Vergeten vragen van de voorbije week: aflevering 19
Vergeten vragen
foto © Reporters
We laten de kerstmarkt en de biefstuk-friet-discussie even zo en stellen hardop vragen over enkele andere onderwerpen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOok de voorbije week zijn veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:
Wat heeft Marcia De Wachter precies betekend voor vrouwen?
(Aan alle mensen die niet kunnen leven met de gedachte dat er geen vrouw meer zal zetelen in het directiecomité van de Nationale Bank. Op welke manier hebben de vrouwen in dit land geprofiteerd van de aanwezigheid van Marcia De Wachter in dat prestigieuze orgaan? En als er na 20 jaar De Wachter geen voelbaar verschil was voor vrouwen, moeten we ons dan wel zo druk maken over dat directiecomité?)
Waar staat die Loones voor?
(Aan alle journalisten die het persbericht van N-VA en het CV van Sander Loones hebben overgeschreven, zonder iets te zeggen over de ideologische strekking van de nieuwe minister van Defensie. Wat voor N-VA’er is de eerste ondervoorzitter eigenlijk? Je kan toch geen vier jaar in het Europees Parlement zetelen en twee jaar aan het hoofd staan van ‘Objectief V’ zonder een eigen ideologisch profiel te kweken?)
Uit welke hoek komt dit opiniestuk?
(Aan de moderator van vrtnws.be, die een forum gaf aan Veva Daniels en haar opiniestuk tegen besparen op ambtenaren. Daniels werd enkel voorgesteld als “woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer“, maar één snelle zoekopdracht bevestigt dat Daniels al jaren actief is bij Groen en bij de recente gemeenteraadsverkiezingen ook kandidaat was voor die partij. Waarom vermeldt de VRT dit niet bij een opiniestuk waarin de Vlaamse Regering aangevallen wordt?)
Wanneer gaat de VRT structureel aandacht schenken aan de jacht op christenen in de moslimwereld?
(Aan Rudi Vranckx, die nog maar eens aandacht vroeg voor de gezinnen van IS-beulen en zo minder zendtijd over liet voor bijvoorbeeld de onderdrukking van de christelijke minderheid in de moslimwereld. Een greep uit de actualiteit van vorige week: een aanslag op Koptische christenen in Egypte, de moord op een katholieke chef in Nigeria, de aanval op een jongetje in Oeganda dat zich niet wil bekeren tot de islam en het oproer in Pakistan tegen de vrijspraak van Asia Bibi.)
Wanneer gaan journalisten onze politici eens oproepen om doof te blijven voor linkse sentimenten?
(Aan Inge Ghijs, die in De Standaard een stuk schreef over de IS-moeders in Syrische kampen en daarbij nog eens de riedel afstak dat échte leiders toch niet zomaar het volk mogen volgen. Dat schrijven journalisten steeds vaker, dat politici moeten durven om hun kiezers tegen te spreken. Maar: het zijn wel altijd eerder rechtse sentimenten die genegeerd moeten worden. Wanneer lezen we eens dat onze leiders al dat gezeur over “ongelijkheid” moeten negeren?)
Wat krijgt Brussel?
(Aan de Brusselse regering, nu duidelijker wordt dat onze hoofdstad amper profiteert van de ‘Brexodus‘: het vertrek van bedrijven uit Londen, met oog op de brexit. In grote lijnen is dit het plaatje: de banken gaan naar Parijs en Frankfurt, de vermogensbeheerders gaan naar Luxemburg en de beurzen kiezen voor Amsterdam. Brussel grijpt nog maar eens naast de grote prijzen. Iedereen die wel eens in Brussel moet zijn, begrijpt maar al te goed waarom.)
Hoe schatplichtig bent u aan CD&V?
(Aan Luc Vanmaercke, de hoofdredacteur van Kerk & Leven, die op vraag van CD&V een groot contract zou hebben opgezegd. Gert Van Mol, de gewezen communicatieconsultant van CD&V die in onmin leeft met de partij na een iets te openhartig interview, beweert nu dat Vanmaercke alle samenwerking met zijn bureau heeft stopgezet één dag na een Humo-interview met iets te veel details over de communicatiekeuzes van CD&V.)
