JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag   1995: Hector de Bruyne overleden, journalist en Vlaams-nationaal politicus

VandaagLuc Pauwels19/5/2024Leestijd 1 minuut
Hector de Bruyne (1917-1995)

Hector de Bruyne (1917-1995)

Hector de Bruyne overlijdt op 19 mei 1995, na een leven lang in politiek en media te hebben geijverd voor de Vlaamse zaak.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 19 mei 1995 overlijdt in Antwerpen Hector De Bruyne; hij is 78. Deze journalist en Vlaams-nationaal politicus werd in 1917 door oorlogsomstandigheden geboren in Gouda (Zuid-Holland). Hij is de jongere broer van historicus Arthur De Bruyne. De familie is afkomstig uit het Waasland en het is dan ook in Sint-Niklaas dat Hector de Latijn-Griekse humaniora volgt.  Hij studeerde nadien handelswetenschappen bij de jezuïeten aan de Sint-Ignatiushogeschool in Antwerpen.

In 1937 treedt Hector de Bruyne toe tot het Diets Jeugdverbond, waarvan hij in 1940 de leider wordt. Vanaf 1942 is hij redacteur buitenland van het VNV-blad Volk en Staat. Hij komt al een jaar later in conflict met de Duitse bezetter vanwege zijn Dietse gezindheid en wordt gedurende drie maanden gevangengezet. In 1946 wordt hij weer gearresteerd en veroordeeld, ditmaal door een Belgisch gerecht: tien jaar hechtenis, in beroep teruggebracht tot zeven jaar. Na een zware ziekte wordt hij in 1948 in vrijheid gesteld.

De Bruyne wordt hoofdredacteur van Avond-Echo, economisch redacteur bij De Standaard en in 1971 algemeen directeur van De Financieel-Economische Tijd (nu De Tijd) Hij werkt ook mee aan Dietsland Europa en ’t Pallieterke. Tegelijk is Hector de Bruyne ook betrokken bij de Vlaamse Concentratie en daarna bij de Volksunie (VU). In 1971 wordt hij in Antwerpen verkozen als senator voor de VU.

Als de VU in juni 1977 tot de regering toetreedt, wordt hij een der belangrijkste voorstanders van het Egmontpact, wat door zijn achterban hoegenaamd niet wordt begrepen. Hij wordt minister van Buitenlandse Handel in de regering-Tindemans IV, daarna in de regering-Vanden Boeynants II tot april 1979. In 1984 is hij medeoprichter en voorzitter van het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN). In 1985 stopt Hector de Bruyne met de actieve politiek. 

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties