PS: kwarteeuw in de regering
Rerum novarum mag dan al het feest van de christelijke arbeidersbeweging zijn, dit jaar zit de PS aan de jubileumtafel. Vandaag, 9 mei 2013, maakt de Parti Socialiste dag op dag onafgebroken 25 jaar deel uit van de federale regering. Daar mag even bij stilgestaan worden.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOp 17 december 1981 verdween de PS naar de Belgische oppositiebanken om er zes-en-half jaar te blijven zitten. Pas op 9 mei 1988 werd de rode vlag weer op het regeringsgebouw gehesen. Wilfried Martens tilde die dag zijn VIIIe regering in het zadel. De liberalen werden naar de uitgang begeleid en vervangen door socialisten en Volksunie.
Philippe Moureaux kwam als vice-premier en minister van het Brussel Gewest en Institutionele Hervorming naast Martens zitten. Robert Urbain kreeg de portefeuille Buitenlandse Handel, Philippe Busquin die van Sociale Zaken, Guy Coëme Landsverdediging, Yvan Ylieff Onderwijs en Alain Van der Biest mocht onze pensioenen helpen veilig stellen. Met de staatssecretarissen Elie Deworme (Energie), Anne-Marie Lizin (Europa 1992), Roger Delizée (Volksgezondheid) mochten nog drie PS’ers aanschuiven. De partij werd niet slecht bedeeld en kon weer alle belangrijke sociale departementen naar zich trekken. Van genderquota’s had de PS in die tijd schijnbaar nog niet veel last.
Met Philippe Moureaux verdween enkele maanden geleden het laatste kopstuk van die periode uit de actieve politiek. Maar plus ça change plus c’est la même chose. De PS was gekomen om sedertdien nooit meer weg te gaan. Tussen 9 mei 1988 en 9 mei 2013 verliepen 300 maanden. De PS zat al die 300 (100%) mee aan het regeringsroer. De Vlaamse socialisten komen op de tweede plaats met 253 maanden (84%). Dan volgen beide christendemocratische partijen met 198 maanden (66%). De Vlaamse en Franstalige liberalen mochten 166 maanden van de Belgische macht proeven (55%), het FDF 149 maanden (50%). De Vlaamse en Franstalige groenen zat 48 maanden in de regering (16%) en de Volksunie 41 (14%).
aantal maanden in de Belgische regering (in %) tussen 1988 en vandaag
Even vergelijken: hoe lang zijn ‘ze’ al aan de macht?
Duitsland: christen-democratische CDU sedert 8 jaar (1988: Helmut Kohl)
Groot-Brittannië: Conservative Party sedert 3 jaar (1988: Margaret Thatcher)
Frankrijk: socialistische PS sedert 1 jaar (1988: François Mitterand voor de tweede keer verkozen tot president)
Nederland: liberale VVD sedert 3 jaar (1988: Ruud Lubbers)
Italië: pas nieuwe regering (1988: Ciriaco De Mitta)
Spanje: conservatieve PP sedert 2 jaar (1988: Felipe Gonzalez)
Maar ‘onze’ PS is geen wereldrecordhouder
Zimbabwe: ZANU sedert 1980 (33e jaar)
1988 is het jaar dat Mats Wilander Ivan Lendl aflost als nummer één op de wereldranglijst van tennisspelers, George Bush sr. verslaat Michael Dukakis en wordt president in de USA, Pedro Delagdo wint de Ronde van Frankrijk, de laatste Sovjet-troepen maken zich klaar om Afghanistan te verlaten (waar het land in 1979 binnenviel), voetbalclub KRC Genk wordt opgericht, de Boeinng 747 maakt haar eerste testvlucht, in Lockerbie (Schotland) stort PanAm vlucht 103 neer na een door Libië gestuurde terroristische aanslag en 270 mensen komen daarbij om. De muur van Berlijn staat nog pal.
Categorieën |
---|
Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.
Peter De Roover verantwoordt de keuze van de N-VA om in Vlaanderen een Zweedse coalitie op de been te helpen, zonder het Vlaams Belang.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.