N-VA incontournable in laatste peiling
foto © Belga
DPG peilde nog eens op 7 juni, vlak voor de verkiezingen dus. Prof. Herman Matthijs analyseert de resultaten en rekent om naar zetels en coalitiemogelijkheden.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementWe gaan Nederland achterna, met steeds meer peilingen en een laatste peiling op drie dagen voor de verkiezingen.
De zetels
We extrapoleren die laatste cijfers naar zetels. (Zie hieronder) We moeten er op wijzen dat de groenen en de liberalen bij toepassing van de mogelijke afwijking naar onder ( -2% ) met dit resultaat onder de wettelijke kiesdrempel van 5% duiken. (Het is – geheel terzijde – nog nooit gebeurd dat de liberale vakbond in Vlaanderen meer stemmen haalt bij de syndicale verkiezingen dan de liberale partij bij de parlementsverkiezingen.) Als een of meer partijen de kiesdrempel niet halen ( bvb in de kieskring Antwerpen), dan heeft dat enorme gevolgen voor de zetelverdeling. Bovendien is dit resultaat van de peiling een cijfer over heel Vlaanderen, en niet per kieskring.
Het verschil tussen het VB versus de N-VA bedraagt ruim 5 procent en tussen de N-VA versus Vooruit zit er zelf iets meer verschil. Ook dit gegeven heeft bij toepassing van het systeem D’Hondt gevolgen voor de zetelverdeling.
Tendensen
Wat kunnen we besluiten uit deze peiling ?
- de optelsom van het Vlaams Belang en de N-VA ligt nu continue boven de 45% en dat is een stuk hoger dan in 2019.
- als men de drie ‘pur sang’ republikeinse partijen optelt (VB, N-VA en de PVDA) dan geeft dit een meerderheid in de Vlaamse groep en dat is nog nooit gebeurd.
- de toename van stemmen bij Vooruit gaat duidelijk ten koste van de groenen.
- de vier Vivaldi-partijen zakken samen van 48,7% in 2019 naar 41%.
- de winst is er voor het VB (+ 40% in vgl. met 2019), Vooruit (+ 50%) en de communisten die verdubbelen.
- Het verlies is te verdelen over de N-VA ( -15%), de CD&V (- 20%) , Groen (-40%) en Open VLD
(-45% in vgl. met 2019).
Federale zetels en coalitie
Op basis van deze peiling zouden de 87 kamerzetels in de vijf Vlaamse kieskringen als volgt worden verdeeld ( tussen haakjes de desbetreffende zetels 2019, zonder Brussel):
- Vlaams Belang: 25 ( + 7 )
- N-VA : 22 ( – 3 )
- Vooruit : 14 ( + 5 )
- CD&V : 10 ( – 2 )
- PVDA : 8 (+ 5 )
- Open VLD : 5 ( – 7 )
- Groen: 3 ( – 5)
De vier Vivaldi-partijen hadden al geen meerderheid in de Vlaamse groep van de Kamer; dat is nu nog veel meer het geval: van 41 naar 32 Kamerzetels. Een meerderheid binnen deze taalgroep, weliswaar zonder rekening te houden met de Brusselse zetels, is er voor de combinatie N-VA-VB, en ook voor N-VA-CD&V-Vooruit.
Vlaamse zetels en coalitie
Deze peiling geeft volgende verdeling van de 118 zetels in het Vlaams Parlement in de vijf kieskringen.
- Vlaams Belang : 34 ( 23 )
- N-VA : 27 ( 33 )
- Vooruit : 18 ( 12 )
- CD&V : 15 ( 19 )
- PVDA : 12 ( 4 )
- Open VLD: 8 ( 15 )
- Groen: 4 (12)
De huidige Zweedse meerderheid zal zwaar ten onder gaan en van 70 zetels zakken naar 50 in het Vlaams Parlement. De enige meerderheden in zetels zijn volgende twee combinaties:
- N-VA met het VB: 61 op 118
- N-VA met Vooruit en CD&V: 60 op 118.
In elk geval is er geen enkele nieuwe Vlaamse regeringsploeg mogelijk zonder de N-VA; de partij is dus ‘incontournable’. In beide gevallen moet men ook nog een aantal van de zes Brusselse zetels halen om ook voor de gemeenschapsmateries aan een meerderheid te komen van minimaal 63 op 124.
Europese Unie
Op basis van deze laatste peiling zouden de 13 Vlaamse zetels in het Europees Parlement als volgt worden verdeeld (tussen haakjes de zetels in 2019):
VB = 4 (3)
N-VA = 3 (3)
Vooruit = 2 (1)
CD&V = 1 (2)
Open VLD = 1 (2)
PVDA = 1 (0)
Groen = 1 (1 )
De tendens van de Europese zetels is al maanden dezelfde met als resultaat dat al de zeven Vlaamse partijen nu zetels gaan halen. Het verlies zit bij de christendemocraten en de liberalen. De zetelwinst gaat naar het VB, de communisten en de socialisten. N-VA en Groen blijven status quo.
Maar U, de kiezer, beslist op 9 juni. En zo hoort het in een parlementaire democratie.
Categorieën |
---|
Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.
Een jaar geleden trokken de Nederlanders naar de stembus. Hoe staat de regering er vandaag voor?
‘De papieren krant bestaat nog, maar je voelt aan alles dat dat niet zo lang meer gaat duren’, meent Jonathan Hendrickx.