fbpx


Buitenland, Politiek

Landbouwpartij boert goed

BoerBurgerBeweging (BBB) vertegenwoordigt regio in het parlementVorige week was er in Nederland heel wat ophef om mogelijke onteigening van boeren. Dat leek begin deze week van de baan. Niet uit respect voor de boeren of uit bedenkingen tegen dit uiterste middel. Nee, het zou te lang duren. In plaats daarvan adviseerde de landsadvocaat om de vergunning van boeren in te trekken. Partij voor de Dieren Geen enkele beroepsgroep staat boven kritiek. Wel kan afgevraagd worden of Nederlandse boeren werkelijk op basis van feiten worden beoordeeld. Sinds…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Vorige week was er in Nederland heel wat ophef om mogelijke onteigening van boeren. Dat leek begin deze week van de baan. Niet uit respect voor de boeren of uit bedenkingen tegen dit uiterste middel. Nee, het zou te lang duren. In plaats daarvan adviseerde de landsadvocaat om de vergunning van boeren in te trekken.

Partij voor de Dieren

Geen enkele beroepsgroep staat boven kritiek. Wel kan afgevraagd worden of Nederlandse boeren werkelijk op basis van feiten worden beoordeeld. Sinds november 2006 zetelt de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer. In de ogen van die partij deugen veehouders bij voorbaat niet. De partij is klein, maar beïnvloedt wel het debat.

Mei 2019 pleegde een groep dierenactivisten huisvredebreuk. Ze bezetten de stal van een varkenshouder in Boxtel, provincie Noord-Brabant. Een paar weken later, nog dezelfde maand, oordeelde de raad van State dat de overheid tekortschoot in het terugdringen van de uitstoot van stikstof. Dit probleem wordt veroorzaakt door verschillende economische sectoren. Toch lijkt vooral dierlijke mest als hoofdoorzaak bestempeld te worden. Voor het links-liberale D66 is de oplossing eenvoudig: halveer de veestapel. D66 heeft een stedelijke achterban.

Datzelfde jaar werd een nieuwe partij opgericht: BoerBurgerBeweging (BBB). Afgelopen maart behaalden ze een Kamerzetel. Het kersverse Kamerlid reed daags na de verkiezingen met een tractor naar het Binnenhof.

Boerenpartij (1958-1981)

In de jaren zestig en zeventig zetelde een Boerenpartij in de Kamer, aangevoerd door Hendrik Koekoek. ‘Boer Koekoek’ kon ingewikkelde zaken heel eenvoudig stellen. Buiten zijn partij namen weinig mensen hem serieus. Deels vanwege zijn uitspraak ‘ik weet niet waar het over gaat, maar ik ben tegen’. Deels door de tijdgeest: in de jaren zeventig voer de rechts-liberale VVD onder leiding van Hans Wiegel een rechts-conservatieve koers. Voor overige kleine rechtse partijen was geen ruimte meer. Bovendien kon de agrarische sector rekenen op het christendemocratische CDA. Inmiddels lijken boeren het vertrouwen verloren te hebben in VVD en CDA.

Caroline van der Plas

De vooralsnog enige volksvertegenwoordiger krijgt uiteraard de meeste aandacht. Een forse vrouw, vaak een leren jak over haar schouders – ogenschijnlijk het prototype van een boerin.

BBB

Caroline van der Plas is boerin noch dorpeling. Ze woont in Deventer, een stad in Overijssel. Net als haar vader werd ze journalist. Haar moeder was CDA-wethouder (schepen) in Deventer. Moeder Van der Plas komt uit Ierland – ‘Caroline’ wordt op zijn Engels uitgesproken.

Van der Plas ging zich in 2004 als journalist toeleggen op agrarische verslaggeving. Het maakte haar bewust van wat voorafgaat aan voedsel voor het op tafel komt. En van de vele kritiek die boeren doorgaans krijgen. Zie ook het interview in de Elsevier van 29 mei.

