JavaScript is required for this website to work.
Europa

Pro – EU – partijen winnen nipt verkiezingen in Moldavië

Theo Lansloot6/12/2014Leestijd 2 minuten

De Moldaviërs dromen van de EU, maar Moskou is niet ver weg.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op zondag 30 november wonnen de drie pro – Europese partijen nipt de parlementsverkiezingen in Moldavië : liberaal-democraten (19%), democraten (16%) en liberalen (9%). Samen vormen zij de ‘Alliantie voor Europese Integratie’. Zij behaalden dus circa 44% van de stemmen tegen 40% voor de pro- Russische partijen. De winnaars zijn van plan opnieuw een coalitieregering te vormen, mogelijk samen met de vrij gematigde communistische partij (18%). Die is niet gekant tegen de Europese Unie (EU), maar wil ook Moskou niet isoleren.

Met 22% won de pro-Russisch Socialistische partij alleen de meeste stemmen. Zij wil dat Moldavië tot de door Rusland overheerste Euraziatische Unie toetreedt
De huidige premier van Moldavië, dat omstreeks 3 miljoen inwoners telt, hoopt daarentegen dat zijn land ooit lid van de EU wordt.
In juni 2014 kwam een verdrag tot stand tussen de EU en Moldavië waardoor dit land toegang krijgt tot EU-fondsen en -leningen. Het Europees Parlement bekrachtigde het verdrag in november 2014.

Zijnerzijds financiert Rusland Transnistrië, een regio aan de grens met Roemenië, die zich in 1991 van Moldavië afscheurde en zichzelf uitriep tot de, internationaal niet erkende, Moldavische Republiek Transnistrië. In die feitelijke republiek zijn zowat 1.500 Russische soldaten gelegerd. Separatistische leiders hebben Rusland al opgeroepen Transnistrië, net zoals de Krim, gewoon in te lijven.
Geen wonder dus dat premier Leanca goed oplet Poetin niet voor het hoofd te stoten. Via het nieuwsagentschap Ria Novost liet hij onlangs weten dat zijn land niet van plan is lid te worden van de NAVO doch neutraal wenst te blijven.

Bovendien voert Moldavië vrijwel al zijn gas uit Rusland in. Het op handen zijnde aantreden in Roemenië van een nieuwe president, Klaus Iohannis, die evenals premier Leanca een EU-voorstander is, kan misschien meespelen in het uitstippelen van de toekomstige politieke weg die Moldavië zal inslaan. Dat Roemeens de gemeenschappelijke officiële landstaal is, kan daarbij allicht enig gewicht in de schaal leggen.

(c) Reporters – Iurie Leanca, premier van Moldavië, samen met Angela Merkel.

Categorieën

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties