JavaScript is required for this website to work.
BINNENLAND

Pro Flandria en de ‘stand van zaken’

NieuwsDoorbraak Redactie7/7/2024Leestijd 2 minuten

Jaarlijks organiseert Pro Flandria een colloquium over de ‘stand van het land’.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Pro Flandria, een netwerk van ondernemers en academici, is er een traditie van aan het maken: begin juli organiseren ze een colloquium waarbij een stand van het land wordt gemaakt. Vorig jaar bijvoorbeeld maakten prof. Herman Matthijs en Jan Denys (Randstad) een financieel- economische balans op: de gigantische uitdagingen die ze naar voren brachten domineerden een klein jaar later de kiescampagne.

Het laatste colloquium (3 juli in Kontich) was op de keeper beschouwd daarvan de voortzetting. Want intussen zijn de electorale kaarten geschud. En tot opluchting van velen is de toestand daarmee niet geblokkeerd. Toch wees prof. Bart Maddens erop hoe tegelijk die stembusuitslag een reeks inherente contradicties bevat: zo is er nog nooit zo Vlaams gestemd op 9 juni, maar de kloof tussen de twee V-partijen is zelden zo groot geweest.

Politiek momentum

Die contradicties, in combinatie met de reusachtige opdracht die de verschillende regeringen te wachten staan, leiden bij een aantal politieke waarnemers tot nogal verschillende interpretaties. Dat bleek uit een panelgesprek met Fleur Mees (Het Laatste Nieuws), Alain Mouton (Trends), Dorian de Meeus (La Libre Belgique), Rik Van Cauwelaert (De Tijd) en Siegfried Bracke (Doorbraak), zeer keurig geleid door Bart Verhulst (VRT).

De (overigens vriendelijke) meningsverschillen tussen de panelleden maken om te beginnen duidelijk dat Maddens gelijk heeft: ondanks de algemene opluchting over de kiesuitslag is het vervolg niet evident. Er bleek niet alleen geregeld een verschil tussen Dorian de Meeus en de Vlaamse panelleden. Ook de vertegenwoordigers van de Vlaamse media verschilden geregeld van mening. Al ging het – dat was interessant – eigenlijk niet zozeer om meningen of standpunten; veel meer ging het om verschillende inzichten, inschattingen en interpretaties.

Eensgezindheid was er wel over het unieke belang van dit politiek momentum, maar de slaagkansen worden beslist niet overal even groot geacht. Om verschillende redenen trouwens: de budgettaire oefening die moet worden gedaan is enorm, de druk vanuit Europa is zeer groot. Tegelijk viel ook op dat de nood aan een staatshervorming algemeen werd aanvaard, maar ook hier: of die er komt is zeer de vraag.

Premier BDW?

Eensgezindheid was er ook over de man die hier de hoofdrol speelt: Bart De Wever. Hij is het die het zal moeten doen. Maar of hij dat ook kan/wil/gaat waarmaken, en wanneer, en met wie en in welke rol, ook daarover blijken de waarnemers anders te denken.

Ter illustratie… Wordt De Wever premier?

  • Van Cauwelaert: Neen. Het wordt een Franstalige.
  • de Meeus: Ja. Want niemand wil Bouchez.
  • Mouton: Ja. Voor het belang van Vlaanderen.
  • Bracke: Inderdaad. Voor Vlaamse welvaart.
  • Mees : Ja. Hij moet ook eindelijk eens iets doen.

Wie inzicht zoekt: alles kan worden herbekeken op www.proflandria.be

Doorbraak publiceert graag en regelmatig artikels die door externe auteurs worden aangebracht. Deze auteurs schrijven uiteraard in eigen naam en onder eigen verantwoordelijkheid.

Commentaren en reacties