Welke BV’s mogen wél nog hun mond opendoen over politiek?
(Aan iedereen die protesteerde tegen het interview met Freddy De Kerpel, omdat de ex-bokser niet genuanceerd of geïnformeerd genoeg zou zijn om te mogen spreken over de Braziliaanse politiek. Wij kennen nog wel wat BV’s die zonder nuance of kennis van zaken politieke uitspraken doen. Waarom worden er nooit verontwaardigde krantenstukjes gewijd aan de politieke analyses van Tom Lanoye, Marc Van Ranst, Kristien Hemmerechts, Milow, Daan…?)
Wat gaan jullie doen als er straks nog Republikeinen verkozen worden?
(Aan de journalisten die ons al twee jaar lang vertellen dat Donald Trump de slechtste mens ter wereld is. In de aanloop naar de midterm-verkiezingen schakelden veel Vlaamse ‘Amerikawatchers’ nog een versnelling hoger. Alleen al voor de bloeddruk van die mensen zou je hopen dat de Republikeinen straks volledig verdwijnen uit het Congres. Wat gaan die mensen doen als Trump straks toch nog wat steun blijkt te hebben bij de Amerikanen?)
Waarom kunnen wij geen ruziemaken over standbeelden zoals de Nederlanders ruziemaken over standbeelden?
(Aan de Vlamingen, die onlangs nog kibbelden over een standbeeld van Willem I der Nederlanden omdat het zogezegd niet meer van deze tijd zou zijn om dode blanke mannen te eren. De Nederlanders debatteerden dan weer over een standbeeld van Willem De Zwijger in Dordrecht, maar alleen maar omdat die Zuid-Hollandse stad de thuisbasis was van de gebroeders De Witt, die het in de 17de eeuw aan de stok kregen met het Huis Oranje. Dat is tenminste een geschiedkundig debat op niveau!)
Is België nog altijd van plan om het Verdrag van Marrakesh te ondertekenen?
(Aan Theo Francken. Aandachtige lezers weten dat deze vraag ook vorige week werd gesteld in deze rubriek, maar misschien moet ze maar herhaald worden tot er klare wijn komt. Spreekt Alexander De Croo ook voor de N-VA als zijn enthousiasme toont over een verdrag dat migranten alleen maar meer rechten zal geven? Oostenrijk, Hongarije, Polen, Kroatië en Tsjechië hebben al afgehaakt, Nederland begint te twijfelen.)
Hebt u weleens gehoord van het concept ‘humor’?
(Aan radiopresentator Xavier Taveirne, die in een interview met VB-voorzitter Tom Van Grieken de indruk gaf dat hij nog nooit een (smakeloze) grap heeft gehoord. Dit is de (ongewijzigde!) dialoog:
Van Grieken: ‘Wat is de politieke relevantie hiervan? Denk u nu echt dat Guy – zodra hij burgemeester wordt – een grote pot gaat zetten en iedereen met een andere huidskleur in een pot chocomousse gaat veranderen?’
Taveirne: ‘Dat is wel wat hij met wat humor aangeeft in die post.’
Van Grieken: ‘Gelooft u dat echt zelf?’
Taveirne: ‘Maar moet dat…’
Van Grieken: “Gelooft u nu echt dat Guy D’haeseleer van iedere kleurling een pot chocomousse gaat maken? Natuurlijk niet.”
Taveirne: ‘Als hij dat niet wil doen, waarom post hij het dan?’
Van Grieken: ‘Dit is de stok die men zoekt om de hond te slaan.’
Taveirne: ‘Maar als hij dat toch niet van plan is, waarom zou hij dat dan posten?’
(We kunnen er met z’n allen eens goed om lachen, maar dit is dus het gehalte van journalistiek – het gehalte van het publiek debat in Vlaanderen anno 2018)
Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.
Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig.
Voor deze rubriek weer een tijd onder water duikt: enkele vragen die zelfs in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen hardnekkig worden ‘vergeten’.
Waterramp in Spanje gebeurde in gebied waar meer dan 50 dammen gesloopt zijn.