankrijk – maar wordt niet warm of koud van koersen – en ‘met een welwillende glimlach’ naar de troonsbestijging – maar wordt van de monarchie evenmin warm of koud. Enfin, temperatuurlozer dan Sioen vind je ze ook niet. Niet voor maar, opgelet, ook niet tegen. Niet warm, niet koud.
‘Gelukkig is onze koning onschadelijk en ongevaarlijk gemaakt, en is hij dus nog louter onschuldig vertier’, beweert Sioen die wellicht de officiële staatsieportretten verwart met wassen beelden van Tussaud. Vandaar dat een zwaargewicht als Frans Van Daele aan Philippes zijde werd geplaatst, omdat zo’n koning absoluut geen enkele rol van betekenis speelt in dit land.
Vanavond bouwt Sioen een 21-julifeestje in de tuin; ‘zo switch ik straks mijn politieke ratio uit om het carnaval van het nationalisme te vieren’. Hier verraadt hij zich natuurlijk. Ook bij hem gaat onder de ogenschijnlijke koningsminnende tekst subtiele kritiek schuil, met zijn ‘carnaval van het nationalisme’.
Dat Sioen het niet meent, bewijst zijn laatste zin: ‘Maar in hun dedain voor zijn persoon onthullen velen toch vooral ook hun misprijzen voor al wie sociaal en intellectueel minder sterk in de wereld staat.’
Dat sommigen zich vrolijk maken over Philippe als symbool voor mensen die intellectueel minder sterk voor de dag komen, zou nog kunnen. Wie beweert dat hij ook model staat voor mensen die ‘sociaal minder sterk in de wereld staan’, bedrijft satire op hoog niveau.
<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>
Categorieën |
---|
Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.
Peter De Roover verantwoordt de keuze van de N-VA om in Vlaanderen een Zweedse coalitie op de been te helpen, zonder het Vlaams Belang.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.