Vergeten vragen van de voorbije week: aflevering 18
De vergeten vragen van voorbije week.
foto © imago/INSADCO/Reporters
Nat hout of droog hout in de kachel? Dat, en nog 10 andere vergeten vragen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOok de voorbije week zijn veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:
Waarom is kritiek op Israël nóóit antisemitisme en kritiek op Soros áltijd antisemitisme?
(Aan journalisten die naar aanleiding van het bompakket bij George Soros weer verwezen naar ‘een ondertoon van antisemitisme’ in alle kritiek op de Hongaars-Amerikaanse miljardair. Dezelfde journalisten ontkennen doorgaans dat er zo’n antisemitische ondertoon zit in de kritiek op Israël. Nochtans profileert de regering Netanyahu zich veel ‘joodser’ dan Soros, die geboren werd in een familie van niet-praktiserende joden, maar zijn miljarden vooral spendeert aan een links-liberale agenda.)
Hoe lang gaan jullie nog blijven zeuren over die cumul?
(Aan Tom Lanoye, Manu Claeys en alle andere Groenen die nog maar eens vonden dat Bart De Wever geen voorzitter meer mag zijn van N-VA, omdat die functie niet verzoenbaar zou zijn met de rol van verbindende burgervader. De tegenstanders van BDW roepen dat al sinds 2012. Ook tijdens de campagne werd dat punt telkens opnieuw gemaakt. Waarna De Wever de verkiezingen won, met vele straatlengtes voorsprong. Blijkbaar maalt de Antwerpenaar er niet zo om.)
Is België nog altijd van plan om het Verdrag van Marrakesh te ondertekenen?
(Aan Theo Francken, die in mei de verdediging opnam van de Verklaring van Marrakesh, het opstapje naar het migratieverdrag dat in december ondertekend moet worden. Ook deze week bleef de N-VA verwijzen naar die eerdere stellingname van Francken. Nochtans is er bijvoorbeeld in Nederland steeds meer controverse rond het Verdrag van Marrakesh, dat onder meer de Europese deuren dreigt te openen voor ‘klimaatvluchtelingen’.)
Wanneer hebben we onze interesse in Tariq Ramadan verloren?
(Aan al diegenen die in het verleden een forum hebben geboden aan Tariq Ramadan, maar nu niet eens meer berichten over de rechtszaak tegen de islamitische theoloog. Geen enkele Vlaamse krant bracht het nieuws, maar Ramadan heeft nu voor het eerst toegegeven dat hij alvast overspelig is geweest. Dat is niet zo best voor Ramadan, want in de islam-interpretatie van zijn Moslimbroederschap wordt overspel bestraft met de doodstraf.)
Hoe komt het eigenlijk dat een liberaal zoveel voeling heeft met Groen?
(Aan journalist Jan Segers, die in zijn HLN-editoriaal over de vaudeville in Vilvoorde schrijft over de lokale VLD-kopman Jo De Ro: ‘een slimme liberaal, die op zijn manier veel meer voeling heeft met Groen’. Segers alludeert daarmee subtiel op een publiek geheim uit het Vlaams Parlement: dat volksvertegenwoordiger De Ro een wel heel goede verstandhouding heeft met een groene collega. Dat persoonlijke puzzelstukje krijgt de lezer echter niet expliciet mee: Jo De Ro is blijkbaar geen Tom Meeuws.)
Hoe groot is jullie partij-patrimonium?
(Aan de PTB/PVDA, die in Luik dreigde om de PS uit 14 gedeelde secretariaten te flikkeren. Blijkbaar controleert een PTB-vzw alleen al in het Luikse 14 gebouwen. De communisten zijn nu boos op de socialisten, omdat die hier en daar coalities sluiten met de MR, “les alliés de Francken ou de De Wever“. Zo’n brute uitzettingspolitiek en zo’n groot partijpatrimonium passen niet echt bij het imago van sympathiek en rebels partijtje. Misschien is het tijd voor een vermogenskadaster voor de PTB?)
Wanneer gaan jullie klaar en duidelijk afstand nemen van het regime in Vietnam?
(Aan PVDA-voorzitter Peter Mertens, nu zijn Vietnamese evenknie Nguyen Phu Trong nog een extra stap zet naar de absolute macht. Voor de eerste keer sinds Ho Chi Minh zelve wordt de secretaris-generaal van de Communistische Partij ook de President van Vietnam. Het Aziatische land is al lang een communistische dictatuur, maar nu wordt ook de laatste politieke machtsbalans verstoord.)
Hoeveel doden moeten er vallen voor we ons interesseren in een Afrikaans land?
(Aan de Vlaamse media, die slechts summier hebben bericht over de nieuwe ambtstermijn voor Paul Biya, al sinds 1972 aan de macht in Kameroen. De Franstalige Biya onderdrukt de Engelstalige minderheid in zijn land. Tussen januari en juni verbrak de regering van Biya nog alle communicatiemogelijkheden in de Engelstalige regio’s. Begin deze maand werden verschillende betogingen met Engelstalige demonstranten uit elkaar geschoten, met minstens 20 doden tot gevolg.)
Wie is schepen van Cultuur in Antwerpen en wie is minister van Cultuur in Vlaanderen?
(Aan Knack-journalist Peter Casteels, die de laatste tijd niets leuks heeft gezien in het Antwerpse Toneelhuis en daar de hand van N-VA in ziet: ‘Misschien is de N-VA in alle stilte bezig het Toneelhuis droog te leggen?’. Wie heeft er ook theater nodig, als je zelf zo een levendige fantasie hebt.)
Wat moeten we nu stoken in onze kachels: nat hout of droog hout?
(Aan Joke Schauvliege, die belastinggeld investeert in de campagne ‘Stook slim!‘ en daar in het VRT-nieuws volgende verklaring over gaf: ‘Het is goed dat we mensen blijven informeren. Ook het gebruik van een kachel kan heel veel verschil maken. Bijvoorbeeld nat hout of droog hout kan ervoor zorgen dat er veel minder wordt uitgestoot in een woning’. De minister maakte met andere woorden niet duidelijk of het nu nat hout of droog hout moet zijn. Misschien vindt u dat deze ‘vergeten vraag’ Joke Schauvliege behandelt als een idioot. Maar met haar dure en dwaze campagnes behandelt zij ons ook als idioten.)
Wat blijft er straks nog over om campagne mee te voeren?
(Aan de N-VA, nu overal signalen opduiken dat er economisch onweer op komst is. De regering Michel dankt enkele positieve cijfers vooral aan het aantrekken van de wereldeconomie – en net die wereldeconomie begint volop te slabakken. Wat gaat de N-VA in mei dan nog voorleggen aan de rechtse grondstroom in Vlaanderen? De gevechtsvliegtuigen? De verplichte vingerafdruk?)
Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.
Tags |
---|
Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig.
Voor deze rubriek weer een tijd onder water duikt: enkele vragen die zelfs in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen hardnekkig worden ‘vergeten’.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.