JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1831: het versgebakken België zoekt een koning

VandaagLuc Pauwels3/2/2024Leestijd 2 minuten
Louis d’Orleans, hertog van Némours. Schilderij van Antoon van IJsendijck

Louis d’Orleans, hertog van Némours. Schilderij van Antoon van IJsendijck

Vanaf dag één wordt België door zijn stichters gezien als een Franstalige staat, in afwachting dat hij weer helemaal Frans territorium wordt.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Geen simpele aangelegenheid, want Frankrijk lag op de loer om ‘België’ opnieuw te annexeren, nadat het ons al 20 jaar had bezet (1795-1815). Een van de ‘vaders’ van België, de in Frankrijk geboren Charles Latour Rogier formuleert zijn jakobijnse visie als volgt: ‘Taaleenheid is een noodzakelijke voorwaarde voor een solide staat en het Frans moet de taal van België worden. Taalkundige eenheid wordt het best bereikt door systematisch Waalse en Luxemburgse kandidaten te kiezen voor het leger, het bestuur en de justitie. De Vlamingen zullen dus gedwongen worden Frans te leren’. En hij gaat aan het werk.

De eerste Belgische regering, waarvan hij deel uitmaakt, bestaat uitsluitend uit Franstaligen. Op 3 februari 1831 kiest het Belgische parlement een koning voor de nieuwe staat. Het is, goddelijke verrassing, Lodewijk van Némours, zoon van koning Louis-Philippe van Frankrijk. Maar de hoop om zo een dynastieke eenheid tussen Frankrijk en België te bereiken, stort ineen door de weigering van Lodewijk-Philippe, onder druk van de Engelsen, Pruisen en Russen en uit angst voor hun mogelijke reactie.

De tweede keuze is dan Leopold von Sachsen-Coburg und Gotha, een Duitse prins en goede vriend van de familie Rothschild, die zich – een nieuwe ‘verrassing’ – haast om te trouwen met Marie-Louise van Frankrijk, dochter van koning Louis-Philippe. Later worden de banden tussen het Franse koningshuis en de Sachsen-Coburgs nog nauwer aangehaald door het huwelijk van de eerdergenoemde Louis de Némours met Victoria von Sachsen-Coburg, terwijl zijn zus Clementine van Frankrijk met Auguste von Sachsen-Coburg trouwt. Dit maakt drie kinderen van de Franse koning in het Belgische koningshuis. Je weet maar nooit.

Omdat hij aan het Engelse hof heeft gewoond en voormalig generaal in het Russische leger is, spreekt koning Leopold vloeiend Frans, Duits, Engels en Russisch. Hij heeft nooit de moeite genomen om Nederlands te leren, ook al was dat de taal van het merendeel van zijn onderdanen. Hij past zich perfect aan de visie van Charles Latour Rogier aan.

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties