JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 2000: Jozef ‘Seppe’ Coene overleden, een Vlaams-nationale spilfiguur

VandaagLuc Pauwels21/11/2023Leestijd 1 minuut
Jozef ‘Seppe’ Coene (1904-2000) ontvangt de André Demedtsprijs

Jozef ‘Seppe’ Coene (1904-2000) ontvangt de André Demedtsprijs

Advocaat Seppe Coene was van jongs af een gangmaker van de Vlaamse Beweging als studentenleider en langjarige voorzitter van de IJzerbedevaart.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Seppe Coene overlijdt in Malle op 21 november 2000; hij is dan 96. Hij werd geboren in Oedelem als Jozef Coene. Al aan de KULeuven is ‘de Seppe’ zeer actief in het Vlaamse verenigingsleven, als hoofdbestuurslid van het Algemeen Katholiek Vlaams Studentenverbond (AKVS) en voorzitter van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) voor het academiejaar 1928-1929.

Hij komt in aanvaring met de universiteit, als gevolg van acties rond de Bormsverkiezing. Coene weigert een document over onderwerping aan de academische overheid te ondertekenen. Uitsluiting is het gevolg.

In 1929 promoveert hij via de Centrale Examencommissie tot doctor in de rechten. Hij blijft nog actief in studentenmilieus als voorzitter van het Diets Studentenverbond (DSV) en als algemeen studentenleider binnen het Vlaams Nationaal Verbond (VNV).

Hij wordt advocaat aan de balies van Oudenaarde en Dendermonde en trouwt met Annie Debeuckelaere, dochter van Adiel Debeuckelaere, de Vlaamse voorman aan het IJzerfront. Vanaf 1935 is hij VNV-arrondissementsleider voor Aalst en in 1943 wordt hij gouwleider Oost-Vlaanderen, in opvolging van Hendrik Elias die na de dood van Staf de Clercq de leiding van het VNV neemt.

De voorzichtige Coene duikt van 1944 tot 1948 onder in Etikhove. Hij is in 1944 bij verstek veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. In 1948 meldt hij zich bij het gerecht, waarna hij twee jaar gevangenis uitzit. Daarna herneemt hij zijn beroep als advocaat, maar nu in Antwerpen.

Van 1971 tot 1980 is hij voorzitter van het IJzerbedevaartcomité. Tijdens de bedevaarten van 1977 en 1978 keurt hij het Egmontpact af en veroordeelt hij de Stuyvenbergakkoorden die met de medewerking van de VU tot stand waren gekomen.

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties