JavaScript is required for this website to work.
post

Roemenië krijgt Volksduitse president

Theo Lansloot17/11/2014Leestijd 2 minuten

Roemenië heeft een nieuwe president. Een hervormer. Pro-westers. Die van Roemenië een ‘normaal’ land wil maken. Daarbovenop is hij een etnische Duitser.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op zondag 16 november stroomden duizenden mensen op het Universiteitsplein samen. Zij wuifden met  Roemeense vlaggen met in het midden een gat precies zoals zij dat deden in 1989 met vlaggen waar het wapenschild van de communistische partij was uitgeknipt. Er          vielen toen vele doden maar uiteindelijk betekende dit het einde van de communistische dictatuur in Roemenië. President Nicolae Ceausescu werd aangehouden en ten slotte terechtgesteld.

Nu ging het om de viering van de onverwachte verkiezing van een tot een etnische minderheid behorende Roemeense president. Het nieuwe staatshoofd, Klaus Iohannis, stamt inderdaad uit de Duitse minderheid die zich al in de 12de eeuw in Transylvanië (Siebenburgen in het Duits) vestigde. Tot voor de Tweede Wereldoorlog telde die zowat 700 000 zielen. Na de oorlog verkocht Ceausescu 200 000 van hen aan de Bondsrepubliek Duitsland die daarvoor miljoenen harde Duitse Mark neertelde. Na de val van het communisme ging de uittocht voort ook in de eigen familie van de aantredende president. Hijzelf verkoos te blijven en in de politiek te gaan. In 2009 was hij voorgedragen als minister-president door een alliantie met de socialistische partij van zijn huidige tegenkandidaat voor het presidentschap, Victor Ponta. De uittredende toenmalige president, Traian Basescu, benoemde echter iemand anders.

Klaus Iohannis is 55 jaar, fysicus en burgemeester van Sibiu, een oude middeleeuwse universiteitsstad in Transylvanië, in het hartje van Roemenië. Hij is gehuwd zonder kinderen.

In zijn campagne stelde Iohannis zich voor als de man die van Roemenië weer een normale rechtsstaat wil maken met een no-nonsense pro-Europese aanpak en een pro-westers buitenlands beleid. Geknipt dus als hechte bondgenoot van bondskanselier Angela Merkel.

Zijn tegenkandidaat, Victor Ponta, kan op zijn 42ste op een bliksemcarrière bogen. Hij voerde een agressieve, nationalistische campagne en riep de Roemenen op niet te stemmen voor iemand ‘die er niet bij hoorde’, niet orthodox gelovig is en zelf geen kinderen heeft. Hij deed er alles aan om de Roemenen van wie de meesten pro Iohannis waren, te beletten hun stem uit te brengen. Dit leidde tot hevig protest van de Roemeense kolonies in het buitenland en in verschillende Roemeense steden. Buitenlandminister Titus Corlatean, nam daarom ontslag. Geruchten van verkiezingsfraude waren niet van de lucht.

Na twee uur van nek-aan-nek-uitslagen op grond van de exit polls gaf de premier zijn ontslag toe en belde hij Klaus Iohannes op om hem te feliciteren.

De betogers op het Universiteitsplein eisten niettemin zijn ontslag als premier. Of dit ook gebeurt blijft een open vraag. Wel kan de druk binnen zijn eigen partij op hem toenemen en is het helemaal niet uitgesloten dat parlementsleden die hem tot dusver steunden zich nu achter de nieuwe president scharen.

Nog even afwachten dus om te zien of het nieuwe Roemenië waar Klaus Iohannes voor staat er inderdaad ook echt spoedig komt.

 

Foto: Klaus Iohannis en echtgenote op weg naar de stembus, 16 november. (c) Reporters

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties