JavaScript is required for this website to work.
Analyse

De peiling van Nieuwsblad, GVA en zusterbladen in Vlaanderen

Weer een peiling!

NieuwsHerman Matthijs6/12/2023Leestijd 2 minuten

foto © Belga

De peilingen in België lijken mekaar al even snel af te wisselen als die in Nederland. Wat betekent de jongste peiling van Het Nieuwsblad en co?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het Nieuwsblad met de zusterkranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg publiceerden recent een ruim pakket van peilingen. Voor het eerst maakt een peiling het onderscheid tussen het federale niveau en het Vlaamse.

Daarbovenop was er ook nog eens een aparte peiling over de provinciale kieskring Antwerpen (24 Kamerzetels en 33 Vlaamse zetel ) en die van Limburg (12 Kamerzetels en 16 Vlaamse zetels). Antwerpen en Limburg zijn respectievelijk de grootste en de kleinste Vlaamse kieskring.

Vlaams

Dit is de Vlaamse voorkeur (die niet zoveel afwijkt van de federale) over heel Vlaanderen met tussen haakjes het verkeizingsresultaat van 2019.

Vlaams Belang: 27,5% ( 18,5% )

N-VA : 21,3% ( 24,8% )

Vooruit: 13,2% ( 10,3% )

CD&V: 12,9% ( 15,4% )

Open VLD: 8,7% (13,1% )

PvdA : 8,5% ( 5,3% )

Groen: 6,9% ( 10,1% )

  • Op basis van deze cijfers is er in zetels een meerderheid van N-VA met VB. Een meerderheid die er ook is in zeker drie provincies: Antwerpen, West-Vlaanderen en Limburg.
  • De N-VA verliest wel maar is incontournable bij de vorming van de nieuwe Vlaamse regering.
  • Dat geldt ook voor de provinciale deputaties in de drie eerder genoemde provincies.
  • De Vivaldisten verliezen globaal zwaar en als die coalitie een opvolger krijgt, dan zal dat te danken zijn aan de Franstaligen.
  • Het Vlaams Belang gaat duidelijk in pole position de campagne in.
  • Voor de derde plaats wordt het een spannende strijd tussen de socialisten en de christendemocraten.
  • De drie partijen onder de 10% liggen erg dicht bij elkaar. Allemaal moeten ze oppassen voor de feitelijke kiesdrempel.

Antwerpen

Voor de kieskring Antwerpen voor het Vlaams Parlement is dit het resultaat (tussen haakjes het resultaat van 2019):

Vlaams Belang: 30,1% ( 18,4% )

N-VA: 23,8% ( 31,8% )

Vooruit: 12,1% ( 7,9% )

CD&V: 9,7% ( 11,4% )

Open VLD: 4,8% ( 10,2% )

PvdA: 10,5% ( 6,6% )

Groen: 7,5% ( 11,1% )

In deze kieskring ontstaan traditioneel nieuwe partijen. Maar ze kunnen er ook verdwijnen…

De liberalen moeten oppassen, want geen zetels behalen in de belangrijkste kieskring is het begin van het einde. Zeker als daar de lijsten worden getrokken door de vicepremier en de partijvoorzitter.

Buiten Vooruit gaan alle Vivaldi-partijen achteruit. Idem voor de N-VA. Opvallend is dat het VB (Tom Van Grieken) 6,5% meer scoort dan de N-VA lijst (Jan Jambon).

Voor de federale Kamer behaalt de N-VA 26,8% (Bart De Wever) tegenover 27,2% voor het Belang (Lode Vereeck).  In deze Antwerpse kieskring scoren de communisten boven de 10%, een stuk boven hun Vlaams gemiddelde.

Conclusie

We lijken met peilingen in Vlaanderen een Verhollandsing te gaan meemaken: elke week een nieuwe peiling. Want naast deze peiling komen er weldra nog: van DPG, van de VRT en van de Franstalige RTBF. Zijn onze politieke partijen wel gereed om een campagne te voeren met verschillende en zeer geregelde peilingen ?

De Nederlandse peilingen hebben in de voorbije campagne het debat bepaald. Maurice de Hond peilde nog eens 10 dagen na de verkiezingen. Resultaat? VVD en NSC bleken meteen hun opstelling tegenover de PVV van Wilders te versoepelen.

De Mediahuis-peiling had het overigens over meer dan de cijfers.

  • Welvaart en migratie zijn de belangrijkste bekommernissen bij de mensen. Daarmee staan we gelijk met Nederland. Door het feit dat dit land de laatste jaren zeer veel armoede heeft geïmporteerd is er ook een band tussen deze beide items;
  • 66,8% van de ondervraagden heeft geen vertrouwen in de politiek. Het is nog wachten op de eerste maatregel om hier iets aan te doen;
  • 68,6% van de ondervraagden vindt dit land niet goed bestuurd.

Op naar de volgende peiling!

 

Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.

Meer van Herman Matthijs
Commentaren en reacties