Vandaag 1943: Amerikaans bombardement op Mortsel
Meisje bij een uitgebrande bus in Mortsel, met links daarvan een bomkrater
Het Amerikaanse bombardement van Mortsel is het zwaarste in België tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lees wat De Wever & De Wever ervan vinden.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementAmerikaanse bommenwerpers, begeleid door Britse jachtvliegtuigen, bombarderen Mortsel (Antwerpen). Hun doel is de voormalige Minerva-autofabriek. Het verzet heeft gemeld dat het Duits bedrijf Erla er vliegtuigen van de Luftwaffe herstelt. Het bombardement wordt verschrikkelijk onnauwkeurig uitgevoerd. Mede daardoor is dit het zwaarste bombardement in België tijdens de Tweede Wereldoorlog: 936 dodelijke slachtoffers, waaronder 209 kinderen, verpletterd onder het puin van scholen en crèches. Nog eens 1342 mensen raken gewond. Ook de materiële schade is enorm: 1259 woningen worden vernield of zwaar beschadigd. Radio Londen meldt de avond van 5 april: ‘De aanval leverde uitstekende resultaten op’.
De Belgische ambassadeur in Washington tekent protest aan bij de Amerikaanse regering tegen de onnauwkeurigheid van het bombardement waardoor zoveel Belgische burgers nodeloos het slachtoffer werden. Omdat Mortsel slachtoffer werd van zogenaamd ‘friendly fire’ werd het vergeten bij het uitdelen van de Oorlogskruisen. Pas na 61 jaar kreeg de stad een erkenning in de vorm van… een lint.
Pieter Serrien schreef er in 2008 een aangrijpend boek over: Tranen over Mortsel. De laatste getuigen van het zwaarste bombardement ooit in België, dat nu aan zijn vierde editie is (Manteau, 2023). Voor één keer zijn de gebroeders De Wever het eens. Commentaar van Bart De Wever: ‘Pieter Serrien heeft met grote inzet en gepassioneerde toewijding een cruciale bijdrage geleverd aan het doorbreken van de stilte. Het boek helpt derhalve niet alleen om de slachtoffers eindelijk de erkenning te geven die ze verdienen, het is ook aanbevolen lectuur voor iedere mens in de zoektocht naar het maken van een wereld zonder oorlog’. En van zijn broer, prof. Bruno De Wever: ‘Ik ben blij dat de herinnering behalve op piëteit ook gebouwd wordt op de solide grond van historisch onderzoek. Dit boek richt een monument op voor de vergeten slachtoffers’.
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Frans Daels wordt Vlaamsgezind als militair arts aan het IJzerfront. Hij zet de IJzerbedevaarten mee op, daarnaast is hij een veelvuldig gelauwerd arts vanwege zijn medisch onderzoek.
Vandaag is het precies een kwarteeuw geleden dat Merkel in een historisch opiniestuk afrekende met Helmut Kohl en zo de macht binnen de CDU greep.