JavaScript is required for this website to work.
post

Retro B-H-V: Brussel, Hoe moet het verder met Veiligheid?

Michel Doomst20/4/2016Leestijd 2 minuten

Doorbraak had al columnisten van Groen, Vlaams Belang, N-VA, en met Michel Doomst nu ook van CD&V.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Men noemt het al een nieuw B-H-V voor het werkelijk in een stroomversnelling geraakt, maar in elk geval zijn we politiek weer bij een knoop aanbeland die beleidsmatig en communautair niet makkelijk te ontwarren is. Kan een eengemaakte politiezone meer veiligheid brengen in het Brusselse?

De Brusselse minister-president leek in elk geval een brandgeur te ruiken en koos voor een soort vlucht vooruit: we zorgen voor een versterkte coördinatie, zeg maar een zevende laag, bovenop de bestaande zes politiezones. Misschien goed bedoeld, maar het lijkt me niet de oplossing die de Vlamingen vragen.

Men zegt dat je het ‘momentum’ moet gebruiken om moeilijke dossiers toch tot een goed einde te brengen: Dutroux was dat voor een geïntegreerde politie, Gellingen voor de brandweer. Dat straf ogenblik is nu voor Brussel, en op een dramatische wijze op het hoofd van ieder van ons terechtgekomen. Als we het nu niet begrepen hebben, na een dergelijke bloedige confrontatie, dan weet ik het niet meer. Voor de Europese hoofdstad van bedrijven en internationale instellingen is, meer dan waar ook, één veiligheidsaansturing absoluut noodzakelijk. In Vlaanderen is men het daarover eens en vanuit de Vlaamse Rand dringen we daar zelfs op aan.

Tegen die éénmaking zou eventueel kunnen pleiten dat een wijkwerking in kleinere zones korter bij de bron van criminaliteit staat: het totaal mislopen van de signalen van broeiende aanslagen in Molenbeek, Schaarbeek, Anderlecht, Laken enzovoort, bewijst echter het tegendeel. Tegen een eenmaking zou men ook kunnen inbrengen dat een kleinere zonering maakt dat de middelen van preventie en handhaving elkaar beter vinden en veiligheid op maat garanderen: het is op de maatschappelijk moeilijkste plekken misgelopen.

Ik kijk uit naar de federale commissie die alle oorzaken, feiten en gegevens zal uitpluizen. Het lijkt me dat daar duidelijk zal blijken dat het moment is gekomen om tot een fusie over te gaan. Vlaanderen vindt dat zijn hoofdstad daar een initiatief moet in nemen. Minister Jan Jambon zal op het einde van het jaar voldoende stof hebben om tot zo’n initiatief over te gaan.

Daar rekenen we op: Brussel-Halle-Vilvoorde is gesplitst, Brussel Heilzaam Veiliger maken vraagt eenmaking.


De auteur is Vlaams parlementslid voor de CD&V en burgemeester van Gooik.

Doorbraak publiceert graag en regelmatig artikels die door externe auteurs worden aangebracht. Deze auteurs schrijven uiteraard in eigen naam en onder eigen verantwoordelijkheid.

Commentaren en reacties