Tijdens een van haar eerste Kamerdebatten maakten VVD-premier Mark Rutte en CDA-minister Hugo de Jonge grappen over de partijnaam. Die spraken ze uit als ‘triple B’ (correcte uitspraak: drie keer ‘B’ achter elkaar). Ze hadden buiten de waardin gerekend. ‘De bully’s gaan het nieuwe kindje in de zandbak pesten. Kijken tot hoever ze kunnen gaan. Niet ver dus.’ Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken.

Mediageniek

Van der Plas doet het goed in de media. Desgevraagd antwoordde ze: ‘Ik word gevraagd’. Afgelopen zaterdag was ze te gast in de debuutaflevering van een nieuw satirisch programma, Spaanders. Daarin werd ze getrakteerd op een scherm vol fragmenten uit de diverse programma’s waarin ze al te zien was.

Voorlopig met succes. Volgens Maurice de Hond peilde BBB afgelopen zondag 7 Kamerzetels. Eén meer dan het CDA zou halen. Toch kan doseren raadzaam zijn. ‘Populair in Hilversum, impopulair in Den Haag’ is meer dan kinnesinne. Op tv moeten politici kort en bondig de eigen standpunten uiten. Om wetten en amendementen aangenomen te krijgen, moet je ook andere fracties wat gunnen. De assertieve studiogasten zijn niet de stille werkers die andere partijen meekrijgen. Dat is overigens hét grote voordeel van evenredige vertegenwoordiging boven een districtenstelsel: partijen kunnen beide typen op de lijst plaatsen.

Oosten en noorden

Vijf Nederlandse provincies grenzen aan Duitsland. De term ‘het oosten’ wordt desondanks gereserveerd voor Overijssel en Gelderland. Groningen en Drenthe vormen samen met Friesland de ‘noordelijke’ provincies. Limburg is dan weer samen met Noord-Brabant het ‘zuiden’. Mankeert iets aan topografie in het Nederlandse onderwijs? Nee, de aanduidingen zijn niet louter geografisch, maar ook cultureel.

Er zijn veel overeenkomsten tussen het noorden en het oosten. De mensen gelden als nuchter – zeker in contrast met de inwoners van het westen van Nederland, vooral de Randstad. Het Fries is een aparte taal, in de overige vier provincies spreekt men Nedersaksisch. Een verschil: het noorden stemt links, het oosten rechts. Kijk maar op Wikipedia naar de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen. In Gelderland en Overijssel (en in Noord-Brabant en Limburg) vormen VVD, CDA en de PVV van Geert Wilders telkens de top 3. 2019 verschilde enkel in de zin dat Forum voor democratie (Thierry Baudet) daar een top 4 van maakte.

Opstand in het oosten?

Van der Plas woont in Overijssel. Andere regio’s zijn ook vertegenwoordigd op de kandidatenlijst, het initiatief lijkt overwegend noordelijk en oostelijk.

Pieter Omtzigt, afgelopen woensdag weer aan de slag gegaan als Kamerlid, woont in Enschede. De meest oostelijke stad van Overijssel, praktisch grensstad met Duitsland.

Begin juli berichtte De Telegraaf over Klassiek Liberaal, een groepering binnen de VVD die bedenkingen heeft omtrent de afhankelijkheid van de partij van Rutte. Ook overwegend oostelijk.

Beleid en media gaan doorgaans uit van de Randstad. Wat in praatprogramma’s wordt besproken, zegt doorgaans meer over de grachtengordel dan over de gemiddelde Nederlander. In het noorden en oosten wordt anders gedacht. Het lijkt erop dat een tegenbeweging op gang komt.

Uit welke windrichting kwamen de wijzen?

Pieter de Jonge

Pieter de Jonge is historicus. Hij publiceert regelmatig op www.historiek.net en is Nederland-correspondent voor Doorbraak.be.