JavaScript is required for this website to work.
BUITENLAND

Libanon: wie doet wat? Wie weet wat ?

NieuwsHerman Matthijs19/9/2024Leestijd 2 minuten
De pagers van het type Gold Apollo die tot ontploffing werden gebracht.

De pagers van het type Gold Apollo die tot ontploffing werden gebracht.

foto © Belga Image

Libanon is een echte ‘failed state’ geworden. Hezbollah doet alsof heel het land van hen is.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Eerst en vooral: de mensen met die ontplofte beepers en walkietalkies, dat zijn geen toevallige voorbijgangers of burgerslachtoffers. Wel zijn dat (op zijn minst) de officieren en onderofficieren van Hezbollah. Deze organisatie, zowel de politieke als de militaire tak, staat op de lijst van terreurorganisaties bij de Amerikanen, de Israëli’s en de Canadezen. De Britten, de EU en Australië hebben alleen de militaire tak op de terreurlijst gezet.

Wat er zich de laatste dagen afspeelde in Libanon is een nieuwe vorm van oorlog met als overduidelijke winnaar: de technologie. Bij dergelijke gebeurtenissen is het altijd interessant om eens te grasduinen in de Israëlische kranten en vooral het links gerichte ‘Haaretz’, dat altijd goed geïnformeerd is over de wereld van 007.

De diensten

De Israëlische regering heeft over de gebeurtenissen in Libanon nog met geen woord gerept. Silence is golden is altijd het motto van alle inlichtingsdiensten. Hezbollah wijst onmiddellijk naar Israël en onze media nemen dat maar over: de buitenlandse geheime dienst Mossad zou de dader zijn.

Maar opvallend: het verhaal over een Taiwanees bedrijf met een licentie in Hongarije blijkt al direct een dood spoor. De vraag hoe die springstof en de ontstekers in die apparaten zijn geraakt, blijft onbeantwoord. Waarom zou Jeruzalem daar nu op antwoorden?

Interessant is ook te kijken naar de Israëlische militaire inlichtingsdienst Aman met daarin het intelligence corps Haman. Binnen Haman zit ook de ultra geheime Unit 8200 of de SIGnalsINTelligence van Israël. Zeg maar de NSA (National Security Agency) van de joodse republiek of de top van de top in de wereld der geheime diensten. Hierover wordt nooit iets meegedeeld. Over de Amerikaanse NSA trouwens ook niet. Hier geldt altijd de regel: secret d’état.

Deze eenheid heeft zeker steken laten vallen in oktober 2023 met de massieve Hamas-terreuraanval op zuidelijk Israël. Dat laatste feit moet goedgemaakt worden. De kans is zeer reëel dat men daar veel meer weet over het ontploffende communicatiemateriaal in Libanon.

Vlaanderen

Al deze acties tegen Hezbollah bewijzen de technologische superioriteit van Israël. En dan gaan een aantal Vlaamse universiteiten hun samenwerkingsverbanden met uitgerekend Israël stopzetten? Hoe denkt men in de toekomst nog een rol te gaan spelen in de wereld van de AI, van de drones, enz… zonder de kennis van Israël?

Uiteindelijk is Israël een parlementaire democratie met persvrijheid, wat niet kan worden gezegd van vele andere landen. Het feit dat diverse oliestaten in het Midden-Oosten toenadering zoeken tot Israël, heeft net te maken met de technologische kennis van de joodse staat. Zijn wij echt niet meer geïnteresseerd?

Le Liban

Libanon is een echte failed state geworden, want van de regering hoort men daar niets. Hezbollah doet alsof heel het land van hen is. Maar de christelijke delen van het voormalige Zwitserland-van-het- Midden-Oosten zijn met die dominante aanwezigheid van Hezbollah bepaald niet gediend.

Los daarvan gaat het in Libanon over een geopolitiek dossier van de grootste orde dat op korte termijn moet worden bekeken door de grootmachten. Als gewezen mandaatgebied van Frankrijk is Parijs traditioneel geïnteresseerd in Libanon, maar de aanwezigheid van Hezbollah heeft de interne invloed van [Syrië en Iran te groot gemaakt.

Maar een oplossing ligt niet voor het rapen. Wat te doen met dat land? Opsplitsen, een deel naar Syrië en een deel naar Israël? Een VN-bestuur? Ook opvallend: Le Liban is ook in onze Belgische Franstalige media ook politiek van zeer groot belang. Net zoals in Frankrijk dus.

En het verhaal is nog niet aan het slot. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zullen de gebeurtenissen in Libanon verdergaan en worden ze het script van een nieuwe Hollywood film. Al is intussen gebleken dat de realiteit veruit de fictie overtreft.

Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.

Commentaren en reacties