JavaScript is required for this website to work.
Politiek

Voka via Doorbraak – 5 VOOR 12: Gezonde begroting

foto © Voka

In de podcast 5 minuten voor 12 lanceert Voka voorstellen die de samenleving en de economie vooruithelpen. In deze aflevering, de begroting. 

In de podcast 5 minuten voor 12 lanceert Voka voorstellen die de samenleving en de economie vooruithelpen. In deze aflevering: de begroting. 

Podcast 5’vr12: hanteer bij de begrotingsopmaak de 1/2de-regel in plaats van de 1/3de-regel 

Bij de begrotingsopmaak wordt de budgettaire inspanning traditioneel als volgt verdeeld: een derde komt van nieuwe inkomsten, een derde van besparingen en een derde van ‘overige’. Met dat recept slagen we er niet in om ons gigantische begrotingstekort te doen slinken. Daarom is een andere aanpak nodig. Hanteer voortaan de 1/2de-regel om begrotingen op te stellen: de begrotingsinspanning moet voor de helft van besparingen in het overheidsapparaat komen en voor de andere helft van hervormingen die geld opleveren. 

Als de overheidsbegrotingen in België verder ontsporen, dan zullen uiteindelijk private ondernemingen het gelag betalen. De investeringen in basisinfrastructuur zullen slabakken en het risico op een nog sterker overheidsbeslag wordt reëler. Een strakkere begrotingsdiscipline is daarom noodzakelijk. 

Aan het woord: Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij het Voka Kennis- en Lobbycentrum. 

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

Het lijkt wel of er niemand nog iets of iemand gelooft binnen de politieke wereld. Of dat terecht is, zochten Walter Damen en Hannelore Simoens uit in hun nieuwe boek ‘Wie gelooft die mensen nog?’.