JavaScript is required for this website to work.
Multicultuur & samenleven

Poetin = Hitler, aldus Charles

Theo Lansloot27/5/2014Leestijd 2 minuten

Kroonprins Charles vergeleek Poetin vorige week met Hitler. Maar hij had de Russische autocraat beter met Stalin vergeleken. Een terugblik.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De Britse kroonprins en zijn vrouw bezochten onlangs Canada. Op zijn programma stond onder meer een bezoek aan het Canadese immigratiemuseum in Halifax. Daar had de prins een persoonlijk gesprek met Marienne Ferguson (78), die als dertienjarige uit Polen vluchtte en verscheidene familieleden verloor in Duitse concentratiekampen. Volgens Ferguson vergeleek de prins daarbij het recente optreden van president Poetin in Oekraïne met dat van Hitler. Zij trad overigens die zienswijze bij en meende dat veel mensen er ook zo over denken.

Een woordvoerder van de Prins van Wales in Londen weigerde elke commentaar maar benadrukte dat het om een privégesprek ging en dus niet om een politieke verklaring.

Rusland reageerde niet meteen officieel maar de veel gelezen krant Moskovski Komsomolets meende op haar website dat de uitspraken van de prins ‘een internationaal schandaal dreigden uit te lokken en de al vertroebelde relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland nog meer konden bemoeilijken.’

Prins Charles had er misschien beter aangedaan Poetin met Stalin te vergelijken. In het kapitalistische Rusland van nu wordt Stalin niet om zijn communistische maar wel zijn imperialistische visie, opnieuw meer en meer als vader des vaderlands geëerd.

Het zal altijd een smet blijven op het blazoen van de Angelsaksische geallieerden dat – nadat zij elk compromis met Nazi-Duitsland hadden geweigerd – wel ten oorlog trokken met een dictator als Stalin die meer wreedheden beging en meer mensen de dood injoeg dan Hitler. Het verschil is natuurlijk dat de USSR op het einde van de oorlog tot de winnaars behoorde en Stalin, in tegenstelling tot Duitsland, zo slim was geen sporen van zijn wandaden achter te laten.

Van 4 tot 11 februari 1945 vond de rampzalige Conferentie van Jalta plaats waaraan de drie geallieerde leiders deelnamen: vadertje Stalin, president Roosevelt en premier Churchill. Frankrijk zat niet mee aan tafel maar kreeg wel een bezettingszone in Duitsland niettegenstaande zijn verwaarloosbare en zelfs dubieuze rol (Pétain versus de Gaulle) tijdens Wereldoorlog II.

In het algemeen wordt aangenomen dat Roosevelt zich door Stalin heeft laten inpakken. In ruil voor Sovjet-deelname aan de oorlog tegen Japan en de nog op te richten VN, zou de Amerikaanse president Stalin vrijwel heel oostelijk Europa cadeau hebben gedaan. Naar verluidt heeft Churchill zich pas na verwoede discussies hierbij neergelegd.

Allicht speelde bij Roosevelt ook de gedachte mee om aldus het de VS makkelijker te maken de wereldmacht van de Europese koloniale mogendheden over  te nemen.

Hoewel de Conferentie van Jalta tot weinig concrete afspraken leidde , verdeelde zij toch Europa in een westers en een Sovjetblok. Vrijwel alle landen in Oost-Europa werden daardoor tegen hun zin tot satellietstaten van de Sovjet-Unie herleid.

Een geheime clausule verplichte de verplichte terugkeer naar het vaderland van burgers die door de oorlog in het buitenland waren terechtgekomen. Zo werden massa’s tegen het gehate Stalin-regime gekante Russen op transport gezet naar ‘moedertje Rusland’ waar de gelukkigste zonder enige vorm van proces stante pede werden geëxecuteerd en de sukkelaars tot het einde van hun leven in de Goelag  verdwenen. Slechts het kleine vorstendom Liechtenstein bood de machtige USSR het hoofd en weigerde de Russen op zijn grondgebied aan Moskou uit te leveren.

Niet alleen de Britse maar ook de internationale pers (De Standaar, 22 mei 2014) heeft rond de uitlating van Prins Charles veel heisa gemaakt. In het Verenigd Koninkrijk gingen zelfs stemmen die vonden dat hij op grond daarvan best van de troonsopvolging zou afzien.

Niettemin zal Prins Charles naar alle waarschijnlijkheid president Poetin naar aanleiding van de herdenking van D-day op 6 juni in Normandië ontmoeten.

 

Foto: (c) Reporters

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties