Vandaag 1982: de vergeten Waalse Pégard-wapenaffaire
Een Pégardmachine in de fabriek in Andenne
Pégard wil hoogtechnologisch materiaal leveren aan de Sovjets. Dat mag niet van de NAVO. Maar Waalse politici aanvaarden dat niet. En winnen het pleit.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe Europese Gemeenschap beslist op 4 januari 1982 geen producten met hoge technologie meer te leveren aan de Sovjet-Unie. Dat is een streep door de rekening van een aantal Waalse bedrijven. Een tijd lang kunnen ze door de mazen van het net glippen. Maar dan begint de Pégard-affaire, tegelijk een politieke vaudeville en een illustratie van het Waalse lobbywerk én van onze afhankelijkheid van Amerika.
De zaak begint op een kabinetsraad in 1984 wanneer minister Leo Tindemans – toen op Buitenlandse Zaken – zich verzet tegen de levering aan de Sovjet-Unie van een boor- en freesmachine van de Waalse firma Pégard in Andenne (Namen). Tindemans zegt dat de machine door de Sovjets kan worden gebruikt bij de bouw van kernraketten. Als de uitvoer van de nieuwe machine wordt verboden, dan betekent dit de doodsteek voor het noodlijdende Pégard, zeggen de Waalse ministers.
Tindemans wil het dossier hoe dan ook voorleggen aan de Cocom, de NAVO-controlecommissie voor de uitvoer van strategische technologie naar het Oostblok. Een Waals studiebureau ‘bewijst’ dat de machine geen strategische waarde heeft. Als ze desondanks toch niet mag worden geleverd aan de Sovjet-Unie, gooien de Walen het over een andere boeg. En kijk, de machine blijkt plots nodig in het Belgisch leger. Met financiële hulp van de Verenigde Staten wordt de machine door onze krijgsmacht aangekocht. Sterker nog: de Amerikanen beloven ook te zullen helpen bij de redding van Pégard.
Intussen zijn verschillende ministers naar Washington gevlogen, wat telkens weer aanleiding geeft tot onderling tegenstrijdige verklaringen. In september geeft de regering Pégard toestemming om niet één, maar vijf machines te leveren aan de Sovjet-Unie, dezelfde als de vorige, maar zonder besturingsmechanisme. Dat is van Duitse makelij en moet dus door de Bondsrepubliek worden geleverd. De Pégard frees- en boormachine blijkt onderhand geschrapt van de Cocomlijst van verboden producten… Op de vraag hoe dat plots komt en of men twee maanden eerder niet wist dat de Pégard-machine zou worden geschrapt, kan of wil niemand een zinnig antwoord geven.
En met Pégard in Andenne gaat het nog altijd goed, dank u. Als u wil gaan kijken: ze hebben daar ook het Pégard-hotel met 37 kamers en 5 studio’s met een kitchenette.
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Vandaag 1632: Baruch Spinoza geboren, belangrijk filosoof, maar vooral verketterd door kerk en staat
Baruch Spinoza houdt vast aan zijn ideeën, ook al komt hem dat op verbanning uit de joodse gemeenschap, een plek op de Index en een Nederlands publicatieverbod te staan.
Met de ramp van de Estonia op de achtergrond brengt Zondeval ons een spannend verhaal over moord en doodslag in de prostitutiewereld van Stockholm