JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1977: na twintig dagen einde van een Molukse treinkaping in Nederland

VandaagLuc Pauwels11/6/2024Leestijd 1 minuut
Eén van de kapers brengt de vlag van de RMS (Republik Maluku Selatan – Republiek
van de Zuid-Molukken) naar de voorkant van de trein.

Eén van de kapers brengt de vlag van de RMS (Republik Maluku Selatan – Republiek van de Zuid-Molukken) naar de voorkant van de trein.

foto © Anefo

Na de Indonesische onafhankelijkheid kwamen voormalige Molukse soldaten van het koloniaal leger over naar Nederland. Niet ingeloste beloftes van Nederland deden hen later overgaan tot treinkapingen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 11 juni 1977 beëindigt een verrassingsaanval met scherpschutters, mariniers en zes Starfighters na twintig dagen de Molukse treinkaping bij het dorpje De Punt in de provincie Drenthe. Deze verbijsterende treinkaping van de intercity van Assen naar Groningen is op 23 mei om 9u begonnen. De Molukkers laten de machinist, de conducteur en veertig reizigers vrij. De overige vijfenveertig reizigers worden gegijzeld.

Bij de actie vinden zes van de negen kapers (waaronder hun leider Max Papilaya) en twee gegijzelden, Ansje Monsjou (19) en Rien van Baarsel (40), de dood in een enorme kogelregen. De overige gegijzelde treinreizigers kunnen ongedeerd worden bevrijd.

De treinkaping bij De Punt was niet de eerste die Molukkers pleegden. Anderhalf jaar eerder hadden zeven Molukkers bij Wijster in Drenthe ook al eens een trein gekaapt. Bij deze overval werd machinist Hans Braam doodgeschoten. Later werden ook twee passagiers gedood.

Tegelijk met de treinkaping bij De Punt kan ook de Molukse gijzeling van de lagere school in Bovensmilde wordt beëindigd. Dit misdrijf vond tegelijkertijd plaats met de actie bij De Punt, enkele dagen voor de parlementsverkiezingen van 1977. Het gebouw wordt door het Nederlandse leger aangevallen met pantserwagens, nadat de kinderen al eerder zijn vrijgelaten. Vijf leerkrachten worden nu ook bevrijd en de kapers kunnen worden gearresteerd.

Dag op dag tien jaar later, 11 juni 1987, komt er een vervolg. De Molukse actiegroep Gerakan Maluku meldt dat zij bommen heeft gelegd in een aantal treinen. De politie en de ontruimingsdienst ontruimen en doorzoeken treinen in Groningen, Gouda, Den Dolder, Emmerik, Geldermalsen en Vlissingen. Ze vinden nepbommen (pakjes met klei, stopverf en tikkende wekkers). De actie is een ‘ludiek’ protest tegen de gewelddadige beëindiging van de Zuid-Molukse treinkaping, precies tien jaar eerder.

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties