Vandaag 1925: Rudi van der Paal geboren, onvermoeibaar Vlaams-nationaal financier en organisator
Rudi van der Paal (1925-2010)
foto © ADVN
Rudi van der Paal ontpopte zich begin jaren 1950 als een onvermoeibaar ijveraar voor de VU. Het Egmontpact dreef hem naar Karel Dillen en Lode Claes.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOp 2 oktober 1925 wordt in Berchem (Antwerpen) Rudi van der Paal geboren, in zijn later leven Vlaams-nationaal financier en projectontwikkelaar. Onmiddellijk na de oorlog raakt hij betrokken bij velerlei initiatieven die het Vlaams-nationalisme nieuw leven trachten in te blazen.
Rudi bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog buiten de collaboratie, maar ‘na de bevrijding van Berchem zag ik hoe plunderaars en zogenaamde witten te werk gingen, huizen in brand staken en mensen zonder genade molesteerden. Moeder en ik waren vreselijk verontwaardigd over dat alles. Waar ze maar kon, hielp moeder repressieslachtoffers. (…) Heel wat mensen die op de vlucht of hun huis uitgejaagd waren, brachten bij ons de nacht door of kregen een tijdlang onderdak’. Zo vertelt hij aan Pieter Jan Verstraete. Zie diens boek Dwarsliggers (2022).
In de jaren 1950 is Rudi van der Paal actief als secretaris van het Grammensfonds, secretaris van de Antwerpse afdelingen van het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV), beheerder van het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ),…
In 1954 behoort hij tot de initiatiefnemers van de Volksunie. Van deze partij is hij algemeen secretaris (1954-1957), algemeen propagandaleider (1957-1961) en algemeen organisatieleider (1954-1969). Van 1954 tot 1970 is hij lid van het hoofdbestuur en van het dagelijks bestuur van de partij. Hij behoort in de VU tot de traditionele Vlaams-nationale vleugel. Samen met Wim Jorissen en Walter Peeters is hij een belangrijk fondsenwerver en financier van de Volksunie.
In de tweede helft van de jaren 1960 wordt Van der Paal minder actief in de Volksunie. Het zakenleven slorpt hem meer en meer op. Als hij in 1970 tijdelijk in zakelijke moeilijkheden komt, neemt hij ontslag uit al zijn functies. Maar hij blijft, zeker in Antwerpen, dé ‘grijze eminentie’ van de Volksunie. Zijn groot gezag in de partij steunt niet alleen op zijn financieringswerk, maar ook op het feit dat hij nooit een mandaat heeft nagestreefd of nog maar op een lijst heeft gestaan.
Als de Volksunie zich compromitteert met het Egmontpact (1977) wordt hij een fervent tegenstander van zijn vroegere partij en steunt discreet zowel de Vlaams Nationale Partij (VNP) van Karel Dillen als de Vlaamse Volkspartij (VVP) van Lode Claes. Hij is ook de spilfiguur van de Vlaams-Nationale Debatclub, opgericht in 1980. Rudi van der Paal overlijdt in 2010 op de leeftijd van 85.
Categorieën |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Vandaag 1632: Baruch Spinoza geboren, belangrijk filosoof, maar vooral verketterd door kerk en staat
Baruch Spinoza houdt vast aan zijn ideeën, ook al komt hem dat op verbanning uit de joodse gemeenschap, een plek op de Index en een Nederlands publicatieverbod te staan.
Professor Dirk Rochtus leidt zoals elk jaar een reis naar Duitsland. Deze kaar naar het onbekende Silezië.