Nederlandse Kamerleden willen ondernemingen wapenen tegen vijandige overnames
Nederlandse Tweedekamerleden van links tot rechts willen Nederlandse ondernemingen wapenen tegen vijandige buitenlandse overnames.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOp woensdag 15 maart 2017 vonden in Nederland de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats. De nieuwe Kamer ziet er heel anders uit dan de vorige. Bijna de helft van de vroegere leden raakte niet herverkozen.
Op 23 maart ging de nieuwe Tweede Kamer aan de slag. Een meerderheid van Kamerleden wil meer bescherming tegen vijandige overnames van Nederlandse bedrijven door buitenlandse ondernemingen. Dit blijkt uit een recente rondvraag van Nieuwsuur de dagelijkse onafhankelijke, onpartijdige en ongebonden actualiteitenrubriek van de publieke omroepen NTR en NOS.
De volksvertegenwoordigers denken daarbij naar verluidt aan een wettelijk verankerde bedenktijd bij ongewenste overnames. Jan Paternotte van de centrumpartij D66 verklaarde zich daar voorstander van.
Momenteel onderhandelen vier partijen over het vormen van een coalitieregering. Twee daarvan: de linksliberale D66 en het christendemocratische CDA staan achter de plannen voor extra bescherming tegen vijandige overnames. Hetzelfde geldt voor de eurosceptische Partij voor de Vrijheid (PVV), de sociaaldemocratische Partij van de Arbeid (PvdA) die bij de jongste verkiezingen een zware nederlaag leed en de eveneens eurosceptische Socialistische Partij (SP).
In afwachting dat er een coalitieregering komt blijft het demissionair kabinet de zaken waarnemen. Henk Kamp, de waarnemende economieminister, verklaarde dat volgens hem Nederlandse multinationale ondernemingen ook vanuit Nederland moeten worden geleid. Hij gaf te kennen dat de interimregering aan het bekijken is hoe dit wettelijk kan gebeuren. Momenteel blijkt dat een wettelijk verankerde bedenktijd zowat het enig haalbare is. Volgens hem stuiten verdergaande maatregelen, zoals een stem voor de werknemers bij een potentiële overname, op juridische problemen.
Unilever, PostNL en AkzoNobel hadden in Nederlan al met ongewenste overnamepogingen te maken. Nederlandse firma’s kunnen zich daartegen al wel verdedigen maar volgens experts echter niet genoeg.
De grootste Nederlandse ondernemersorganisatie VNO-NCW heeft ook al opgeroepen tot meer bescherming tegen vijandige overnames. VNO-NCW is ontstaan uit de fusie tussen het Verbond van Nederlandse Ondernemingen (VNO) en het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond (NCW).
Ook volgens oud-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend (PvdA) zijn de zelfbeschermingsconstructies die sommige Nederlandse bedrijven al hebben, niet voldoende. Hij meent dat in het huidig commercieel wereldgebeuren overheidsmaatregelen onontbeerlijk zijn.
Leden van de Tweede Kamer zullen binnenkort het thema van extra bescherming aansnijden met waarnemend minister Kamp alsmede met topmensen van een aantal bedrijven en met investeerders.
Zowel parlement als regering lijken nu dus oren te hebben naar extra maatregelen tegen vijandige overnames. Dat die er komen is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd. Het zal er mede van afhangen hoe lang het duurt om een coalitieregering op de been te brengen.
Andere landen, ook België, hebben het Nederland op de een of ander manier al voorgedaan.
Foto: (c) Reporters
Personen |
---|
Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.
Oud-diplomaat Theo Lansloot linkt de resultaten van de Amerikaanse congresverkiezingen met de groeiende internationale spanningen.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.