Vandaag 1883: Albert Servaes geboren, Vlaams expressionistisch kunstschilder
Albert Servaes (1883-1966)
Albert Servaes, de vader van het Vlaamse expressionisme in de schilderkunst, die Zwitser werd en daar een goede reden voor had.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn Gent wordt op 4 april 1883 Albert Servaes geboren, Vlaams kunstschilder en een van de grondleggers van het Vlaamse expressionisme. Maar men kan hem ook een religieus geïnspireerd symbolist noemen. Belangrijke werken van hem zijn onder meer De Aardappelplanters, De Getekende Kruisweg, Het Boerenleven, Lapis Offensionis, Marialeven en de spectaculaire Kruisweg in de Abdij van Orval.
Servaes is Vlaams-nationalist en wordt lid van het Verbond van Dietse Nationaalsolidaristen (Verdinaso) van Joris van Severen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stapt Servaes in de collaboratie. Hij wordt voorzitter van de Oost-Vlaamse Federatie voor Kunstenaars, bestuurslid van De Vlaamse Kunstenaarsgilde en lid van de Duits-Vlaamse Arbeidsgemeenschap (DeVlag). In 1940 leidt hij een delegatie van Vlaamse kunstenaars die in Duitsland rondreist. Ze worden daarbij ook even ontvangen door propagandaminister Joseph Goebbels. Servaes mag deelnemen aan groepstentoonstellingen in Duitsland.
Na de oorlog wijkt Servaes uit naar Zwitserland. In juli 1947 wordt hij bij verstek veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, daarna herleid tot 5 jaar. In 1964 wordt de strafuitvoering geschorst. Servaes krijgt de Zwitserse nationaliteit. Vele van zijn werken zijn intussen in veiligheid gebracht in het Xaveriuscollege van de jezuïeten in Borgerhout (Antwerpen).
In 1961 ontstond een felle controverse rond de eerste naoorlogse Servaestentoonstelling in Brugge. Verzetsgroepen protesteren hiertegen hevig. Dit alles droeg bij tot het beeld van Albert Servaes als ‘vader van het Vlaams expressionisme in ballingschap’. In 1965 wordt hij bekroond met de Rembrandtprijs. Hij overlijdt in Luzern (Zwitserland) op 19 april 1966 op de leeftijd van 83.
Tags |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Schrijfster Henriëtte Roland Holst groeide op als notarisdochter en werd onder invloed van Herman Gorter marxiste. Ze evolueerde van sociaal-democrate tot overtuigd communiste.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.