JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1966: huwelijk van prinses Beatrix met Claus von Amsberg gewelddadig verstoord

VandaagLuc Pauwels10/3/2024Leestijd 1 minuut
De rookbom in de Raadhuisstraat

De rookbom in de Raadhuisstraat

foto © ANP

Het huwelijk van Beatrix en Claus wordt levensgevaarlijk verstoord met een zware rookbom. De daders komen ervan af met een mild strafje.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In Amsterdam wordt de pracht en praal van het huwelijk van de 28-jarige prinses Beatrix van Oranje-Nassau met haar verloofde, de 39-jarige Claus von Amsberg, op gewelddadige wijze verstoord door provo’s en andere relschoppers.

De hoofdstedelijke politie was gewaarschuwd. In de nacht van 9 op 10 maart is het al meer dan onrustig in de binnenstad van Amsterdam. Groepen jongelui schoppen herrie, gooien met rookbommetjes en halen vlaggenmasten neer. Preventief zijn op de huwelijksdag in totaal 1000 politiemensen en 60 motorrijders in actie. In de grachten van Amsterdam patrouilleren tien politieboten. Voor de ordehandhaving krijgen ze bovendien versterking van 1700 mannen en vrouwen van de rijkspolitie, 1200 leden van de marechaussee en 45 politieruiters uit Den Haag, Rotterdam en Haarlem.

Plots wordt een gevaarlijke rookbom afgestoken, vlak bij de koets in de trouwstoet. Het mengsel is door provo Luud Schimmelpenninck in twee emmers aangeleverd. Student Jaap Zander en zijn vrouw Lia vervoeren het heimelijk met een plastic tas langs de route in de Raadhuisstraat.

Als hij ziet dat de Gouden Koets in aantocht is, drukt Jaap Zander snel een brandende sigaret in het mengsel, waarna Lia de tas richting koets slingert, maar die net mist. Een grote rookwolk die via televisie wereldwijd is te zien, is het resultaat. Het tweetal wordt onmiddellijk aangehouden. Ze komen ervan af met de beschuldiging van het ‘onbevoegd afsteken van vuurwerk’. Een milde inschatting; de beschuldiging had evengoed ‘moordpoging’ kunnen luiden.

Is het sindsdien dat vuurwerk zo populair is bij onze Noorderburen?

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties