Vandaag 1912: Valère Depauw geboren, succesauteur en Vlaams actievoerder
Valère Depauw (1912-1994)
Valère Depauw, succesauteur, maar op de barricaden voor Vlaanderen, de Bretoenen, de Basken…
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn de taalgrensstad Ronse wordt op 7 april 1912 de Vlaamse auteur Valère Depauw geboren in een katholiek, liberaal gezin. Op school wordt hij snel Vlaamsgezind. Op zijn 15de begint hij te werken in het textielbedrijf van zijn vader waarvan hij op zijn 19de zaakvoerder wordt. Dat maakt dat hij een auto heeft, en dat is niet alledaags in die tijd. Belangrijk is dat hij daardoor de vaste chauffeur wordt van zijn kompaan Flor Grammens bij diens talrijke acties op de taalgrens in de jaren 1930.
In 1938 verlaat hij het familiebedrijf en wordt boekhandelaar in Gent. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt hij door de Duitsers krijgsgevangen genomen en belandt hij voor een jaar in het Stalag van Gneixendorf (Oostenrijk), waar hij met Kerstmis 1941 ontslagen wordt. Van 1942 tot 1944 is hij bediende bij de uitgeverij van Angèle Manteau en tevens journalist bij het collaborerende dagblad De Gazet. Dat kost hem na de bevrijding een jaar gevangenisstraf.
In 1946 richt hij de uitgeverij De Belhamel op, in 1948 gevolgd door de Boekengilde Brederode. Hij blijft een actief Vlaams-nationalist en werkt mee aan het satirisch anti-repressieweekblad Rommelpot, onder de schuilnamen Piet Canneel en Jan Eyck. Hij interesseert zich passioneel voor de geschiedenis van minderheden in Europa en zet er zich ook actief voor in. Hij vergezelt buitenlandse, volksnationalistische delegaties bij hun bezoeken aan Europese instanties. Dat leidt ook tot romans over de Bretoenen (Breiz atao, 1962) en de Basken (Opdracht in Guernica, 1964). In totaal schrijft hij zo’n honderd boeken.
Zijn De dood met de kogel (1950) is de meest bekende repressieroman in Vlaanderen. Hij beschrijft het engagement, het schertsproces en de terechtstelling van de Ronsense burgemeester Leo Vindevogel, de enige Belgische volksvertegenwoordiger die na 1945 werd geëxecuteerd. In de jaren 1960 is Depauw hoofdredacteur van het weekblad Panorama. In 1971 zet hij één stapje in de politiek en staat op de Kamerlijst van de Volksunie (VU) in Antwerpen.
Valère Depauw overlijdt in 1994; hij is 82.
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Frans Daels wordt Vlaamsgezind als militair arts aan het IJzerfront. Hij zet de IJzerbedevaarten mee op, daarnaast is hij een veelvuldig gelauwerd arts vanwege zijn medisch onderzoek.
Vandaag is het precies een kwarteeuw geleden dat Merkel in een historisch opiniestuk afrekende met Helmut Kohl en zo de macht binnen de CDU greep.