fbpx


Actualiteit
vergeten vragen

Vergeten vragen van de voorbije week: aflevering 9Ook de vorige week zijn er veel vragen gesteld — en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Hoeveel ambtenaren zijn daar hoeveel werkuren aan bezig geweest?

(Aan Joke Schauvliege, die kwam aanzetten met een ‘Wolvenplan‘, omdat er welgeteld 3 onderontwikkelde honden zijn opgemerkt in Vlaamse velden. Schauvliege is de minister die eerder ook een hamstercoördinator aanstelde. Geen enkele excellentie illustreert het overtollige overheidsbeslag zo treffend — en op dat gebied is de competitie nochtans scherp)

Waarom promoot u een land met een autoritair bewind als zorgeloze bestemming?

(Aan Filip van België, die met het hele koninklijke gezin gezellig op vakantie ging naar Armenië, een land met het democratische gehalte van Rusland. De ontspannen vakantiekiekjes verschenen in alle kranten. Misschien is het voor een Saksen-Coburg en Gotha te veel gevraagd om ver weg te blijven van onfrisse regimes?)

Wat gaat u nog doen in de volgende 9 maanden?

(Aan Zuhal Demir, die ons nu al vertelt wat de volgende regering moet beslissen, terwijl de huidige regering nog even in functie is. Geen hoofddoeken op school, geen belastinggeld voor moskeeën die mannen en vrouwen scheiden, geen dubbele nationaliteit voor politici:  uitstekende ideeën, maar waarom moeten we daar zo lang op wachten?)

Waarom doen jullie alsof dat land getroffen is door een natuurramp?

(Aan de VRT Nieuwsdienst, die het steevast omzwachtelt als ‘de economische en politieke crisis in Venezuela‘, bijna alsof het om een aardbeving of een overstroming gaat. Dit is niet iets wat een land ‘overkomt’; dit is wat een land wordt aangedaan. Venezuela is mismeesterd door het socialisme, zeg dat toch gewoon)

Wat is er democratisch aan een partij die de verdediging opneemt van het uithonger-regime in Venezuela?

(Aan Meyrem Almaci, die niet alleen herhaalde dat ze met PVDA een Antwerpse coalitie wil smeden, maar de communistische partij ook nog eens expliciet indeelde bij de ‘democratische partijen’. Die term — aanvankelijk bedacht om het Vlaams Blok te demoniseren — heeft bij deze definitief elke betekenis verloren. Het is een wrange grap geworden)

Wat hebben jullie tegen populaire publieksfilms?

(Aan de leden van de ‘Ensor Academie’, die de kandidaten voor ‘de Vlaamse Oscars’ aanduiden en daarbij nog liever dezelfde 2 films in alle 9 categorieën selecteren dan ook maar één nominatie te gunnen aan publiekstrekkers als Het Tweede Gelaat of FC De Kampioenen 3: Forever. Voor wie er nog aan zou twijfelen: snobisme is  springlevend in de culturele wereld)

Waarom aanvaarden wij Amerikaanse inmenging in ons democratisch proces?

(Aan iedereen die schande spreekt over Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen, maar zwijgt als Amerikaanse bedrijven de sociale media beginnen te zuiveren van radicaal rechtse geluiden. Wat zou grotere gevolgen hebben: een handvol valse accounts die valse berichten verspreiden of doorgedreven censuur op ideologische gronden?)

Jullie waren toch de partij van de lokale autonomie, die de gemeenteraadsverkiezingen niet wou vergiftigen met een nationale agenda?

(Aan CD&V, die tijdens de voorbereiding van een lokale stemtest door De Standaard betrapt werd op de verspreiding van standaard-antwoorden: nationale debatfiches waarmee lokale lijsttrekkers konden antwoorden op de vragen die gesteld werden door de krant)

Hing er naast deze figuur ook een bordje met uitleg over alle doden die hij op zijn geweten heeft?

(Aan de Stad Gent, die bezoekers naar de Sint-Pietersabdij probeerde te lokken met de iconische foto van Che Guevara. Nu er naast elke beeltenis van Leopold II en andere blanke booswichten een plaatje vol misdaden moet hangen: wordt ook de moordenaar en racist Che Guevara netjes geduid? En zo niet: waarom wordt de mantel der liefde nog steeds bovengehaald voor sommige historische figuren, en niet voor andere?)

Wanneer gaan jullie toegeven dat het meer is dan alleen een kwestie van Bange Blanke Booswichten?

(Aan alle commentatoren die opnieuw heel Vlaanderen door en door racistisch verklaarden, op basis van een halve festival-anekdote, waar na het opduiken van ooggetuigenverslagen niet veel meer van overbleef. Onze media blijven verslaafd aan de eenzijdige slachtoffercultuur, terwijl het veeleer gaat over een wederzijds cultureel onbehagen.)

Hoe vullen al die PS-creaturen een volledige werkdag?

(Aan Paul Magnette, die volgens La Dernière Heure nog steeds 71 cabinetards in dienst heeft, ook al is hij alleen nog titulair hoofd van de Franstalige Gemeenschapsregering en hebben zijn bevoegdheden zeer weinig om het lijf. Ter vergelijking: de minister-president van de Vlaamse gemeenschaps- én gewestregering heeft minder dan 40 voltijdse kabinetsmedewerkers.)

Zou u dat verhaal wat vaker willen vertellen in Vlaanderen?

(Aan Ivan De Vadder, die in een interview met Le Soir opvallend mild was voor het Vlaams-Nationalisme en de Franstaligen opriep om hun eigen nationalisme vorm te geven:

Arrêtez de regarder la France. C’est une obsession, c’est comme un hobby. Rien n’émerge dès lors de votre propre profondeur. Il y a beaucoup de pays avec 3 ou 4 millions d’habitants qui ont développé une culture et des prestations sportives propres. Le nationalisme n’est pas seulement négatif: il a une connotation positive, car il permet de développer une certaine identité et de produire une richesse culturelle et politique, comme les Flamands l’ont fait.

Geef toe, dat had u van Ivan niet verwacht)

 

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Dominique Laridon

Dominique Laridon studeerde diplomatieke wetenschappen en treurt dagelijks om de ondergang van het Avondland.