Schengen zo gaterig als Emmenthaler
Tijdelijke controles tijdens G7 top, wijzen Duitsland op een veiligheidsrisico genaamd Schengen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementBij de tijdelijke grenscontroles naar aanleiding van de G7-top op Schloss Elmau heeft de Duitse politie meer dan tienduizend personen betrapt die illegaal het land binnenkwamen en honderden gevallen van criminaliteit vastgesteld. Dat de gaten in het Schengenakkoord zo talrijk en zo groot zijn als in een Zwitserse kaas, zou ook de Belgische overheid moeten verontrusten.
Vorige zondag en maandag had op Schloss Elmau, in het Beierse Bilderbuch-dorp Krün, de top van de G7 plaats. Om te verhinderen dat op geweld beluste buitenlandse demonstranten naar Oberbayern zouden afzakken, stelde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, het Verdrag van Schengen tijdelijk buiten werking in de periode van 26 mei tot 15 juni, en voerde hij opnieuw grenscontroles in.
Het Verdrag van Schengen regelt het vrij verkeer van personen in de meer dan twintig toegetreden Europese landen. Controle van personen vindt aan de buitengrenzen plaats, niet langer aan de binnengrenzen. Evenwel zijn, ter wille van de openbare orde of de nationale veiligheid, voor een beperkte tijd controles aan de binnengrenzen toch mogelijk.
De zware incidenten bij de opening van het nieuwe ECB-gebouw in Frankfurt in de maand maart indachtig, maakte de Duitse regering van die uitzonderingsregel gebruik om gedurende de weken voor en na de top gerichte controles te doen aan de staatsgrenzen. Ze begonnen, zoals gezegd, op 26 mei en duren nog tot maandag 15 juni. Tot nog toe (cijfers verstrekt op 10 juni) zijn 362 275 personen gecontroleerd, van wie meer dan een derde in Beieren. Bleef het aantal personen dat de toegang tot de Bondsrepubliek werd ontzegd beperkt tot ruim 400, des te schokkender zijn de andere resultaten van de Bundespolizei:
– er waren 10 555 inbreuken op de wetgeving over de toegang tot het grondgebied, zeg maar inreis van illegale vreemdelingen en mensensmokkel, en nog eens 29 inbreuken op de asielwetgeving;
– er zijn 1056 gezochte personen opgepakt;
– er werden 237 drugsdelicten vastgesteld en 151 vervalste documenten aangetroffen;
– 135 personen tegen wie een internationaal arrestatiebevel was uitgevaardigd, konden effectief aangehouden worden.
Bij de controles zijn in totaal 3517 personen tijdelijk aangehouden.
Onthutsende cijfers waarover onze pers tot nog toe met geen woord heeft over gerept (lezen ze op de VRT-nieuwsdienst en de redacties van de Vlaamse kranten nog wel Duitse kranten?).
Joachim Herrmann, de minister van de Binnenlandse Zaken van Beieren, spreekt terecht van een ernstig veiligheidprobleem. ‘Kennelijk is het mogelijk om zonder veel problemen de buitengrenzen van de Schengenruimte te overschrijden en zich dan vrij en zonder papieren binnen die ruimte te verplaatsen. Er is iets dat niet werkt,’ zei hij. Herrmann wil de kwestie ter sprake brengen op de conferentie van de Duitse deelstaatministers van Binnenlandse Zaken, op 25 en 26 juni.
Als gezochte, verdachten en ongewenste personen zo makkelijk Duitsland kunnen binnenkomen, zullen ze daar ook in ons land in slagen. De gaten in de Oost- en Zuid-Europese grenzen van de Schengenruimte zijn geen Duitse maar een Europese kwestie. Nemen de federale ministers Koen Geens en Jan Jambon het initiatief om ze op de volgende EU-Raad van Ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken aan te kaarten? Vrij verkeer van personen mag geen synoniem zijn van vrij verkeer van criminelen.
Foto (c) Reporters
Categorieën |
---|
Personen |
---|
Doorbraak publiceert graag en regelmatig artikels die door externe auteurs worden aangebracht. Deze auteurs schrijven uiteraard in eigen naam en onder eigen verantwoordelijkheid.
Toon Vandeurzen (CD&V): ‘Laat ons opnieuw vanuit Vlaanderen als bakermat van de beurs een stap zetten naar een nieuwe evolutie: een meerlandenbeurs.’
Jack London was een veelschrijver én avonturier. Zijn omzwervingen overtuigden hem van de noodzaak van een socialistische samenleving, een idee dat hij verwerkte in zijn boeken.