Nooit meer oorlog
Onze F16’s patrouilleerden deze week samen met de Polen in het Baltische luchtruim. Vanwege de Russische dreiging houden we de oostgrens van het NAVO bondgenootschap extra scherp in de gaten.
foto © Sławek Hesja Krajniewski
Wie vrede wil, moet oorlog voorbereiden, wisten ze 2000 jaar geleden al. Wij leken dat te zijn vergeten.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementMijn kinderen van 12 en 8 zijn de derde generatie Vlamingen die opgroeien zonder oorlog. Hun kennis van oorlog in Europa beperkt zich tot Flanders Fields, de Menenpoort in Ieper, papa’s lange verhalen en uitstapjes naar militaire begraafplaatsen en wat ze leren in de school(invul!)boeken. Een onafgebroken periode van 77 jaar vrede en veiligheid op het Europees grondgebied, de wieg van de Westerse beschaving, is ongezien in onze geschiedenis.
The Untouchables
Vrede is het hoogste goed. Toch komt het niet vanzelf. ‘Vis pacem para bellum’ wist men 2000 jaar geleden al. Om de vrede te bewaren, moet je voorbereid zijn op oorlog. Toch sloegen we deze wijze raad van onze voorouders decennialang in de wind. Het Westen werd vadsig en zelfgenoegzaam. Zeker na de val van de Berlijnse muur voelden we ons oppermachtig.
The Untouchables. Onze perfide krekelmentaliteit maakte van België dan nog de slechtste leerling van de gebuisde Europese Defensieklas. Tot Rusland Oekraïne binnenviel en de Krim bezette, tot China zijn wapenfabrieken op volle gas zette en tot president Trump ons bullebakgewijs voor onze verantwoordelijkheid plaatste.
STAR-plan
Met het investeringsprogramma van 9 miljard euro van Defensieminister Vandeput werd de kentering ingezet. Met de aankoop van 34 F35’s begon een nieuw tijdperk. Deze week kondigde de paarsgroene regering een nieuw investeringsprogramma – het STAR-plan – aan. 10 miljard euro investeringen tegen 2030 en een stijging van het defensiebudget tot 1,54% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) tegen 2030. Een stevige stijging maar nog ruim onder de belofte in het regeerakkoord om tegen 2030 het midden van het peloton te halen (gemiddelde van Europese niet-Nucleaire NAVO-landen). Dat gemiddelde ligt nu al op 1,7% en zal nog verder stijgen gelet op de defensie-inspanningen die elke lidstaat in sneltempo aan het doen is. Kortom, we blijven nog altijd achter de rest aanlopen, als één van de slechtere leerlingen van de klas.
Trumps’ gram
De al op de NAVO-top in Wales in 2010 gehandtekende belofte dat 2% van het BBP naar defensie moet gaan, is voor veel Westerse landen binnenkort realiteit. Het afdoen als onhaalbaar of een fetisj is verleden tijd. President Trump haalt, ondanks ons dwaas gehoonlach, finaal zijn gram.
België heeft geen keuze en zal mee moeten evolueren. Uiterlijk in 2024 komt dit terug ter tafel.
Categorieën |
---|
Personen |
---|
Theo Francken (1978) is master in de pedagogische wetenschappen. Hij was staatssecretaris voor Asiel en Migratie en is momenteel Kamerlid voor N-VA en burgemeester van Lubbeek.
In deze vrije tribune geeft Theo Francken zijn ongezouten mening over de resultaten van Open Vld in de recente peiling van DPG media.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.